Ruoka

Vohvelipäivä juhlistaa talven taittumista kevääksi – nyt herkutellaan suolaisilla ja makeilla vohveleilla!

Kansainvälinen vohvelipäivä on vuosittain maaliskuun 25. päivä. Vohvelipäivänä on tietysti tarkoitus syödä vohveleita. Ruotsissa, jossa vohvelipäivä on erityisen suosittu, syödään vohveleita koko vohvelipäivän ajan.

Vohvelipäivä juontaa juurensa Ruotsiin. Vohvelipäivä on yli satavuotisen historiansa ajan ajoittunut Neitsyt Marian ilmestymispäivän yhteyteen. Ruotsissa Marian ilmestymispäivä vaihtelee vuosittain, ja sitä vietetään 22.3 ja 28.3 väliselle ajalle sijoittuvana sunnuntaina. Kansainväliseksi vohvelipäiväksi on kuitenkin vakiintunut maaliskuun 25. päivä.

Lue myös: Vohvelirauta – uskoisitko mihin kaikkeen sitä voi käyttää? Poimi kuusi herkullista ideaa

Suomen vohveli-sanan juuret vievät Ruotsiin. Ruotsin vohvelia tarkoittava sana ”våffla” puolestaan tulee Neitsyt Marian nimityksestä Vår Fru. Marian ilmestymispäivän eli Vårfrudagenin sanotaan muuttuneen kansan suussa ensin muotoon våfferdagen ja edelleen våffeldageniksi eli vohvelipäiväksi. 

Vårfrudagen eli Neitsyt Marian Ilmestyspäivä on Ruotsissa perinteikkäästi luettu ajankohdaksi, jolloin talvi päättyy ja kevät alkaa. Sitä on siis syytäkin juhlia komealla kasalla herkullisia vohveleita. Vohvelipäivä on Ruotsissa varsinainen herkuttelupäivä, jolloin vohveleilta ei voi välttyä.

belgialaiset hyvisvohvelit

Suolaisia ja makeita vohveleita

Vohvelitaikina valmistuu perinteistä lettutaikinaa mukaillen kananmunista, jauhoista, maidosta ja tilkasta rasvaa. Raaka-aineet ovat varsin yksinkertaiset ja löytyvät lähestulkoon aina jo valmiiksi keittiön kaapeista. Vohvelitaikinaa voi tuunata maun ja mieltymysten mukaan. Myös täytteiden kanssa mahdollisuudet ovat lähes rajattomat.

Suomessa vohvelit tunnetaan yleisesti makeana herkkuna, mutta yhtä hyvin niitä voi syödä myös suolaisina. Mausta vohvelitaikina sitruunankuorella ja -mehulla ja tarjoa äyriäis- tai kalalisukkeiden kanssa. Pinaattivohvelit valmistat lisäämällä taikinaan pussillisen pakastepinaattia. Taikinaan sopivat hyvin myös erilaiset yrtit. Mehevät kasvisvohvelit syntyvät upottamalla taikinaan esimerkiksi raastettua punajuurta, valmista perunamuusia tai porkkana- tai bataattisosetta.

Suolaiset vohvelit voi tarjota esimerkiksi savukalatahnan, paistettujen kasvisten, raikkaan salaatin ja herkullisen kastikkeen tai vaikkapa paistetun halloumijuuston kera. 

suolaiset vohvelit savulohella

Makeaa vohvelitaikinaa voi maustaa esimerkiksi kardemummalla, kanelilla, kookoksella, suklaalla tai sekoittaa taikinan joukkoon juuri ennen paistoa omenakuutioita tai marjoja. Ja tokihan vohvelit taipuvat myös gluteenittomaan ja vegaaniseen ruokavalioon. Ihan jokaiselle maistuvat ja uskomattoman herkulliset vohvelit tehdään mantelijauhoista ja gluteenittomasta jauhoseoksesta. Kikhernepurkin liemi eli aquafaba tekee belgialaisista vohveleista erityisen kuohkeita.

Rapeiden vohveleiden kanssa nautitaan perinteisesti hilloa ja kermavaahtoa, mutta yhtä hyvin täytteeksi sopivat esimerkiksi banaaniviipaleet ja suklaa-pähkinätahna eli Nutella, tuoreet marjat ja kinuskikastike tai vaahtokarkit ja suklaakastike.

Herkullista vohvelipäivää! 

vohvelit kermavaahdolla, jäätelöllä ja suklaakastikkeella

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vohvelipäivä juhlistaa talven taittumista kevääksi – nyt herkutellaan suolaisilla ja makeilla vohveleilla!

– mm –

Juttuun liittyen: Marianpäivä on alunperin – ja vanhoissa kirkkokunnissa edelleen – 25.3. Oli varmaan myös sata vuotta sitten, jolloin vohvelipäivää ruvettiin viettämään.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.