Ideoita ruoanlaittoon

Vuoden vihannes 2019 valittu – kokkien ja ruokaharrastajien suursuosikki

Kotimaiset Kasvikset ry ja Puutarhaliitto ry valitsivat Vuoden 2019 vihannekseksi juurikkaiden suvun.

Juurikkaisiin kuuluvat punajuuren lisäksi kelta-, raita- ja valkojuurikas sekä näiden muunnokset.

Kaikki juurikkaat ovat mestarikokkien ja ruokaharrastajien suosikkiraaka-aineita niiden monipuolisuutensa ja upeiden väriensä vuoksi.

Lue lisää: Punajuuri tykkää juustosta

Sopivat monenlaiseen kokkaukseen

Juurikkaat sopivat hyvin keittoihin, patoihin ja monen mielestä ne ovat parhaimmillaan uunissa yrttien, merisuolan ja öljyn kanssa paahdettuina. Erityisesti rosmariini ja timjami ryydittävät juurikkaiden lievästi makeaa makua. Punajuuren ja vuohenjuuston liitto on myös aivan erityinen.

Lue lisää: Punajuuri on makean mehukas juurikas

© Tiina Rantanen

Punajuuren ituja, lehtiä ja nuoria versoja käytetään lisäksi koristeina, salaateissa tai kevyesti höyrytettyinä lisäkkeinä. Muita juurikkaita käytetään punajuurikkaan tavoin, mutta niistä puuttuu voimakas väri, mikä on eduksi, jos ruuan muiden värien halutaan erottuvan.  Raitajuuret puolestaan ovat näyttävä osa ruoka-annosta.

Lue lisää: Raitajuuricarpaccio on herkullinen alkupala

Juurikkaiden satoaika on heinäkuusta myöhäiseen syksyyn ja ne säilyvät pitkään naattien poiston jälkeen muovipussissa jääkaappilämpötilassa. Kuitenkin kevätkäyttöä varten ne kannattaa keittää kuorineen. Ne kuoritaan vasta kypsinä ja säilötään etikkaveteen. Juurikkaiden mukulat suositellaan tarjottavaksi aina kypsennettyinä, sillä herkkävatsaisille raaka punajuuri saattaa aiheuttaa ongelmia. Alle 12-vuotiaille juurikkaita suositellaan tarjottavaksi vain pieninä annoksia niiden sisältämän nitraatin vuoksi.

punajuuri-granaattiomena-linssisalaatti

Terveyspommi

Ravitsemuksellisesti juurikkaat ovat erityisen hyviä, sillä ne sisältävät runsaasti kuituja, vitamiineista muun muassa folaattia ja kivennäisaineita. Ne ovat myös ruokaisia ja auttavat muun muassa painonhallinnassa.  Punajuurten väitetään edistävän terveyttä monella tavoin -muun muassa parantamalla verenkiertoa, vähentämällä väsymystä ja torjumalla joitakin syöpäsairauksia.

Lähde: Puutarhaliitto ry

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vuoden vihannes 2019 valittu – kokkien ja ruokaharrastajien suursuosikki

Fani

Otsikosta luulin että ois Michael Schumacher.

Puupuu

Nää on kyl niin hyviä!! Nams :9

Sinun täytyy kommentoidaksesi.