Vihreä papaija – tutustu ja opettele käyttämään sitä oikein

Vihreä papaija on monen aasialaisen ruoan raaka-aine. Mielenkiintoinen hedelmä sopii hyvin suolaiseen ruoanlaittoon.

Vihreä papaija on makean oranssin papaijan raakaversio. Se on sama hedelmä, mutta se otetaan käyttöön ennen kuin se kypsyy. Vihreä papaija poimitaan puusta raakana, jonka jälkeen se käytetään erilaisiin salaatteihin tai kastikkeisiin.

Lue myös: Kokkauskurssilla Thaimaassa

Aasialaisella ruokatorilla voi nähdä monen muotoisia papaijoita. Suomalaisessa ruokakaupassa on myynnissä usein pitkänmallinen, kapeahko papaija joka näyttää hieman jättisuurelta päärynältä.

Vihreät papaijat kasvavat puun latvassa. Ne kerätään raakoina, silloin kun ne halutaan ruoanlaittokäyttöön. 

Vihreät papaijat kasvavat puun latvassa. Ne kerätään raakoina, silloin kun ne halutaan ruoanlaittokäyttöön.  Kuva: Satotukku

Vihreä papaija on tulisten ja hapokkaiden makujen kaveri

Vihreä papaija otetaan käyttöön halkaisemalla se. Valkoiset siemenet poistetaan lusikalla ja vihreä kuori leikataan pois. Sen voi leikata helposti terävällä vihannesveitsellä tai kuorimaveitsellä.

Vihreä papaija on raaka papaijan hedelmä. Halkaise, poista siemenet ja kuori se ennen käyttöä.

Vihreä papaija on raaka papaijan hedelmä. Halkaise, poista siemenet ja kuori se ennen käyttöä. Kuva: Satotukku

Hieman kurkkua muistuttava vaalean vihreä hedelmäliha viipaloidaan tai suikaloidaan. Raa’an hedelmän hedelmäliha on hieman kirpeää ja vetistä. Se muistuttaa vähän kurkkua, mutta on tiiviimpi koostumukseltaan. Sellaisenaan se ei maistu lähes miltään.

Limetti on olennainen osa vihreää papaijasalaattia eli som tamia.

Limetti on olennainen osa vihreää papaijasalaattia eli som tamia. Kuva: Sanna Mansikkamäki

Raakakypsennys on yksi tapa saada vihreästä papaijasta maistuvaa. Thaimaalainen som tam –salaatti on tästä hyvä esimerkki. Suikaloitua papaijaa murskataan kalakastikkeen, limetinmehun ja mausteiden kanssa kevyesti, jolloin sen entsyymit pääsevät liikkeelle ja se kypsyy.

Som tam -salaatti nuijitaan isossa huhmareessa. Yksi Bangkokin parhaista katuruokapaikoista Som Tam Jay So -ravintola tarjoilee herkullista som tam -salaattia.

Som tam -salaatti nuijitaan isossa huhmareessa. Yksi Bangkokin parhaista katuruokapaikoista Som Tam Jay So -ravintola tarjoilee herkullista som tam -salaattia. Kuva: Sanna Mansikkamäki

Vihreä papaija on tulisten ja hapokkaiden makujen kaveri. Som tam –salaatissa maistuu tulinen chili ja hapokas limetti, se on täydellinen esimerkki thaimaalaisesta ruoasta, jossa suolainen, makea ja hapan ovat tasapainossa.

Vihreä papaija hyödynnetään usein raakana salaatissa. Julienneviipaloitu hedelmäliha on mukavan rapea koostumukseltaan. 

Vihreä papaija hyödynnetään usein raakana salaatissa. Julienneviipaloitu hedelmäliha on mukavan rapea koostumukseltaan.  Kuva: Sanna Mansikkamäki

Annoksessa on myös sopivasti suutuntumaa raa’an papaijan ansiosta, lisäksi rapeutta tuovat maapähkinät.

Vihreää papaijaa voi esimerkiksi keittää ja käyttää erilaisissa aasialaisissa curry-kastikkeissa. Siitä saa myös paistamalla mainion lisukkeen.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Vihreä papaija – tutustu ja opettele käyttämään sitä oikein

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X