Ruoka

Verrattomia makuja: yllättävästi maustettu uunilohi, vegemajoneesi, hirvi-chorizopataa ja sveitsinleike

Kotilieden ruokabloggaajat rakastavat herkuttelua. Isänpäiväviikon parhaat ohjeet pitävät sisällään ajankohtaisia sekä klassikkomakuja.

Himahellan Tiina retroilee tulevan isänpäivän tiimoilta. Sveitsinleike on klassikko, jonka juustoinen sisus hurmaa.

”Sveitsinleike eli ranskaksi escalope Cordon Bleu on vasikan – tai porsaanleike, jossa kahden ohueksi nuijitun, leivitetyn leikkeen välissä tai taskuksi taitetun lihan välissä on kinkkua ja emmentalia. Tällä kertaa en ollut ihan uskollinen alkuperäiselle ohjeelle, vaan tuunasin sveitsinleikettä Blondikeittiössä hieman modernimmaksi. Valmistin leikkeet nimittäin broilerin lehtipihveistä. Pakkauksessa kyllä luki kanan lehtipihvi, mutta sitä määritelmää en ihan purematta niele.  Samalla ohjeella leike syntyy possustakin, jos sialle haluaa olla uskollinen. Vasikkaa taas on meidän lihatiskeistämme on vaikea, ellei lähes mahdoton saada. Leikkeen sisällä olevana kinkkuna käytin ilmakuivattua kinkkua ja  juusto oli sveitsiläistä, voimakkaan makuista appenzelleria. Emmantalkin toki käy, mutta appenzeller on todella kielenvievä juusto, johon olen aivan koukussa.”

Vegemajoa dippaukseen

Elämäni suupaloina blogissa vinkataan miten tehdään täydellinen majoneesi ja vielä kaiken lisäksi täysin vegaanisti. Majoneesin valmistuksessa käytetään normaalisti kananmunaa, mutta Violan ohje on uskomattoman helppo.

”Kun suunnittelin Vegebudjetilla -kirjani reseptejä, olin varma, että majoneesi on yksi niistä kastikkeista, joista ei vain voi tehdä onnistuneesti vegaanista (onhan kananmuna oleellinen osa tätä klassikkokastiketta). Olin kuitenkin onneksi väärässä. Vegemajoneesi on yhtä helppoa valmistaa kuin sen perinteinenkin versio, ja sen voi maustaa monin tavoin esimerkiksi yrteillä, sitruunalla tai chilillä. Täydellistä niin salaattiin, leivän päälle kuin dippaukseenkin!”

Vegemajoneesi on helppo tehdä.
© Viola Virtamo

Lihapatojen äärellä, nyt maistuu hirvi Pipsa Hurmerinnan ohjeella

Kokkaavan isin blogissa herkutellaan hirvipadalla.

Tv:stä ja radiosta tuttu kokki Pipsa Hurmerinta kävi Kokkaavan isin vieraana Tapiolan Stockmannin Herkun demokeittiössä. Aiheena olivat hirven, sekä poron liha.

© Suomalainen ruokaloki

”Tämä kyseinen herkullinen alkutalven resepti on Pipsan luoma ja siihen on käytetty hirven paahtopaistia. Chorizomakkaraa käytettiin sen takia, koska se toi rasvaisuutta ja mehevämpää makumaailmaa pataan. Itse yllätyin mausteista, kuinka hyvin ne sopivatkaan ja niistähän tiristettiin kaikki irti eli paahdettiin kuivassa padassa, jolloin maku voimistuu ja kaikki entsyymit irtoavat. Ottakaa resepti kokeiluun, koska se ei jätä ketään kylmäksi!”

Suomalainen ruokaloki luottaa myös lihapadan voimaan.

”Syksyn taittuessa talveen maistuvat taas erilaiset pataruoat. Lihapata on slow foodia parhaimmillaan, se valmistuu rauhassa liedellä poristen ja resepti on niin helppo, että epäonnistuminen on käytännössä mahdotonta. Pataa voi näppärästi varioida oman maun mukaan vaihtamalla mausteita ja juureksia, liemeen voi käyttää myös vaihtoehtoisesti olutta. Naudanlihan voi vaihtaa possuun, lampaaseen tai vaikkapa riistaan. Tässä yksi suosikkini, johon kumina antaa maistuvan vivahteen.”

Munakokkeli on kiireisen kokin aamiainen.
© Finding the perfect

Kiireisen pelastus on munakokkeli

Osaatko valmistaa täydellisen munakokkelin? Finding the perfect blogissa tehdään ihanaa munakokkelia, joka on kiireisen pelastus.

”Tiedätte varmaan tunteen, kun aamulla tekisi mieluummin jäädä lämpimän peiton alle, kuin… No, ainakin minulle tunne on hyvinkin tuttu. Varsinkin aikaisina aamuina, jolloin talvinen, pimeä tai sateinen pihamaa ei todellakaan houkuttelisi. Tässä on kyllä täydellinen resepti kiireeseen.”

 

Vegaaniset papupihvit ovat herkkua ja niin helppo valmistaa.
© Linssinööri

Vegepihvit vegaanille

Linssinööri etsii ja kehittelee maukkaita kasvisruokareseptejä, jotka onnistuvat myös lopen uupuneena, kiireessä tai vaikka yhdellä kädellä. Kaikki reseptit ovat vegaanisia, mutta tavoitteena on, että ne maistuvat myös raavaimmille lihansyöjille.

”Mustapapu-seitanpihveissä juju on ensinnäkin karamellisoitu sipuli, joka maistuu tosi hyvältä. Lisäksi gluteenijauho tekee rakenteesta sitkeän, mikä on ihan mukavaa vaihtelua usein aika pehmeiksi jääviin vegaanisiin kasvispihveihin. Gluteenijauhoa tuntuu saavan yhä useammin ihan tavallisistakin kaupoista. Ainakin meidän lähikauppamme sitä myy.”

Kyllästyttääkö tilli? Yllättävästi maustettu uunilohi

Piparkakkutalon akka valmisti uunilohta, jonka hän maustoi rosmariinilla.

”Jos tilli kalan kanssa kyllästyttää, kokeile syksyisen makuista rosmariinia. Sipuli ja valkosipuli tuovat lisäpotkua kalalle, ja kaiken kruunaa suolainen voinokare.”

Uunilohen voi maustaa myös rosmariinilla.

Itse tehdyt pelmenit

Olen mitä syön blogissa inspiroiduttiin Ville Haapasalon pelmeneistä.

”Tänään ajattelin, että kokeilen kuinka helppoa tai vaikeaa on valmistaa itse Pelmenit. Viikonloppuna ruokamessuilla maistamani Ville Haapasalon Siperian herkut olivat maittavia, ja lähestulkoon suussa sulavia.”

Näin helposti ne syntyvät.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Verrattomia makuja: yllättävästi maustettu uunilohi, vegemajoneesi, hirvi-chorizopataa ja sveitsinleike

Sinun täytyy kommentoidaksesi.