”Vegekananmuna” – kasvissyöjäkanan muna tuli kauppoihin

Mikä ihmeen vegekananmuna? Kananmunatalo Munax Oy on kehitellyt kasvispohjaisen kananrehun, joka tehdään täysin kotimaisista viljaraaka-aineista.

Voisi kuvitella, että kananmuna on vain kananmuna, eikä tähän tuoteryhmään tulisi kovin usein mitään uutta. Laitilalaisen munatalo Munaxin uusin innovaatio kananmunien saralla on vegekananmuna. Vegekananmunia munivat kanat, joille syötetään ainoastaan kasvispohjaista rehua. Yritys kutsuu näiden kanojen munia vegemuniksi.

Lue lisää: Näin kuorit keitetyn kananmunan muutamassa sekunnissa! Katso 3 näppärää niksiä videolta

Voiko kananmuna olla vege, mitä vegekananmuna tarkoittaa?

Laitilan Kanatarha-brändin alla markkinoitavat ulkokanat ja gmo-vapaat kanat ovat siirtyneet sataprosenttisen kasvipohjaiseen rehuun.

Perinteisesti munivat kanat saavat ruoaksi teollisia rehuvalmisteita, jotka sisältävät osittain kotimaista viljaa ja osittain teollisesti tuotettua täydennysrehua, joka sisältää kivennäisaineita, vitamiineja ja valkuaista, joka tulee usein kalajauhosta.

Kalajauholle on pitkään mietitty vaihtoehtoja.

Kasvipohjainen rehu on vaatinut jo jonkin aikaa pitkäkestoista tuotekehitystä. Mistään ihan pienestä tuotekehityksestä ei ole kyse, Munaxilta kerrotaan.

”Tuotekehitystä on hyvä ja tehokasta viedä eteenpäin, kun teemme yhteistyötä lähellä sijaitsevan Agrox-rehutehtaan kanssa. Agroxin vahvuutena on, että se käyttää lähialueen viljelijöiden viljoja, joten kaiken tuotekehityshyödyn lisäksi, hiilijalanjälki jää pieneksi. Rehun tekeminen on ammattilaisten osaamista ja laadukkaasta rehusta syntyy eläinten hyvinvointi”, Munax Oy:n toimitusjohtaja Janne Torikka kertoo yrityksen tiedotteessa.

Lue lisää: Kananmunan valkuaisen ja keltuaisen erotteleminen – Katso videolta kaksi eri tapaa

kananmunan kuoriminen, vegekananmuna

Kotimaisia viljoja ruoaksi

Vegemunia munivat kanat saavat ruoaksi härkäpapuja ja viljoja. Kalajauho on tuonut rehuun tarvittavaa valkuaista. Mistä rehun valkuainen nyt koostuu?

”Kalajauhoa on perinteisesti käytetty osana rehua, mutta nyt tuotekehitys on vienyt asiaa eteenpäin ja se on korvattu käyttämällä härkäpapua, rypsirouhetta, rapsirouhetta tai puristeita vaihtoehtoisina valkuaisina. Kananmunahan siirtää hyvin rehun maun kananmunan makuun, joten kasvipohjaisesta rehusta ei tule mitään sivumakuja kananmunaan”, Munax Oy:n markkinointi- ja viestintäjohtaja Lisa Savola kertoo.

Munax on vienyt koko kananmuna-alaa ennakkoluulottomasti eteenpäin koko ajan. Munax on tuotekehittänyt kananmunasta jo vuosien ajan uutuustuotteita niin kotimaan- kuin vientimarkkinoille.

Kesällä 2018 Munax sai Euroopan laajuisen patentin kotimaiselle Avainlippu-merkitylle munavoille. Ja syksyllä 2017 välipalamarkkinat saivat uutuustuotteen yksittäispakatusta sinkkumunasta.

Lue lisää: Testasimme kananmunat: yksittäispakattu sinkkumuna vastaan itse keitetty – ruusuja helppoudesta, risuja turhasta muovinkäytöstä

Nyt vuorossa ovat perinteiset kananmunat ja niiden eri variaatiot.

”Kasvipohjainen ravinto kiinnostaa ihmisiä ja meillä tämä tuotekehitys on leikkisästi kulkenut työnimeltään vegekananmunat. Eikä se kauas osu. Niin kuin me ihmisetkin syömme vegeruokaa, niin nyt myös meidän ulkokanat ja gmo-vapaat kanat saavat nauttia uutuusrehusta”, Torikka jatkaa.

Kurkumamunat, vegekananmuna

Keskustelu

Erikoista, että lehtenne tekee jutun suorana kopiona yhden firman markkinointimateriaalista! Olen itse ostanut gmo-vapaiden ja kalajauhotonta ravintoa syövien ulkokanojen munia suoraan tuottajalta jo useiden vuosien ajan, kuten noin 15.000 muutakin Eggspressin asiakasta. Yksipuolisuuden ja asiavirheiden välttämiseksi jutun kirjoittajan kannattaisi lisäksi olla yhteydessä ”muna-alan” uranuurtajaan ja ulkokanojen pitämisen asiantuntijaan eli Mikko Välttilään Somerolla. Ja sen jälkeen mahdollisesti kirjoittaa asiasta lisää.

Hei oikeesti, erottakaa nyt jotenkin maksetut mainokset artikkeleista. ”Vegemunat” syövät tässä nyt Kotilieden uskottavuutta.

Pieni lähdekritiikki olisi paikallaan. Laitilassa osaavat markkinoinnin korulauseet. Kaurakananmunatkin munitaan eläinten hyvinvointi etusijalla. Paras mahdollinen hyvinvointi… Häkkikanalassa 🙄
”Eläinten hyvinvointi etusijalla

Kanaxin omistajina on neljä perhettä, jotka ovat yhdistäneet resurssinsa, osaamisensa ja kokemuksensa tuottaakseen laadukasta kananmunaa. Turvatakseen kotimaisen kananmunan ja eläinten hyvinvoinnin, on oltava riittävät resurssit.

– Takaamme ennen kaikkea eläimillemme parhaan mahdollisen hyvinvoinnin. Olemme ylpeitä, kun voimme tuottaa maailman parhaita munia lähialueen viljasta, ekologisesti modernia tekniikkaa hyväksikäyttäen. Näissä munissa maistuu kanojen hyvinvointi ja puhtaat suomalaiset maut, jatkaa Torikka.”
http://news.cision.com/fi/munax-oy/r/kaurakananmunat-herattavat-kuluttajien-mielenkiinnon-kaupan-hyllylla,c2685915

Kommentoi juttua: ”Vegekananmuna” – kasvissyöjäkanan muna tuli kauppoihin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X