veriappelsiinit

Veriappelsiini on talvisesongin suosikki – katso vinkit ja parhaat reseptit

Veriappelsiini on keskitalven superherkku. Ota ilo irti lyhyestä sesongista ja nauti hedelmästä monipuolisesti.

Veriappelsiini on yleisnimitys kaikille hapahkoille appelsiinilajikkeille. Alkujaan veriappelsiinit ovat lähtöisin Sisiliasta, Etnan ylärinteiltä, mutta nykyään niitä kasvatetaan myös Espanjan viileämmillä alueilla sekä Marokossa ja Kaliforniassa.

Lue myös: Sesongissa: Appelsiini on talvikuukausien C-vitamiinipommi

Suomessa myydään kahta veriappelsiinilajiketta, Taroccoa ja Moroa. Tarocco-lajikkeen veriappelsiinit ovat makeampia eikä hedelmäliha ole yhtä punainen kuin happamamman Moro-lajikkeen. Monet pitävät Tarocco-veriappelsiineja maailman parhaina, sillä niissä makeuden ja happamuuden katsotaan olevan miellyttävässä tasapainossa. Makuasioista on kuitenkin turha kiistellä ja toisia ihastuttaa enemmän kirpeä ja vahvan punainen Moro.

veriappelsiini

Veriappelsiini on perinteistä appelsiinia makeampi, samalla hieman happaman makuinen. Ikään kuin tavalliseen appelsiiniin olisi lisätty häivähdys greippiä. Maku kuitenkin vaihtelee hieman lajikkeesta riippuen.

Veriappelsiini – keskitalven diiva

Veriappelsiini on todellinen sesonkihedelmä, sillä ilman riittävän suuria päivä- ja yölämpötilojen vaihtelua ei punaista väripigmenttiä kehity. Diivamainen veriappelsiini vaatiikin täydelliset olosuhteet: lämpimät päivät ja kylmät yöt. Siksi sesonki on lyhyt ja yltää vain tammikuusta maaliskuun alkuun. 

Kaikkia veriappelsiinin värin kehittymiseen liittyviä tekijöitä ja optimaalisia olosuhteita ei kuitenkaan tunneta. Samalla alueella tai jopa samassa puussa kasvaneiden hedelmien väri voikin vaihdella huomattavasti.  Ei hätää, myös vaatimattomamman värinen veriappelsiini on silti mahtavan makuinen.

veriappelsiinirisotto

Veriappelsiinin sesonkikaudella Helsingin parhaimpien ravintoloiden joukkoon lis­tattu BasBas tarjoilee siitä tehtyä risottoa. Kokeile risoton valmistusta kotona.

Hedelmä täynnä vitamiineja

Veriappelsiinin väri on peräisin antosyaaneiksi ja lykopeeniksi kutsutuista antioksidanteista, jotka estävät kehossa haitallisia hapetusreaktioita. Antioksidantteihin on liitetty lukuisia terveysvaikutuksia, kuten syövän ehkäisy, sydän- ja verisuoniterveyden edistäminen, tulehduksia vähentävä vaikutus sekä yleisen terveyden ylläpito.

Vitamiini- ja hivenaineita veriappelsiineissa on yhtä runsaasti, jopa enemmän kuin muissa sitrushedelmissä. Ei siis lainkaan hullumpi herkku!

veriappelsiinimehu

Hedelmälihan punaisen värin saa aikaan antosyaniini-niminen väriaine, jota esiintyy mm. punakaalissa. Toinen väriin vaikuttava aine on lykopeeni, joka antaa värin mm. tomaatille, granaattiomenalle ja tummille viinirypäleille.

Käytä monipuolisesti

Veriappelsiinin voi syödä sellaisenaan tai käyttää ruoanlaitossa sekä leivonnassa tavallisen appelsiinin tapaan. Veriappelsiini tuo ruokiin, juomiin ja leivonnaisiin raikkaan maun ja hehkeän värin.

Lue myös: Appelsiini tuo väriä lautaselle – katso maukkaat ohjeet!

veriappelsiinikakku

Veriappelsiini sopii leivontaan ja sitä voi hyödyntää esimerkiksi kakun teossa monella tapaa: raasta kuori ja lisää taikinaan, purista mehu ja lisää taikinaan, siirappiin ja kuorrutukseen. Viipaloi koko veriappelsiini ja tee upeita kakun koristeita.

Tässä muutama vinkki veriappelsiinien käyttöön:

 • Purista veriappelsiineista mehua. Punainen mehu on miellyttävän makean kirpeää. Tai valmista veriappelsiinimehusta ja kuohuviinistä raikas drinkki. Veriappelsiinimimosa vie kielen.
 • Veriappelsiinin sesonkikaudella Helsingin parhaimpien ravintoloiden joukkoon listattu BasBas tarjoilee siitä tehtyä risottoa. Kokeile veriappelsiinirisoton valmistusta myös kotona.
 • Leivo keikauskakku. Mehevä veriappelsiinikeikauskakku kostutetaan lopuksi appelsiiniliemellä.
 • Viipaloi veriappesliinia jogurtin seuraan ja lisää päälle pähkinöitä sekä hunajaa.
 • Halkaise veriappelsiini, ripota pinnalle ruokokidesokeria ja paahda hetki uunissa. Herkku on valmis, kun sokeri on karamellisoitunut. Mallia voi ottaa näistä karamellisoiduista verigreipeistä.
 • Käytä salaatteihin. Veriappelsiinisalaatti on ihana yhdistelmä suolaista ja makeaa. Kaprikset ja oliivit tuovat tuulahduksen Sisiliasta.
 • Leikkaa veriappelsiini kalvottomaksi ja lisää viipaleita salaattiin tuomaan väriä ja hapokkuutta. Esimerkiksi veriappelsiini ja mozzarella luovat mainion liiton. Yhdistelmä on jopa parempi kuin perinteinen tomaatti-mozzarellaversio.
 • Käytä veriappelsiinia leivontaan. Mehevässä veriappelsiinikakussa hyödynnetään koko hedelmä.
 • Yhdistä veriappelsiinit ja marenki, niin saat hyvää hetkessä. Herkullinen veriappelsiini-marenkijälkiruoka valmistuu vain viidessä minuutissa.
 • Lohi ja sitrukset ovat ihania yhdessä. Veriappelsiiniviipaleilla maustettu uunilohi viimeistellään ruskistetulla korianteri-voikastikkeella.
 • Crostatapiirakka on tuttu näky italialaisen maalaismajoituksen aamiaisella. Murotaikinapohja saa päälleen ricottajuustoa ja jotakin hilloa, kuten veriappelsiinista tehtyä.
 • Kuori veriappelsiini ja nauti sellaisenaan.
nopea veriappelsiinilohi

Tämä talvinen lohiherkku saa makunsa veriappelsiineista ja ruskisteusta korianterivoista.

Lähde: Satokausikalenteri

Juttua on täydennetty 7.3.2019.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Veriappelsiini on talvisesongin suosikki – katso vinkit ja parhaat reseptit

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X