Ruoka

Vuonankaali – hyödynnä maukas salaattipohja monipuolisesti

Vuonankaali on maukas ja kaunis lisä salaattipohjiin. Sen kauniit lehdet soveltuvat hyvin myös annosten koristeluun. Nappaa tästä parhaat vinkit ja ohjeet vuonankaalin käyttöön. Kokeile ja ihastu!

Vuonankaali on ikivanha salaattilaji, mutta meillä vielä jokseenkin uusi tuttavuus. Kun seuraavan kerran törmäät kaupassa vuonakaaliin, nappaa se rohkeasti ostoskoriin. Lempeän pähkinäinen salaatti on ihanaa salaateissa ja sen avulla helppo tapa tuoda annoksiin näyttävyyttä.

Lue myös: Vihersalaatti – näillä nerokkailla nikseillä kokkaat maukkaan salaatin

Vuonankaali tunnetaan myös nimillä rantavuonankaali ja mache, joka on kasvin ranskankielinen kauppanimi. Nimestään huolimatta vuonankaali on salaatti- ei kaalikasvi, jota viljeltiin jo Rooman valtakunnassa. Mistään uudesta tuttavuudesta ei siis ole kyse, mutta Suomessa vuonankaali on silti vielä jokseenkin tuntematon.

Vuonankaalin maku on lempeä ja miedon pähkinäinen, koostumus nahkean rapea. Sen lehdet ovat pieniä, pyöreän lusikkamaisia ja ne muodostavat kauniita ruusukkeita, joita ei tarvitse eikä kannata irrottaa toisistaan ennen käyttöä. 

Vuonankaali on hyvä vaihtoehto salaattipohjaksi perinteiselen ruukkusalaatin sijaan. Se sisältää kolminkertaisen määrän C-vitamiinia perinteiseen salaattiin verrattuna. Lisäksi siinä on runsaasti A-vitamiinin esiasteena toimivaa beetakaroteenia sekä folaattia ja muita B-ryhmän vitamiineja.

Vuonankaalin käyttö ja säilytys

Vuonankaali sopii parhaiten käytettäväksi sellaisenaan erilaisissa salaattipohjissa. Sekoita vihreä salaattipohja perinteisen ruukkusalaatin sijaan vaihteeksi vuonankaalista tai kokeile sitä vaikkapa erilaisissa pastasalaateissa. Välttämättä vuonankaalia ei tarvitse sekoittaa muiden kasvisten kanssa, vaan se toimii mainiosti salaattina vaikka sellaisenaankin. Vuonankaalin pähkinäistä aromia voi korostaa esimerkiksi saksanpähkinäöljystä valmistetulla salaatinkastikkeella.

Vuonankaali on myös kaunis ja se soveltuukin erinomaisesti annosten ja ruokien koristeluun. 

Vuonankaalia säilytetään kylmässä +2 – +5 asteessa, muovipussin sisällä. Se ei kestä pitkiä säilytysaikoja, joten salaatti on parasta käyttää mahdollisimman pian.

1. Sekoita vuonankaalista näyttävä salaatti juhlapöytään

Helpoin tapa päästä vuonankaalin makuun, on tehdä siitä salaatti. Vesimeloni-labnehsalaatti on kaunis tarjottava vaikkapa juhlien noutopöydässä. Vesimeloni leikataan herkiksi suikaleiksi juustohöylällä. Hieman hapan labnehjuusto sopii makean melonin makupariksi täydellisesti. Aromikas salaattipohja tehdään vuonankaalista ja raikkaasta mintusta. Rouhaisu mustapippuria viimeistelee salaatin juhlakuntoon.

vesimeloni-labnehsalaatti
Vuonankaalista syntyy kaunis ja herkullinen salaattipohja. Kuva: Pian Inberg

Ohje: Vesimeloni-labnehsalaatti  

2. Vuonankaali koristaa pääsiäisaterian keventäjän

Keväinen pääsiäissalaatti sopii nimensä mukaan erinomaisesti pääsiäiaterian keventäjäksi ja muutoinkin keväiseen juhlapöytään. Salaatti valmistuu käden käänteessä tuoreista kasviksista: kevätsipulista, retiiseistä, kurkusta, tomaatista ja avokadosta. Ruokaisuutta salaattiin tuovat avokado sekä keitetyt kanan- tai viiriäisenmunat.

Maukas ja näyttävän näköinen salaattipohja kootaan erilaisista salaateista. Kokeile vuonankaalin seuraksi vaikkapa aromikasta punasalaattia, ryhdikästä rucolaa sekä erilaisia lehtisalaatteja tasapainottamaan kokonaisuutta.

Pirteän pähkinäinen kastike niputtaa ainekset yhteen. Se sekoitetaan pähkinäöljystä ja sitruunamehusta sekä ripauksesta suolaa, pippuria ja sokeria.

keväinen pääsiäissalaatti
Keväinen pääsiäissalaatti kootaan vuonankaalista tehdylle salaattipedille. Kuva: Norman Ojanen

Ohje: Keväinen pääsiäissalaatti

3. Vuonankaali tuo jujua noutopöytään

Jos kaipaat perinteisiin suolaisiin piirakoihin uutta jujua ja ideaa, tartu tähän reseptiin. Ohuen ohuista bataattiviipaleista syntyy hauska piirakkapohja, jonka päälle on helppo yhdistää erilaisia täytteitä.

Tässä ohjeessa piirakan päälle sivellään itse tehtyä hernepestoa ja juustoraastetta, sitten aurinkokuivattuja tomaatteja sekä oliiveja. Värikäs bataattipiirakka on näyttävän näköinen ja hauska ilmestys jo sellaisenaan, mutta lisää päälle vielä muutama ruusuke vuonankaalia ennen kuin nostat sen tarjolle.

vuonankaali ja värikäs bataattipiirakka
Värikäs bataattipiirakka koristellaan näyttävästi vuonankaalilla. Kuva: Pekka Holmström

Ohje: Värikäs bataattipiirakka

4. Leipien päälle viimeistelyyn 

Maukkaat broilerileivät soveltuvat illaistujaisiin tai noutopöydän tarjottaviksi. Sipaise paahtoleivän päälle dijoninsinappia sekä maustamatonta tuorejuustoa ja lado täytteeksi broileri-pekonimurua. Aseta koristeeksi vielä pari ruusuketta vuonankaalia ja kerää kehut ja suosionosoitukset.

broilerileivät
Vuonankaali on koristeellinen ilmestys myös leipien päällä. Noutopöydä pikkusuolaisista saa salaattiruusukkeidn avulla hetkessä kauniit ja näyttävän näköiset. Kuva: Jorma Marstio

Ohje: Broilerileivät

5. Ripottele vuonankaali koristeeksi samettisen sopan päälle

Vuonankaali kannattaa myös parittaa lempeän pähkinäisen ja aromikkaan maa-artisokan kanssa. Tämän yrttisen maa-artisokkakeiton makua pehmentää peruna ja loraus ruokakermaa. Timjami ja tilkka valkoviiniä tuovat soppaan sopivasti särmää. Samettinen loppusyksyn soppa saa juhlavan viime silauksen, kun sen koristelee hienostuneesti vuonankaalilla.

vuonankaali ja maa-artisokkakeitto
Vuonankaali o huikean kaunis myös sosekeittojen koristeena. Parita salaatti aromikkaan maa-artisokan kanssa. Kuva: Mirva Kakko

Ohje: Yrttinen maa-artisokkakeitto

Lue myös Anna.fi: Sopiva salaatti joka makuun ja tilanteeseen: ruokaisa, raikas, yllättävä, kuuma, eksoottinen ja makea

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vuonankaali – hyödynnä maukas salaattipohja monipuolisesti

Sinun täytyy kommentoidaksesi.