Vuoden 2018 luonnonyrtti on valittu: ”Se on yrteistä parhain!”

Vuoden luonnonyrtiksi valittu vitamiinipommi nokkonen voittaa kilpailijansa pinaatin mennen tullen.

Nokkonen on yrteistä parhaimpia, mutta silti vielä aivan liian vähän käytetty esimerkiksi pinaattiin verrattuna, valinnan tehnyt Arktiset Aromit ry kertoo tiedotteessaan.

Terveystuote nokkonen

Pinaattiin verrattuna nokkonen sisältää huomattavasti enemmän muun muassa proteiinia, ravintokuitua ja kivennäisaineita, kuten magnesiumia, kaliumia, rautaa ja fosforia. Myös kalsiumia nokkosessa on runsaasti, ja se onkin oiva kalsiumin lähde kasvisruokavalioon. Ravitsemuksen kannalta eduksi on myös pieni natriumpitoisuus. Vitamiineista nokkonen sisältää runsaasti C-vitamiinia, folaattia sekä A- ja E sekä K-vitamiineja.

Käytä pinaatin tavoin ruoanlaitossa

Nokkosta käytetään ruokiin pinaatin tavoin,  myös yrttijuomissa ja smootheissa. Nokkosta voi käyttää muun muassa vihannespaistoksiin, kasvislisukkeisiin, kastikkeisiin, munakkaisiin, muhennoksiin, keittoihin, piirakoiden täytteisiin, ohukaisiin, pannukakkuihin, leipiin ja sämpylöihin. Kuivattu nokkonen on hyvä perusaines viherjauheeksi ja yrttijuoma-ainekseksi. Myös nokkosen siemenet sopivat lähes minkä ruoan lisukkeeksi tahansa. Niitä voi ripotella aamiaispuuron tai myslin päälle.

Nokkosletut valmistuvat myös pakaste- tai kuivatusta nokkosesta.

Kerää alkukeväästä

Paras aika nokkosten keräämiseen on kevät, kun nokkoset eivät ole vielä kukkineet. Nuoret versot leikataan 10–15 cm:n mittaisina. Kovin typpipitoisessa maassa, kuten kompostien ja navettojen kulmilla kasvavat nokkoset kannattaa kuitenkin jättää rauhaan, sillä niihin kertyy helposti liikaa nitraattia.

Tutustu valmistuotteisiin

Tähän aikaan vuodesta nokkosta ei vielä saa, mutta tartu valmiisiin nokkostuotteisiin. Nokkostuotteita valmistavat useat pienet yritykset eri puolilla Suomea, Arktiset Aromit tiedotteessa kerrotaan.

Yritykset tekevät nokkosesta jauheita, rouheita, puristeita, juomia, uutteita ja tippoja sekä sitä käytetään kosmetiikassa voiteissa, kylpy- ja kosmetiikkatuotteissa sekä hyvinvointituotteissa. Monia tuotteista on tilattavissa myös nettikauppojen välityksellä, jos omalla paikkakunnalla ei ole saatavilla pieniä luonnontuotteita myyviä liikkeitä.

Arktiset Aromit toivovat, että elintarvikekaupan toivoisi ottavan laajemmin pakastenokkosen valikoimiinsa samaan tapaan kuin pakastepinaatin.  Kauppa ja ammattikeittiöt voisivat helposti korvata osan pinaattituotteista ja ruoista ravintorikkaamman nokkosen avulla. Tämä mahdollistaisi nokkoselle paljon nykyistä suuremman viljelyalan ja työllistäisi kotimaassa.

Lue lisää nokkosesta blogeista

Keskustelu

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.