Vegejauheliha on vaihtoehto tavalliselle jauhelihalle – testasimme uutuudet: Kaksi kasvisjauhelihaa yllätti maullaan

Vegejauheliha näyttää tavalliselta jauhelihalta, mutta se tehdään kasvipohjaisista raaka-aineista. Testasimme kuuden valmistajan tuotteet ja yllätyimme positiivisesti. 

Vegejauheliha on pääsääntöisesti tehty herneestä, herneproteiinista, soijasta ja muista täyteaineista, kuten vehnägluteenista ja riisijauhoista. Useassa kasvisjauhelihassa on myös gluteenia, niin niiden sisältämien täyteaineiden johdosta. Niissä on näin ollen myös huomattavan paljon enemmän hiilihydraatteja, kuin tavallisessa jauhelihassa.

Lue myös: Mitä tehdä jauhelihasta: kokosimme arjen luottoreseptit

Tutkimusten mukaan suomalaiset syövät aivan liikaa lihaa. Moni kotikokki on jauhelihakierteessä, ja kaupasta tarttuu mukaan monta kertaa viikossa paketti jauhelihaa. Lihansyönnin määrää on varaa vähentää.

Vegejauheliha on vaihtoehto perinteiselle

Tutun jauhelihan voi korvata arkiruoanlaitossa kasvispohjaisella jauhelihalla. Vegejauheliha on uusimpia tuotetteita lihankorvikkeiden kategoriassa. Vegejauhelihat ovat tehty nimenomaan sekasyöjää ajatellen. Arkena halutaan tehdä ruokaa helposti ja nopeasti, joten kasvisjauheliha iskeekin jauhelihanpurijan tarpeeseen hyvin.

Ne ovat jauhelihan näköisissä pakkauksissa ja ulkonäkö muistuttaa myös aitoa lihajauhelihaa. Kasvisjauheliha on maustettu valmiiksi, ja sen valmistus käy yhtä nopeasti kuin tavallisen jauhelihan paistaminen.

Rasvaakin on lisätty moneen reippaasti, eli pannulle tarvitse edes lisätä öljyä. Jos vegejauhelihaan haluaa rapean pinnan, niin niille saa näyttää pannua kunnolla. Paistetun vegejauhelihan voi tarjota heti sellaisenaan tai käyttää kastikkeeseen tai makaronilaatikkoon.

Vegejauheliha: plussia ja miinuksia

+ löytyy usealta eri tuotemerkiltä

+ löytyy kaikista kaupparyhmistä

+ yhtä nopea valmistaa, kuin jauheliha

– tuoteselosteet ovat pitkiä ja tuotteen valmistukseen käytettävät ainekset ovat kotikokille utopiaa.

– ovat prosessoituja elintarvikkeita ja sisältävät usein kovia rasvoja kuten kookosrasvaa

– eivät ole tehty kotimaisista tuotteista. Raaka-aineiden jäljitettävyys on todella huono.

– eivät sovellu vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattavalle eikä palkokasveista suolisto-oireita saavalle

Vegejauhelihat näyttävät tältä paistettuna. Kuva: Anni Reenpää

Vegejauheliha: testasimme kuusi tuotetta ja yllätyimme

Testissä vegejauhelihat paistettiin ilman rasvaa ja mausteita. Ne tarjotiin keitetyn makaronin ja ketsupin kanssa. Arvosanat annettiin kouluarvosanoina 4–10.

Kaupasta tuotteet löytyvät useasta hyllystä. Osa oli jauhelihan vieressä lihahyllyssä, osa oli kaupan omassa vegetuotteiden hyllyssä ja osa pakastevalmisruokahyllyssä.

1. Toimituksen makusuosikki: Lähi-idän makuja

Tuote ei ollut ennen paistamista kovin houkuttelevan värinen. Värillä on vegejauhelihoissa merkitystä.

”Raakana vaaleanharmaa, ei kovin houkutteleva ulkonäkö, tuoksussa sinappia. Paistettuna tuote on paljon parempi. Se muistutti vähän broilerinjauhelihaa pehmeydeltään, tuoksussa oli jotain hapokasta, maussa savua ja mausteisia Lähi-idän makuja. Paistettuna herkullisen murumainen. Tuotetta on selkeästi maustettu hieman enemmän kuin muita vaihtoehtoja, se tekee hyvää. Sipulista ja etikasta tulee miellyttävän pikantti maku.”

Valmistetaan Israelissa. Pakastetuote.  Sisältää gluteenia ja saattaa sisältää kananmunaa. Tehty soijarouheesta.

Proteiinia 18 g.

Arvosana 8 1/2

Hälsans Kök sensational mince 4,65 € / 400 g

Vegejauheliha Hälsans Kök sensational mince sai 8 ½ / 10 pistettä ja oli toimituksen suosikki. Sopivan kokoinen pakkaus perheen tarpeisiin ja hyvä maku kiirivät sen voittoon. Sen löytää pakastealtaasta ainakin K-ryhmän isoimmista kaupoista. Tämä ostettiin K-Citymarketista. 

Vegejauheliha Hälsans Kök sensational mince sai 8 ½ / 10 pistettä ja oli toimituksen suosikki. Sopivan kokoinen pakkaus perheen tarpeisiin ja hyvä maku kiirivät sen voittoon. Sen löytää pakastealtaasta ainakin K-ryhmän isoimmista kaupoista. Tämä ostettiin K-Citymarketista.  Kuva: Anni Reenpää

2. Toimituksen suosikki: Hyvä maku ja hyvä koostumus

Lidlin vegejauhista kehuttiin kovasti. Se maku oli vertaansa vailla. Herkkusienten umamimainen maku korostui tuotteessa hyvällä tavalla.

”Raakana ulkonäkö muistuttaa vaaleaa possun tai broilerin jauhelihaa. Paistettuna jauhis on maukasta, pehmeää ja tarpeeksi suolaista. Maku tuo mieleen erityisen hyvin paistetun jauhelihan. Hyvällä tavalla erilainen. Vapise soijarouhe, tämä sopii monenlaiseen kokkaukseen.”

Valmistetaan Saksassa. Vegaaninen. Sisältää gluteenia. Tehty herkkusienistä, herne-, vehnä- ja soijaproteiinista.

Proteiinia 17,9 g / 100 g.

Arvosana 8 ½

Next level vegejauhis 2,89 € / 275 g

Vegejauheliha Lidlistä oli raadin makuun. Se sai 8 ½ / 10 pistettä. 

Vegejauheliha Lidlistä oli raadin makuun. Se sai 8 ½ / 10 pistettä.  Kuva: Anni Reenpää

3. Hyvä perustuote sopii makaronilaatikkoon

Poutun kasvisjauhis on hyvä perustuote, joka sopii raadin mielestä mainiosti makaronilaatikkoon.

”Tuoksu on raikas. Tuote näyttää erehdyttävästi oikealta jauhelihalta.”

”Jauhis on paistettaessa aika rasvainen. Pannulle ei tarvitse lisätä rasvaa. Kypsänä maukas, jauhelihan oloinen, väri punertava ja hieman oranssi. Rakenne on mukavan rapsakka, jotain purtavaakin. Sopivan suolainen.”

Valmistetaan Suomessa. Vegaaninen ja gluteeniton.

Tehty eurooppalaisesta herneestä.

Proteiinia 14,1 g / 100 g.

Arvosana: 8

Pouttu Muu Jauhis 3,25 € / 280 g

Vegejauheliha Pouttu Muu sai testissä 8/10 pistettä. 

Vegejauheliha Pouttu Muu sai testissä 8/10 pistettä.  Kuva: Anni Reenpää

4. Herneen maku korostuu

Pirkan vegejauheliha jäi raadin mielestä valjuksi kokonaisuudeksi.

”Ulkonäkö on raakana jauhelihan oloinen. Tuotteeseen on vaikea saada rapeaa paistopintaa, ja siksi se jäi paistettuna pehmeäksi ja jotenkin teollisen oloiseksi. Punainen väri ei tässä kohdin pelastanut. Herneen maku korostuu voimakkaasti. Jos haluaa vähentää lihansyöntiä, niin tämän voisi sekoittaa tavallisen jauhelihan joukkoon.”

Valmistetaan Suomessa. Vegaaninen. Sisältää gluteenina.

Tehty tanskalaisesta herneproteiinista ja vehnägluteenista.

Proteiinia 15 g / 100 g.

Arvosana 6 1/2

Pirkka vegejauhis 2,79 €/ 250 g

Vegejauheliha Pirkka jauhis sai 6 ½ / 10 pistettä. 

Vegejauheliha Pirkka jauhis sai 6 ½ / 10 pistettä.  Kuva: Anni Reenpää

5. Vegejauheliha: Suolaton ja voimakas herneen maku

Pakkauksessa sanotaan jo isoilla kirjaimilla tuotteen olevan tehty herneestä. Herneen maku tuli läpi tuotteesta aivan liikaa niin raakana tuoksussa, kuin paistettuna maussa.  Edes makaroni ja ketsuppi eivät peittäneet hernemäistä makua.

”Edes makaroni ja ketsuppi eivät peittäneet hernemäistä makua. Kummallinen maku ja koostumus. Maistuu liikaa herneproteiinilta. Kaipasin aidon herneen makua. Suutuntuma on vetinen. Tuote on muihin verrattuna vähäsuolainen. Suolan sijaan mukaan on rupsahtanut pippuria, jota ei kuitenkaan ole riittävästi peittämään häiritsevää herneproteiinia.”

Valmistetaan Tanskassa. Myydään pakasteena. Vegaaninen. Sisältää gluteenia. Ei lisättyä suolaa. Tehty herneproteiinista ja vehnägluteenista.

Proteiinia 17 g / 100 g.

Arvosana 5

Naturli minced pea based 4,75 € / 400 g

Vegejauheliha Naturli pea based sai 5 /10 pistettä. Tuote on ainakin Prisman valikoimassa. Se löytyy pakastealtaasta.

Vegejauheliha Naturli pea based sai 5 /10 pistettä. Tuote on ainakin Prisman valikoimassa. Se löytyy pakastealtaasta. Kuva: Anni Reenpää

6. Kaunein pakkaus, huonoin suutuntuma

HK:n jauhiksen voisi poimia kaupasta pakkauksen perusteella. Pakkauksen ulkonäkö on houkutteleva.

”Raakana jauhis muistuttaa vähän jo liikaa aikaa nähnyttä jauhelihaa. Paistettuna herneen maku tulee läpi niin tuoksussa kuin maussakin. Aromi on vahva, ja koostumus suussa kumimainen. Tuote jää paistettunakin pitkäksi soiroksi, matomaiseksi. Härkäpavun maku maistuu läpi, ja jauhista joutuu jauhamaan suussa. Testauksen kehnoin maku ja koostumus.”

Valmistetaan Suomessa. Vegaaninen. Gluteeniton. Tehty herneistä ja härkäpavuista.

Proteiinia 15 g / 100 g.

Arvosana 5

HK:n vihreät jauhis 3,49 € /  270 g

Vegejauheliha HK:n lihatalolta ei noussut menestykseen makuraadin suussa. Se sai 5 / 10 pistettä. 

Vegejauheliha HK:n lihatalolta ei noussut menestykseen makuraadin suussa. Se sai 5 / 10 pistettä.  Kuva: Anni Reenpää

Avainsanat

Keskustelu

On hiukkasen hämmentävää, että tuotteita, joka siis ei ole LIHA, kutsutaan lihaksi ????

Soiroja myydään lautakaupassa eivätkä ne
muistuta todellakaan vähääkään jauhelihaa.

Olen tehnyt vegejauhiksesta; Makaronilaatikko, pyörykät, kastikkeet,keitot. Toimii.
Eläimet saa elää.

Kotiliesi voisi kutsua tuotetta nimellä ”jauhis”, kuten joissakin pakkauksissakin lukee.
Tekstissä on myös lukuisia kirjoitus- ja kielioppivirheitä. En tämän jutun perusteella kyllä kutsu laadukkaaksi journalismiksi, jota jutun alla mainostettiin.

Mikään näistä ei ole minkään sortin lihaa. Luulin että kuluttajasuoja-asiamies lopetti jo tämän hölmöilyn Suomesta. Kai teilläkin on jonkilainen vastuu siitä mitä julkisesti annatte ihmisten luettavaksi?

Koittakaahan laiduntajat keksiä omat nimet näille höttötuotteillenne. Oletteko te aivan idiootteja!? Liha on lihaa ja nämä prodessoidut kasvipohjaiset jätteet eivät ansaitse tulla edes viitatuksi lihaan, se on epäkunnioittavaa kunnon pihvikarjaa kohtaan.

Hämmästyttävää, että näitä tosi epäterveellisiä korviketuotteita kehutaan muka hyvinä vaihtoehtoina !
Ei kotimaisia, raaka-aineiden jäljitettävyys huono, jne, jne.
Pelkkää piilomainosta muka kuluttaja-valistuksen nimissä.

Epäterveellistä? No ehkä näissä ei ole tyydyttyneitä tai transrasvoja joita moni haluaa, mutta ihan peruskasviksia näihin on vain sekoitettu jne. Ei niitä kovin kummosesti ole prosesoitu. Ehkä paistaminen on sitten se kovin prosessi minkä joutuu tekemään.

Oma suosikki on Lidlin kasvisjauhis. Sopii hyvin esim. lasagneen tai perinteiseen ruskeaan kastikkeeseen. Nämä on hyviä vaihtoehtoja silloin, kun ei jaksa keitellä papuja tai linssejä.

Gluteeni ei lisää tuotteen hiilihydraattipitoisuutta, koska gluteeni on proteiini. Viljatuotteiden sisältämä valkuaisaine eli proteiini, tunnetuimpana vehnäproteiini, josta esim. seitan valmistetaan. Nyt Kotiliesi faktat haltuun, uskomatonta soopaa siellä keittiöjournalismin ”ammattilaiset” kirjoittavat.

”sisältävät usein kovia rasvoja kuten kookosrasvaa”
Kyllähän niitä kovia tyydyttyneitä rasvoja (ja kolesterolia) on myös sika-naudassa.

Monet näistä vegejauhelihoista SOPIVAT myös herkälle vatsalle joille eivät palkokasvit sellaisenaan sovi, koska oireita ei aiheuta palkokasvin kuten herneen proteiini, joita useimmissa tuotteissa on käytetty (näkyy tuoteselosteessa nimellä hernePROTEIINI tai soijaPROTEIINI). Vain osassa, esim Poutun ja Pirkan tuotteissa, on hernettä kokonaisena. Minulla on IBS ja HK:n jauhis on suosikkiani! 🙂

Ihmettelen myös listan miinuksia näiden vegejauhisten rasvan laadusta, sillä lihassa on myös rasvaa ja se on aina kovaa, terveydelle haitallista rasvaa. Jos tehdään miinuslistausta näiden epäterveellisyydestä, niin soisin samaa tietoa käsiteltävän myös lihasta.

Kommentoi juttua: Vegejauheliha on vaihtoehto tavalliselle jauhelihalle – testasimme uutuudet: Kaksi kasvisjauhelihaa yllätti maullaan

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X