Kvinoalla ja pinaatilla täytetty kokonainen myskikurpitsa

Vegaaninen joulu – tarjoa näitä jouluruokia vegaanille

Yhä useampi jouluvieras noudattaa vegaanista ruokavaliota. Vegaaninen jouluateria on yhtä juhlava ja maukas kuin perinteinenkin.

Moni perinteinen jouluruoka on helppo tehdä vegaanisesti pienin muutoksin vaihtamalla esimerkiksi maitotuotteet kasvipohjaisiin. Joulupuuron voi keittää kookosmaitoon ja laatikoihin lorauttaa kaurakermaa. Kinkullekin löytyy monta vegaanista vaihtoehtoa. Porkkanoista valmistettu porkkala, silliä muistuttava marinoitu munakoiso sekä mehevät tomaatti-linssileivät puolestaan valloittavat alkupalapöydässä. 

Lue myös: Kasvissyöjän runsas joulumenu

Myös Lähi-idän ja Intian lämpimän mausteinen makumaailma sopii hyvin joulupöytään. Intialainen munakoisosalaatti, hurmaava rosolli-tabbouleh ja itämainen hedelmäsalaatti tuovat aterialle ripauksen eksotiikkaa. 

Ota täysin kasvisperäisen joulumenun vinkit ja ohjeet talteen. Näillä ohjeilla onnistut!

Vegaaniset alkuruoat joulupöytään

Pienellä vaivalla saa hyvää ja erilaista. Kylmän alkupalapöydän vegaaniruoat ovat yllättävän helppoja valmistaa. Munakoisosta valmistuu herkullista vegaanista sinappi”silliä” ja kylmäsavulohen korvaa vegaaninen porkkanalohi eli porkkala, jonka rakenne on hyvin lohimainen suolakypsennyksen ansiosta. Rapeat alkupalaleivät lastataan tomaateilla ja linsseillä. 

Makeat joululeivät

Siirappisen makea joululeipä kuuluu talven juhla-aterialle. Perinteinen saaristolaisleipä on helppo tehdä vegaanisena vaihtamalla piimä appelsiinimehuun. Vanhan ajan imelletty perunalimppu on työläs valmistettava mutta kaiken vaivan arvoinen. Paahdetuista manteleista, erilaisista siemenistä ja rusinoista makua saava joululeipä on sekä vegaaninen että gluteeniton.

Vegaaniset joulukinkun korvaajat

Kinkun sijaan vegaanisen joulupöydän voi kruunata näyttävällä kokonaisena paahdetulla kukkakaalilla tai mehevällä linssimurekkeella. Kokonaisena täytetty myskikurpitsa on upean näköinen joulupöydässä. Kurpitsan sisällä on täyte valmiina, joten et välttämättä tarvitse erikseen lisukkeita.

Vegaaniset joululaatikot ja muut lisukkeet

Perinteiset joululaatikot on helppo valmistaa vegaanisena vaihtamalla maitotuotteet kasvipohjaisiin ja jättämällä kananmuna pois. Jos käytät margariinia, tarkista, ettei sen valmistukseen ole käytetty maitoa.

Perinteisiä makuja kaipaava valitsee imelletyn perunalaatikon, astetta eksoottisempia herkkuja etsivä kokeilee inkiväärillä ja muskottipähkinällä maustettua lanttu-bataattilaatikkoa. Linssit tuovat vegaaniseen porkkanalaatikkoon ruokaisuutta. Laatikot voi tehdä hyvissä ajoin valmiiksi ja pakastaa joko kypsänä tai raakana.

Salaatti tuo joulupöytään makua, väriä ja raikkautta. Rosolli-tabbouleh korvaa joulupöydässä perinteisen rosollin. Helmicouscous tuo salaattiin mehevyyttä ja tuoreet yrtit lisämakua. Intialaisella garam masala -maustesekoituksella maustettu munakoiso-linssisalaatti tuoksuu ihan suomalaiselle joululle. Misolla, hunajalla ja seesamilla maustetut, makoisiksi paahdetut palsternakat vievät kielen.

Vegaaniset jälkiruoat

Jouluaterian päätteeksi maistuu makea jälkiruoka. Vegaaninen suklaamousse saa kuohkeutensa kikherneiden säilöntäliemestä eli aquafabasta. Riisipuurosta valmistettu jouluvanukas puolestaan täytelöitetään soijakermalla. Tähtianiksella ja ruusuvedellä maustettu itämainen hedelmäsalaatti on mukavan kevyt ja raikas jouluaterian päätös.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Vegaaninen joulu – tarjoa näitä jouluruokia vegaanille

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X