Vispipuuro on parhaimmillaan kuohkeaa ja samettista – näin onnistut!

Täydellinen vispipuuro on rakenteeltaan kuohkea ja maultaan marjaisan makea, aavistuksen hapan. Samettinen vispipuuro maistuu koko perheelle välipalana tai jälkiruokana maidon ja sokerin kera.

Mannasuurimoista keitetty vispipuuro tai lappapuuro on suomalainen perinneherkku, jota syödään myös Ruotsissa ja Norjassa. Sen valmistukseen tarvitset vain kourallisen raaka-aineita, kattilan, vispilän ja sähkövatkaimen sekä hitusen malttia ja aikaa.

Lue myös: Tuunaa kaurapuuro herkuksi – 6 + 1 suussa sulavaa ideaa

Vispipuuro saa uutta jujua mausteista

Perinteinen vispipuuro keitetään mannasuurimoista sekä puolukoista tai herukoista. Yhtä hyvin vispipuuron voi valmistaa myös vadelmista, mustikoista, mansikoista tai vaikka omenoista, karviaisista tai raparperin varsista. Vadelmista tai mansikoista keitetty puuro on luonnollisesti happamista puolukoista keitettyä makeampaa. 

vanilja-punaherukkavispipuuro

Ohje: Vanilja-punaherukkavispipuuro

Tuoreiden tai pakastemarjojen sijaan vispipuuro onnistuu myös valmiista mehusta, joko itse tehdystä tai kaupan valmiista. Jos kaipaat puuroon lisämakua, mausta mehu esimerkiksi vaniljalla tai ripauksella kardemummaa. Joulun aikaan vispipuuron voi keittää myös glögistä.

Jos teet vispipuuron kokonaisista marjoista, mittaa marjat, sokeri sekä vesi kattilaan ja keitä keskilämmöllä hetken aikaa, kunnes marjat mehustuvat. Pakastemarjat pehmenevät nopeasti, joten viiden minuutin kiehautus riittää. Jotta puuron rakenne olisi samettinen ja pehmeä, kannattaa marjamehu painella tiheän siivilän läpi kulhoon niin, että kuoret jäävät siivilään.

Mannasuurimot sekoitetaan kiehuvaan marjamehuun samalla koko ajan voimakkaasti vispaten, jotta suurimot eivät tartu toisiinsa ja puuroon muodostu kokkareita. Keitä puuroa sitten miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia välillä sekoittaen.

Vispipuuro vadelmista

Vispipuuron kuohkea rakenne syntyy huolellisella vatkauksella ja lorauksella kermaa

Kuten nimikin kertoo, tärkeintä vispipuuron valmistuksessa on vatkaaminen. Se antaa puurolle tunnusomaisen, kuohkean rakenteen. Kuuma puuro ei vatkaudu, joten siirrä puuro kattilasta toiseen kulhoon ja jäähdytä se huolella vesihauteessa tai jääkaapissa. Peitä kulho kelmulla, se estää kuoren muodostumisen puuron pinnalle. Jos haluat puuron rakenteesta pumpulin pehmeän ja mausta samettisen täyteläisen, sekoita puuron joukkoon loraus kuohukermaa.

Jäähtynyt puuro vatkataan lopuksi sähkövatkaimella täydellä teholla kuohkeaksi vaahdoksi. Jos käytät vatkaamiseen yleiskonetta, kannattaa puuroa keittää kerralla reilu annos. Ole kärsivällinen, kuohkea rakenne ei synny hetkessä, vaan vaatii malttia ja aikaa noin vartin verran.

Tarjoa vispipuuro perinteiseen tapaan kylmän maidon ja sokerin kera tai kruunaa se astetta herkullisemmaksi esimerkiksi kermavaahdolla ja tuoreilla marjoilla.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Vispipuuro on parhaimmillaan kuohkeaa ja samettista – näin onnistut!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X