Ruoka

Ystävänpäiväkakut – helli ystävää ja leivo hänelle lempikakku!

Ystävänpäivänä on ihana hemmotella rakkaimpia suussa sulavilla leivonnaisilla. Tässä viisi takuuvarmaa herkkua, ole hyvä!

Ystävänpäiväkakut yllättävät aina iloisesti. Kokosimme yhteen Kotilieden ihanimmat kakut, joilla hemmottelet ystäviä ja perhettä.

Lue myös: Ystävänpäiväleivokset – hemmottele rakkaita söpöillä herkuilla

Ystävänpäivä on sydämien, hempeiden pastellisävyjen ja makeiden herkkujen juhlaa. Maailmalla ystävänpäivä on rakkauden ja rakastavaisten juhlapäivä, mutta Suomessa on tapana muistaa myös ystäviä. Kutsu siis lähimmäisesi saman pöydän ääreen ja nosta tarjolle komea kakku. 

Ystävänpäivänä kakkuun kannattaa valita lähimmäisten suosikkimakuja. Raikkaita makuja arvostava ilahtuu taatusti unikonsiemenillä täplitetystä sitruuna-marenkikakusta, suklaanystävä suussa suavasta appelsiini-suklaamoussekakusta ja klassikoista pitävä perinteisestä juustokakusta. Leikkimieliselle kannattaa leipoa veikeä pinjatakakku tai hauska mansikkakääretorttukakku. Vai arvostaisiko ystäväsi sittenkin eniten makeanhedelmäistä veriappelsiinikakkua?

Suklaiset kakut sulattavat sydämet

Suklaakakkua rakastavat kaikki, joten se on varma valinta ystävänpäivän kahvipöydän keskipisteeksi. Nauttisitko herkun mieluiten jauhottomana, samettisella suklaamoussella täytettynä vai pirteällä mintulla raikastettuna?

Myös valkosuklaasta voi leipoa ystävänpäiväkakut kahvipöytään. Valkosuklaa-mangokakun upeus piilee täytteessä ja näyttävissä koristeissa.

Appelsiini-valkosuklaakakku puolestaan taipuu moneen makuun ja ruokavalioon. Kyseessä on keksipohjainen juustokakku, jonka kruunaa omatekoinen mantelipraliini. Kakun voi tarjota jääkaapissa hyydytettynä kakkuna tai pakastimessa raikkaiksi jäädykeleivoksiksi jäädytettynä. Appelsiini-valkosuklaakakusta saa helposti myös gluteenittoman vaihtamalla Digestive-keksit gluteenittomiin kekseihin.

Ystävänpäiväkakut: iki-ihanat juustokakut maistuvat kaikille

Juustokakkua rakastavat kaikki ja siksi se on varma valinta silloin, kun kahvipöydän ääreen kokoontuu useampi ystävä herkuttelemaan. 

Paistettu juustokakku on monen suosikki, joka sopii erilaisten tuoreiden marjojen ja hedelmien tai marja- tai hedelmäkastikkeiden kanssa tarjottavaksi. Kakku on parhaimmillaan seuraavana päivänä, joten anna kakun jäähtyä paiston jälkeen rauhassa huoneenlämmössä ja siirrä se sitten jääkaappiin tekeytymään. Tämä herkku katoaa lautasilta viimeistä murua myöten.

Tässä juustokakussa hurmaa raikas limetti sekä kaksi suussa sulavaa täytettä. Limettijuustokakku on syytä leipoa jo edellisenä päivänä, jotta se saa jäähtyä ja makuuntua rauhassa jääkaapissa. 

Tiesitkö, että suklaa ja mustaherukka ovat klassisen herkullinen yhdistelmä? Sujauta nuo kaksi ihanuutta juhlien kestosuosikkiin eli juustokakkuun. Muhkea, hyydytetty mustaherukkajuustokakku on niin kauniin värinen ja näyttävän näköinen jo sellaisenaan, ettei sitä kannata peittää runsaiden koristeiden alle. Yksinkertainen ja tyylikäs koristelu syntyy esimerkiksi suklaakuorrutteisista lakupalloista ja pakastekuivatuista marjoista. 

Ystävänpäiväkakut ovat parhaimmillaan silloin, kun ne lyövät vähintään kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Suklaajuustokakku hemmottelee niin suklaan kun juustokakunkin ystäviä. Ja tässä juustokakussa onkin suklaata on peräti kahdessa kerroksessa, joten se on takuuvarma hemmotteluherkku. Pohjassa maistuu tumma suklaa ja täytteessä valkosuklaa. Tuhdin täyteläisen juustokakun voi tarjota raikkaan vadelmakastikkeen kera. 

Juustokakun voi myös jäädyttää. Jäädytetty juustokakku laitetaan uunin sijasta pakastimeen ja nostetaan ennen tarjoilua hetkeksi huoneenlämpöön temperoitumaan. Kätevää, mutta parasta on kuitenkin maku. Nina Lincolnin suklainen kakku  on klassikko, eikä syyttä. Jos et vielä ole kokeillut, ystävänpäivä on siihen hyvä syy! 

Limoncello-valkosuklaajuustokakku on yhtä aikaa tuhti, täyteläinen ja ihanan raikas. Italialainen sitruunalikööri tuo kakkuun pirteän säväyksen.

Ystävänpäiväkakut sesongin sitruksista

Sitruksilla raikasteutut ystävänpäiväkakut tuovat kahvipöytään keväistä kepeyttä ja aurinkoista raikkautta. Sitruskakku on ystävänpäivänä varma valinta, ovathan sitrushedelmät alkuvuodessa sesongissa.

Veriappelsiini on helmikuun verraton sesonkihedelmä ja siitä valmistettu vaaleanpunainen veriappelsiinikakku takuuvarma ystävänpäivän hitti. Hedelmää on hyödynnetty leivonnassa monella tavalla: taikinassa, siirapissa, kuorrutteessa ja koristelussa. Kakku on takuulla mehevä, sillä jäähtyneeseen leivonnaiseen tökitään tikulla koloja, joihin valutetaan appelsiinimehusta ja sokerista keitettyä siirappia.

Keikaukakku on klassikko, joka sesongin hedelmistä valmistettuna kelpaa tarjottavaksi myös ystävänpäivän kahvipöydässä. Veriappelsiinikeikauskakku on taatusti mehevä ja maukas, sen takaavat makean raikkaat sitrukset, taikinaan sujautettu mantelijauho sekä kostutukseen käytetty appelsiiniliemi. 

Appelsiini-passionkakku kootaan mantelisista marenkipohjista ja täytetään kreemillä sekä appelsiinilohkoilla. Käytä koristeluun ronskisti kermaa ja hedelmiä.

Lue myös Anna.fi: Helpot pikkuleivokset sydänystävälle

Hauskat ja leikkisät ystävänpäiväkakut 

Ystävänpäiväkakkuja leipoessa voit päästää myös oman sisäisen taiteilijasi valoilleen. Isojen markettien leivontaosastoilta ja leivontakaupoista löytyy toinen toistaan hauskempia värejä ja koristeita, joilla loihdit ysätävänpäiväkakusta kahvipöydän katseenvangitsijan. Liukuvärjätyn vesivärikakun komea ulkokuori kätkee sisäänsä vadelmaisen mascarponejuustotäytteen.

Marenkikakku valkosuklaa-sitruunakreemillä yhdistää pehmeän marenkihunnun, hauskasti unikonsiemenillä maustetut kakkukerrokset ja sitruunaisen raikkaan täytteen. Kokoa kakku vuokaan jo edellisenä päivänä, jotta se ehtii tekeytyä meheväksi. Hunnuta kakku marengilla vasta juuri ennen tarjoilua ja paahda pinta kaasupolttimella kauniin ruskeaksi. 

Ystävänpäivän valovoimaisin keskipiste on vihreän eri sävyillä marmoroitu valkosuklaakakku. Mehevän kakun täytteessä maistuvat valkosuklaa, limetti ja mango.

Hempeän vaaleanpunaisella sokerimassalla kuorrutettu pinjatakakku ei olekaan aivan sitä, mitä ensi vilkaisulla saattaisi olettaa. Kakkua leikatessa sisältä paljastuu makea ranskalainen yllätys. 

Mansikkakääretorttukakku kootaan suikaleiksi leikatusta, mansikkahillolla ja mansikka-mascarponejuustotäytteellä sivellystä kääretorttupohjasta. Halutessasi voit kuorruttaa pinnan kokonaan kermavaahdolla, jolloin hauska spiraalimuoto paljastuu syöjille vasta kakkua leikatessa. Tuoreet mansikat eivät helmikuussa ole maukkaimmillaan, mutta voit mainiosti korvata ne vaikka mieleisilläsi hedelmäviipaleilla.

Vai tarjoaisitko ystävänpäiväkakun mieluummin kääretortun muodossa? Mokkapalakääretorttukakussa yhdistyy pehmeä pohja, kielen vievä kuorrute sekä esikuvansa tapaan suklaan ja kahvin suussa sulava yhdistelmä. Perhosen muoto ja kauniit pursotukset tekevät leivonnaisesta juhlavan.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ystävänpäiväkakut – helli ystävää ja leivo hänelle lempikakku!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.