Ideoita ruoanlaittoon

Vegaaniset juustot testissä: voittajassa maistuu savu

Kotilieden raati arvioi seitsemän erilaista vegaanista juustoa ja valitsi kasvisrasvavalmisteista suosikkinsa. Voittajaksi valikoitui savuaromilla maustettu vegaaninen juusto.

Kauppojen juustotiskien läheisyyteen on ilmestynyt kasvava joukko vegaanisia vaihtoehtoja. Päätimme tutkia, maistuvatko vegaaniset juustot yhtä herkullisilta kuin maidosta valmistetut juustot.

Lue myös: Kiinnostaako vegaaninen ruokavalio? Näin aloitat veganismin

Kotilieden nelihenkinen testaajaraati arvioi vegaanisia juustoja. Raatilaisista kaksi oli kasvisruokavaliota noudattavia ja kaksi sekasyöjiä. Vegaaniset juustot hankittiin K-supermarket Postitalosta ja S-market Sokoksesta Helsingistä.

Cheezly kasvisrasvavalmiste: 1,75/5 p

Cheezly on edam-tyyppinen viipaloitava kasvisrasvavalmiste. Sen tuoksua kuvailtiin muovailuvahamaiseksi, ulkonäköä muovimaiseksi ja epäilyttäväksi, rakennetta murenevaiseksi.

Cheezlyn maku jakoi selkeästi raatilaisten mielipiteitä.

Raadin kommentit:

”Mukavan suolainen. Soijainen, mikä ei ole hyvä asia.” ”Ihan hyvä, sopii keksien kanssa.” ”Ei ainakaan juustoisa.” ”Aika ällöttävä.”

Tuotetiedot:

Cheezly valmistetaan  kasvirasvasta (palmu), tofusta ja soijaproteiinista.

Cheezly sisältää sakeuttamisaineita (karrageenia E407), johanneksenleipäpuujauhetta (E410),  kuivattua hiivaa, trikalsiumfosfaattia (E341), väkiviinaetikkaa, luontaista aromia ja happamuudensäätöainetta,   trinatriumsitraattia (E332), sokeria ja hiivauutetta.

Hinta: 4,75e/190g/25e/kg Valmistusmaa: Iso-Britannia Rasvapitoisuus: 25 %

Tesco Free from milk, gluten and wheat: 1,75/5 p

Tescon cheddar-tyyppinen vegaaninen vaihtoehto maistui useamman mielestä keinotekoiselta, tuoksusta löytyi juuston aromeja, mutta myös parfyymimäisyyttä. Rakenteesta oltiin montaa mieltä. Sitä kuvattiin voimaiseksi, lohkeavaksi ja tiiviiksi.

Maku ei ollut raatilaisten mieleen.

Raadin kommentit:

”Maistuu pahalta, jauheesta tehdyltä perunamuusilta.” ”Hapan, kirpeä, hieman hiivamainen. Keinotekoinen jälkimaku.” ”Pahaa! Tarttuu kitalakeen. En söisi.”

Tuotetiedot:

Tescon  vegaaninen juusto on valmistettu kookosöljystä, muunnetuista peruna-ja maissitärkkelyksestä, soijaproteiinitiivisteesta ja kaurakuidusta. Tuotteeseen on lisätty aromia ja elintarvikeväriä, kartenoideja (E160a).

Hinta: 3,79e/200g/18,95kg Rasvapitoisuus: 21 % Valmistusmaa: Iso-Britannia

Violife Prosciano wedge: 1,75/5 p

Kreikkalaisen Violifen Prosciano on parmesaania muistuttava ja sen tapaan käytettävä vegaaninen juusto.

Proscianon tuoksu jakoi raatilaisten mielipiteitä. Yhden mielestä tuoksu oli voimakas, mutta miellyttävä, toisen taas etova. Yksi arvioitsijoista löysi tuoksusta juustonaksun. Proscianon rakennetta kuvattiin kautta linjan kovaksi ja murenevaksi. Proscianon mausta sen sijaan oltiin yksimielisiä, tämä vegaaninen juusto ei hurmannut.

Raadin kommentit:

”Suolainen ja melko luontaantyöntävä.” ”Voimakas, kummallinen, melko tunnistamaton maku, pahaa.” ”Hirveä.” ”Suolainen ja samalla makea. Keksimäinen, keinotekoinen maku.”

Tuotetiedot:

Prosciano koostuu pääosin kookosöljystä, muunnellusta tärkkelyksestä, riisiproteiinista, aromista (vegaaninen) ja oliiviuutteesta. Prosciano sisältää myös B12-vitamiinia, ja sen väri on peräisin betakaroteenista (E160a).

Hinta: 4,89e/235g/20,81kg Rasvapitoisuus: 17 % Valmistusmaa: Kreikka

Porlammin Vege plus vuusto, cheddar 2/5 p

Kotimaisen Porlammin Vege plussan tunnistaa ulkonäöltä cheddar-tyyppiseksi juustoksi. Raati piti sen tuoksua mietona, mutta aavistuksen keinotekoisena, jollekin tuli mieleen maalin tuoksu. Rakennetta arvioitiin juustomaiseksi, toisaalta myös muovimaiseksi ja yllättäen hiivamaiseksi. Vege plussan makua pidettiin pääosin mietona ja osin melko neutraalina.

Raadin kommentit:

”Näyttää cheddarilta, muttei maistu, pettymys.” ”Epämiellyttävä maku, mutta aika mitäänsanomaton loppujen lopuksi.” ”Outo keinotekoinen, jopa epämiellyttävä.” ”Tosi mieto, ei oikein maistu miltään.”

Tuotetiedot:

Vege plus vuuston pääraaka-aineet ovat kookosöljy, muunnettu tärkkelys, maissitärkkelys, ravintohiivahiutale ja valkoviinietikka sekä sakeuttamisaineena ksantaamikumi (415). Vege plussaan on lisätty kalsiumia ja  D-vitamiinia sekä säilöntäainetta, kaliumsorbaattia (E202).

Hinta: 2,79e/250g/11.16e Rasvapitoisuus: 23,8 % Valmistusmaa: Suomi

Violife organic original, 2,60/5 p

Violifen organic original on nimensä mukaisesti valmistettu luomuaineksista.

Raati arvioi Violife organic originalin rakennetta mozzarellamaiseksi, mutta kovaksi ja kiinteäksi. Rakennetta kuvattiin muovimaiseksi, kuitenkin helposti käsiteltäväksi.

Raadin kommentit:

”Mieto, voisi toimia jossain ruoassa, huvikseen en söisi.” ”Epämiellyttävä, en pysty syömään edes pientä palaa loppuun.” ”En keksi missä yhteydessä käyttäisin tätä.” ”Maukas, ei epämiellyttävää sivumakua.”

Tuotetiedot:

Violife organic original sisältää muun muassa kookosöljyä ja jauhettuja auringonkukan siemeniä. Väriaineina on käytetty hedelmä- ja vihannestiivisteitä, porkkanaa, kurpitsaa ja omenaa.

Hinta: 2,65 e/200 g/13,25e Rasvaprosentti: 22 % Valmistusmaa: Kreikka

Porlammin Vege Plus vuusto  2,75/5

Raadin mielestä Vege Plus näytti testattavista kasvisrasvavalmisteista  lähinnä eniten juustolta. Sitä luonnehdittiin muun muassa kermajuustomaiseksi. Myös Vege Plussan tuoksu oli juustomainen, hieman hapahko. Maku miellytti raatia.

Raadin kommentit:

”Mieto maku, muistuttaa jo enemmän juustoa, voisin syödä jatkossakin.” ”Vähän mitäänsanomaton, voisi syödä hedelmien kanssa” ”Neutraali, ihan ok” ”Pikkuisen emmentaljuuston henkeä”

Tuotetiedot:

Vege Plus on valmistettu kookosöljystä, muunnetusta tärkkelyksestä sekä maissitärkkelyksestä. Vuusto sisältää myös sakeuttamisainetta, ksantaamikumia (E415), ravintohiivahiutaleita, suolaa, valkoviinietikkaa, kalsiumia, D-vitamiinia.

Hinta: 2,79 e/250 g/11,16 e Rasvapitoisuus: 23,8 % Valmistusmaa: Suomi

Violife Smoked flavour block 3,25/5

Kreikkalaisen Violifen savunmakuinen palajuusto nousi testin voittajaksi.

Raadin mielestä Smoked flavour näyttää voimaiselta ja hyvin paljon aidolta juustolta. Tuoksusta löytyi savun aromeja.

Makua pidettiin lähes yksimielisesti testattavien parhaana. Vain yksi raatilaisista tyrmäsi juuston maun, ja luonnehti sitä kalamaiseksi.

Raadin kommentit:

”Ihan ok. Voisi mennä leivän päällä. Saattaisin jopa luulla aidoksi juustoksi.” ”Savuarominen, lähes juustomainen.” ”Kalamainen maku” ”Savuinen, savun aromi on todella voimakas”

Tuotetiedot:

Violifen Smoked flavour valmistetaan kookosöljystä ja tärkkelyksestä. Siihen on lisätty vegaanista aromia, savuaromia, oliiviuutetta ja väriaineena beetakaroteenia (E160a). Se sisältää myös B12-vitamiinia.

Hinta: 5,19 e/400 g/12,98e Rasvapitoisuus: 23 % Valmistusmaa: Kreikka

Näin vegaaniset juustot arvioitiin:

vegaaniset juustot testissä

Testiä varten vegaaniset juustot ostettiin näistä kaupoista: S-market, K-supermarket

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vegaaniset juustot testissä: voittajassa maistuu savu

Sinun täytyy kommentoidaksesi.