Ruoka

Veriappelsiini on talvisesongin suosikkihedelmä – katso vinkit ja parhaat sitrusreseptit

Veriappelsiini on keskitalven superherkku. Ota ilo irti lyhyestä sesongista ja nauti hedelmästä monipuolisesti.

Veriappelsiini on yleisnimitys kaikille hapahkoille appelsiinilajikkeille. Alkujaan veriappelsiinit ovat lähtöisin Sisiliasta, Etnan ylärinteiltä, mutta nykyään niitä kasvatetaan myös Espanjan viileämmillä alueilla sekä Marokossa ja Kaliforniassa.

Lue myös: Sesongissa: Appelsiini on talvikuukausien C-vitamiinipommi

Suomessa myydään kahta veriappelsiinilajiketta, Taroccoa ja Moroa. Tarocco-lajikkeen veriappelsiinit ovat makeampia eikä hedelmäliha ole yhtä punainen kuin happamamman Moro-lajikkeen. Monet pitävät Tarocco-veriappelsiineja maailman parhaina, sillä niissä makeuden ja happamuuden katsotaan olevan miellyttävässä tasapainossa. Makuasioista on kuitenkin turha kiistellä ja toisia ihastuttaa enemmän kirpeä ja vahvan punainen Moro.

veriappelsiini
Veriappelsiini on perinteistä appelsiinia makeampi, samalla hieman happaman makuinen. Ikään kuin tavalliseen appelsiiniin olisi lisätty häivähdys greippiä. Maku kuitenkin vaihtelee hieman lajikkeesta riippuen.

Veriappelsiini – keskitalven diiva

Veriappelsiini on todellinen sesonkihedelmä, sillä ilman riittävän suuria päivä- ja yölämpötilojen vaihtelua ei punaista väripigmenttiä kehity. Diivamainen veriappelsiini vaatiikin täydelliset olosuhteet: lämpimät päivät ja kylmät yöt. Siksi sesonki on lyhyt ja yltää vain tammikuusta maaliskuun alkuun. 

Kaikkia veriappelsiinin värin kehittymiseen liittyviä tekijöitä ja optimaalisia olosuhteita ei kuitenkaan tunneta. Samalla alueella tai jopa samassa puussa kasvaneiden hedelmien väri voikin vaihdella huomattavasti.  Ei hätää, myös vaatimattomamman värinen veriappelsiini on silti mahtavan makuinen.

veriappelsiinirisotto
Veriappelsiinin sesonkikaudella Helsingin parhaimpien ravintoloiden joukkoon lis­tattu BasBas tarjoilee siitä tehtyä risottoa. Kokeile risoton valmistusta kotona.

Sitrushedelmä täynnä vitamiineja

Veriappelsiinin väri on peräisin antosyaaneiksi ja lykopeeniksi kutsutuista antioksidanteista, jotka estävät kehossa haitallisia hapetusreaktioita. Antioksidantteihin on liitetty lukuisia terveysvaikutuksia, kuten syövän ehkäisy, sydän- ja verisuoniterveyden edistäminen, tulehduksia vähentävä vaikutus sekä yleisen terveyden ylläpito.

Vitamiini- ja hivenaineita veriappelsiineissa on yhtä runsaasti, jopa enemmän kuin muissa sitrushedelmissä. Ei siis lainkaan hullumpi herkku!

veriappelsiinimehu
Hedelmälihan punaisen värin saa aikaan antosyaniini-niminen väriaine, jota esiintyy mm. punakaalissa. Toinen väriin vaikuttava aine on lykopeeni, joka antaa värin mm. tomaatille, granaattiomenalle ja tummille viinirypäleille.

Käytä monipuolisesti

Veriappelsiinin voi syödä sellaisenaan tai käyttää ruoanlaitossa sekä leivonnassa tavallisen appelsiinin tapaan. Veriappelsiini tuo ruokiin, juomiin ja leivonnaisiin raikkaan maun ja hehkeän värin.

Lue myös: Appelsiini tuo väriä lautaselle – katso maukkaat ohjeet!

veriappelsiinikakku
Veriappelsiini sopii leivontaan ja sitä voi hyödyntää esimerkiksi kakun teossa monella tapaa: raasta kuori ja lisää taikinaan, purista mehu ja lisää taikinaan, siirappiin ja kuorrutukseen. Viipaloi koko veriappelsiini ja tee upeita kakun koristeita.

Tässä muutama vinkki veriappelsiinin käyttöön:

nopea veriappelsiinilohi
Tämä talvinen lohiherkku saa makunsa veriappelsiineista ja ruskisteusta korianterivoista. © Tiina Ranatnen

Lähde: Satokausikalenteri

Juttua on täydennetty 7.3.2019.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Veriappelsiini on talvisesongin suosikkihedelmä – katso vinkit ja parhaat sitrusreseptit

Sinun täytyy kommentoidaksesi.