Vesikikka toimii – tällä niksillä vältät joulupuuron pohjaan palamisen
Joulupuuro palaa helposti pohjaan. Ota neuvosta vaari ja onnistu täydellisen puuron valmistuksessa.
Monessa kodissa jouluaattoaamu alkaa joulupuuron keittämisellä.
Riisipuuro maistuu parhaimmalta, kun se valmistetaan puuroriisistä ja täysmaidosta. Täyteläinen ja pyöreä maku syntyy pitkästä kypsymisajasta ja rasvaisesta maidosta.
Ensin vettä, sitten maitoa
Joulupuuro säästyy pohjaan palamiselta varmimmin, kun käytät paksupohjaista teräskattilaa tai pinnoitettua kattilaa. Lisäksi noudata aina vesikikkaa. Aloita keittäminen vedellä, ei maidolla.
Lisää kattilan pohjalle lusikallinen voita ja vettä. Lisää riisit ja keitä kunnes vesi on imeytynyt riisiin. Lisää sitten maito, keitä kuumaksi ja hauduta kypsäksi miedolla lämmöllä. Lämpötila ei saa olla korkea, muuten puuro palaa pohjaan kattilasta ja keittotaidosta huolimatta.
Varmimmin puuro onnistuu uunissa yön yli hautuen. Uunipuurossa ei ole vaaraa pohjaan palamisesta, jos nestettä on tarpeeksi. Uunipuuroon muodostuu ihana kuori, joka onkin monen mielestä parasta joulupuurossa.
Vanhanajan joulupuuron resepti
2 rkl voita
2,5 dl vettä
2 dl puuroriisiä
1 l täysmaitoa
nokare voita
noin 1/2 tl suolaa
1 kuorittu manteli
Laita nokare voita kattilan pohjalle, lisää vesi ja kiehauta se. Lisää riisit ja keitä noin 10 minuuttia sekoittaen. Lisää maito.
Anna kiehua hiljalleen miedolla lämmöllä välillä sekoittaen noin 35 minuuttia, kunnes puuro on kypsää. Lisää suola.
Sekoita manteli puuroon. Tarjoa joulupuuro kanelin, sokerin ja voisilmän kera tai luumu-, rusina- tai sekahedelmäkiisselin kanssa.
Tarjoa puuron kanssa kiisseliä tai sekahedelmäsoppaa
Yksinkertaisimmillaan riisipuuro nautitaan kanelin ja sokerin sekä maidon tai voisilmän kera. Perinteinen riisipuuron lisuke on sekahedelmäkiisseli.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Vesikikka toimii – tällä niksillä vältät joulupuuron pohjaan palamisen