Ruoka

Jäikö glögiä yli? Hyödynnä nerokkaat vinkit, mitä tehdä ylimääräisestä glögistä

Kyllästyttääkö jo glögin juonti? Ei hätää. Glögistä syntyy monenlaisia herkkuja. Kokosimme tähän 7 vinkkiä, joilla pääset glögistä eroon juomatta sitä.

Mausteinen ja makea glögi sopii yllättävän moneen ruokaan, joten kyllästymisen vaaraa ei ole. Jos glögi sellaisenaan tympii, sen hukkaan heittämisen sijaan kannattaa glögiä käyttää ruokien mausteina. Tee se kuitenkin maltilla ja vähitellen, näin varmistat onnistuneen lopputuloksen. Nappaa tästä 7 vinkkiä, joiden avulla voit hukata glögin jämät hetkessä.

Lue myös: Miten glögi kannattaa terästää ja tuunata? Lue ammattilaisen vinkit ja ideat

1. Säväytä vispipuuro glögillä

Ei haittaa, vaikkei pakastimesta löytyisikään marjoja, vispipuuron voi tehdä myös glögistä. Tähän Piparkakkutalon akka -blogin vispipuuroon tarvitset todellakin vain punaista glögijuomaa ja mannasuurimoita. Jos pakastimesta löytyy marjoja, käytä ne valmiin puuron koristeluun. Nokare vastavispattua kermavaahtoa viimeistelee glögivispipuuron mahtavaksi jälkiruoaksi.

glögivispipuuro

Katso ohje: Piparkakkutalon akan glögivispipuuro

2. Glögi komistaa juustokakun

Punaisesta glögistä syntyy juustokakkuun upean hehkuva loiste. Jos kaapistasi löytyy vielä glögitiivistettä, voit käyttää sitä talviajan näyttävimpään juustokakkuun. Kotilieden hittiblogi Suklaapossu hyödyntää glögitiivisteen paitsi kiilteessä myös juustokakun mehevässä ja täyteläisessä tuorejuustotäytteessä. Juustokakun pohjan voi tehdä myös piparkakuista, jos niistä haluaa joulun jälkeen eroon.

Glögijuustokakku
© Suklaapossu-blogi © ©Suklaapossu-blogi

Katso ohjeet:

Suklaapossun glögijuustokakku Piparkakkupohja jouluisenjuustokakun reseptistä

3. Trendikkäät mehujäät glögistä

Jäädytä yli jääneestä glögistä aikuisten sorbettipuikot. Pienet mehujäät ovat jo jonkin aikaa olleet trendikkäitä maailmalla blogeissa ja ruokalehdissä. Jäiset puikot voi tarjoilla vaikkapa uuden vuoden juhlissa alkudrinkin sijaan. Näin varmistat juhlat, joista puhutaan.

Kaada glögi mehujäämuotteihin tai pieniin kertakäyttömukeihin. Laita glögimehujäät pakastimeen. Upota jäätelötikut mehujäihin, kun glögimassa on hieman jäätynyt. Jäädytä vielä noin 5–8 tuntia.

4. Glögi maustaa lihapadat

Glögin mausteisuus antaa lihapadalle pyöreyttä ja samalla terävyyttä. Se tuo lihapadan liemeen syvyyttä ja mureuttaa lihan punaviinin tapaan marinadissa. Kokeile glögillä maustamista aluksi pienissä erissä, niin löydät itsellesi sopivan makeuden ja mausteisuuden. Yksi tai kaksi desilitraa glögiä riittää maustamaan  marokkolaisen lihapadan tai  burgundin padan.

5. Glögistä siirappia

glögisiirappi

Glögisiirappi tuo lämpimän mausteista makua jälkiruokiin tai vaikkapa salaatinkastikkeesen. Glögisiirapilla voi marinoida pakastemarjoja, maustaa juomia ja jälkiruokia, kuten italialaista panna cottaa.

glögipannacotta

Glögisiirapin valmistaminen on helppoa. Glögi ja sokeri kiehautetaan kattilassa siirapiksi, ja seoksen annetaan jäähtyä. Reilusta desilitrasta glögiä ja sokeria riittää siirappia esimerkiksi neljään panna cotta -annokseen. Jos siirapista tulee liian paksua,  lisää siihen vettä pikku tilkka kerrallaan. Jos käytät kovin makeaa glögiä siirappiin, sokeria ei välttämättä tarvita lainkaan.

Inkivääri-härkäsalaattia lautasella

Glögisiirapilla voi maustaa salaatinkastikkeen. Salaatinkastikkeeseen voi lisätä sitruunan, appelsiinin tai limetin mehua. Kokeile esimerkiksi juustosalaattiin tai inkivääri-härkäsalaattiin.

Katso ohje: Glögisiirappi

6. Glögistä sangriaa

Jos kaapista löytyy vielä perinteistä punaviiniglögiä, tee siitä sangriaa vaikkapa uuden vuoden juhliin. Altian kouluttaja ja baarimestari Mikael Karttunen antoi Kotiliedelle helpon glögisangrian ohjeen:

Glögi-sangria

Rennon meiningin glögi-sangria

  1. Jäähdytä boolin ainekset eli Blossa-glögi, sitruunalimonadi, appelsiini ja sitruuna jääkaapissa yön yli.
  2. Leikkaa appelsiinista ja sitruunasta siivuja kulhoon tai kannuun.
  3. Kaada punaviiniglögi hedelmien päälle.
  4. Lisää limonadi sekä runsaasti jäitä ja sekoita huolellisesti juuri ennen tarjoilua.

7. Glögi- jääpalat

Glögin pakastaminen onnistuu jääpalamuoteissa seuraavaa vuotta varten. Käytä glögijääpalat vaikkapa ensi vuoden pikkujouluissa boolissa tai yllätä  juhannusvieraat glögiltä maistuvalla sangrialla.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Jäikö glögiä yli? Hyödynnä nerokkaat vinkit, mitä tehdä ylimääräisestä glögistä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.