Ihanat kasvisruoat – ota hurmaavat reseptit

Vastapoimitusta syksyn sadosta valmistuu muhevaa sadonkorjuuruokaa. Nyt on aika yhdistellä makuja ja kokeilla uusia herkkuja!

Syksyllä kasvikset ovat parhaimmillaan. Maasta nousevat muhevat juurekset ja muut kasvikset kuten kaalit. Niistä valmistuu monipuolisia, hyviä ja terveellisiä aterioita.

Kun syö kasviksia eläinperäisten tuotteiden sijaan, voi vähentää merkittävästi ruoan ympäristövaikutuksia. Osta suurempia määriä kerrallaan, sillä nyt kasvikset ovat edullisia ja varmasti tuoreita.

Hyödynnä kauppareissullasi vuodenkiertoon kuuluva sesonki ja käytä kasviksia, jotka ovat parhaimmillaan ja edullisimmillaan juuri silloin.

Valmista ruokaa paljon kerrallaan, ja pakasta osa tulevaa käyttöä varten tai tuunaa kasviksilla seuraavan päivän ruoka. Tämä säästää aikaa, vaivaa ja rahaa. Älä kuitenkaan osta enemmän kuin kulutat, ettei ruokaa mene turhaan roskikseen.

Kokeile kasvisruokia uudella twistillä

Japanilaiseen kasvistempuraan voi käyttää erilaisia kasviksia, kuten parsa- ja kukkakaalia, kesäkurpitsaa ja porkkanaa. Öljyssä friteeratut tempurat nautitaan kuumana piparjuurikastikkeeseen dipaten.

Punajuurifalafelit pyöritellään kikherneistä ja punajuuresta, joka antaa Lähi-idästä kotoisin oleville falafelpyöryköille muhevaa makua ja kauniin värin.

Punajuuri sopii myös pitsaan, makeansuolainen punajuuri-vuohenjuustopitsa yllättää maullaan vieraatkin.

Porkkana-parmesaanipannarit paistetaan rapeiksi pannulla ja tarjoillaan makeanhapahkon puolukka-punasipulirelissin kanssa.

Voimakkaan aromaattisesta mukula- eli juuriselleristä keitetään maukas sellerikeitto, joka tarjoillaan omenasalsan kanssa.

Ohra-papusalaattiin pilkotaan herkkusieniä, vihreitä papuja, rucolaa ja runsaasti yrttejä.

Kaalista ja hedelmistä sekoitellaan värikäs ja rapsakka salaatti, johon kannattaa kokeilla myös fetaa tai tofua.

Kukkakaalia puolestaan voi tarjota vaihteeksi peston tapaan, niin syntyy nopea ja vaivaton pastaherkku.

Kasviscannellonien valmistus vaatii hieman vaivaa, mutta valmis uuniruoka palkitsee mehevyydellään.

Lue myös:
Helppoja ja hyviä kasvisruokia arkeen

Lähiruokaa juureksista
Kasviksilla vaihtelua arkiruokiin
Pavut ovat maukasta kasvisruokaa

Kuvat: Kristiina Kurronen

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Ihanat kasvisruoat – ota hurmaavat reseptit

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X