Ruoka

Ihanimmat marjaleivonnaiset naistenviikon nimipäiväsankareille – leivo Leenalle kirsikkapiirakka, Olgalle mustikkabrownie ja Tiinalle vadelmablondiet

Naistenviikon nimipäiväsankareille tarjottavat marjaleivonnaiset pursuavat kesän makuja. Valitsimme Kotilieden parhaat ohjeet jäädytetystä marjakakusta hienostuneeseen mustikkagaletteen ja mehevään kirsikkapiirakkaan.

Naistenviikon marjaleivonnaiset yllättävät iloisesti nimipäiviään viettevät sankarit.  Naistenviikon aikana nimipäiväsankareita hemmotellaan uunituoreilla leivonnaisilla ja kesän kypsyttämillä marjoilla.

Naistenviikkoa vietetään 18.-24.7. Viikon aikana juhlitaan vain naisten nimipäiviä. Kesän marjasadosta leivotaan herkullinen tarjottava viikon jokaiselle päivälle. 

Lue myös: Tiesitkö? Naistenviikko syntyi sattumalta, mutta miestenviikko lakkautettiin tarkoituksella

18.7. juhlii Riikka

Jäädytetty marjakakku odottaa valmiina pakastimessa

Jäädytetyn marjakakun jekku on laittaa se uunin sijasta pakastimeen jähmettymään. Viileän marjakakun pohjassa maistuu suklaa ja täytteessä kotimaiset marjat. Hellepäivän herkun voi leipoa pakastimeen hyvissä ajoin valmiiksi ja koristella juhlapäivänä komealla keolla tuoreita marjoja.

jäädytetty marjakakku
Jäädytetty marjakakku lienee kesän coolein kakku. Komea keko marjoja kruunaa kokonaisuuden. Kuva: Riikka Hurri

Ohje: Jäädytetty marjakakku 

19.7. juhlivat Sari, Saara, Sara, Sarita, Salli ja Salla

Somissa pikkupiirakoissa yhdistyvät pehmetä persikat ja raikkaat vadelmat

Vadelma-persikkapiiraat ovat somia pikkupiiraita, joita nimipäiviään viettäville sankareille tarjoaa enemmän kuin mielellään. Piirakat ovat todellisia leipaisijan unelmia, sillä pohjataikinaa ei tarvitse edes leipoa, vaan se pyöräytetään suit sait monitoimikoneessa. Täytteessä on makeaa vadelmahilloa sekä meheviä persikoita, joista uunin lämpö loihtii uskomattoman makeita makupaloja. Ennen tarjoilua söpöt pikkupiiraat viimeistellään tuoreilla vadelmilla ja tomusokeritupsauksin.

vadelma-periskkapiiraat
Vadelma ja persikka sulostuttavat somia pikkupiiraita. Kuva: Riikka Hurri

Ohje: Vadelma-persikkapiiraat 

20.7. juhlivat Marketta, Maarit, Reetta, Reeta, Maaret ja Margareeta

Punaherukka-valkosuklaakakku on kirpeän ja makean täydellinen liitto

Valkosuklaan ja punaherukoiden liitto on viettelevän herkullinen ja ihastuttaa varmasti nimipäiviään juhlivia. Kun täydennät makuparin sitruunalla, saat leivonnaiselle lisää ihanaa raikkautta. Punaherukka-valkosuklaakakun maut puhuvat puolestaan, joten koristelusta ei tarvitse stressata: kakku kumoon vadille ja päälle terttu tai toinenkin herukoita.

punaherukka-valkosuklaakakku
Makea valkosuklaa kesyttää kirpsakat herukat. Kuva: Kristiina Kurronen

Ohje: Punaherukka-valkosuklaakakku

21.7. juhlivat Jonna, Johanna, Hanna, Jenni, Jenna, Hannele, Hanne ja Joanna

Mustikkagalette hunnutetaan makealla marengilla

Mustikkasesonki on heinäkuussa parhaimmillaan. Unohda perineiset mustikkapiirakat ja leivo nimipäiväsankareille yhtä aikaa fiini ja rennon rustiikkinen mustikka-marenkigalette. Kakku- ja piirakkavuoat voi tätä herkkua leipoessa unohtaa, sillä ranskalaiselta avopiirakalta mallia ottanut galette leivotaan suoraan uuninpellille. Upeasta ulkonäöstään huolimatta galette valmistuu helposti. Vain italialainen marenki vaatii leipojalta hieman tarkkuutta.

mustikkagalette
Marengilla hunnutettu mustikkagalette on metsäreissun arvoinen. Kuva: Niclas Mäkelä

Ohje: Mustikka-marenkigalette

22.7. juhlivat Leena, Matleena, Leeni ja Lenita

Mehevä kirsikkapiirakka maustetaan tipalla karvasmantelia

Mehevä kirsikkapiirakka – nimikinsen jo kertoo, ettei kyseessä ole mikään kuiva käntty! Kirsikkapiirakan pohjaan tulee mausteeksi sitruunaa ja superkirsikkaiseen täytteeseen muutama tippa karvasmantelia. 

Ikävin vaihe kirsikkapiirakkaa leipoessa on kivien poisto. Toimiva, hauska ja nerokas kikka on napata kirsikka peukalon ja etusormen väliin tai asettaa se vaikkapa juomapullon suuaukolle ja painaa kivi ulos paksuhkon tikun, kuten syömäpuikon tai vaikkapa tukevan mehupillin avulla. Työtaso kannattaa suojata liinalla, niin välttyy ylimääräisiltä sotkuilta ja roiskeilta. 

mehevä kirsikkapiirakka
Tuoreista kirsikoista valmistettu ihana kirsikkapiirakka on kesäherkku ja kahvipöydän kaunokki, jonka mehevä maku hurmaa. Kuva: Jonne Räsänen

Ohje: Mehevä kirsikkapiirakka

23.7. juhlivat Olga ja Oili

Mustikkabrowniessa yhdistyy tuhti suklaa ja raikkaat marjat

Brownieko muka ei olisi kesäherkku? Höpsistä! Tämä on mustikkabrownie maistuu nimenomaan kesällä, kun taikinaan upottaa mustikoita tai vadelmia. Ole tarkka kakun paistossa ja nappaa leivonnainen uunista, kun reunat ovat kypsyneet, mutta sisus on vielä pehmeä. Raikkaat marjat ja tuhti suklaa pääsevät kunnolla oikeuksiinsa, kun leivonnainen saa jäätyä yön yli jääkaapissa. Ja kuten hyvin tiedämme, brownien kanssa maistuu aina jäätelö, joten pyöräytä kaveriksi jäätelöpallo jos toinenkin.

mustikkabrowniet
Mustikka ja suklaa – siinäpä vasta pari! Upota marjasaalis tahmean suklaisiin herkkupaloihin. Kuva: Riikka Hurri

Ohje: Mustikkabrowniet

24.7. juhlivat Kristiina, Tiina, Kirsti, Kirsi, Krista, Kiia ja Tinja

Blondiet vadelmista ja valkosuklaasta ovat takuuvarma hitti

Suositun brownien vaalea sisar on valkosuklaasta valmistettu blondie. Tähän unelmaiseen blondieen nimipäiväsankarit ihastuvat varmasti, sillä valkosuklaa saa ihastuttavan makuparin vadelmista. Valkosuklaan makuisen kuorrutteen sijaan blondien voi viimeistellä myös valkosuklaaraidoin.

blondie-leivokset vadelmasta ja valkosuklaasta
Koristele vadelma-valkosuklaablondiet ennen tarjoilua valkosuklaakuorrutteella. Kuva: Paula Kukkonen

Ohje: Blondies-leivokset vadelmasta ja valkosuklaasta

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ihanimmat marjaleivonnaiset naistenviikon nimipäiväsankareille – leivo Leenalle kirsikkapiirakka, Olgalle mustikkabrownie ja Tiinalle vadelmablondiet

Sinun täytyy kommentoidaksesi.