Ruoka

Sehän on ihan palanut! Janican juustokakun pinta käräytetään tarkoituksella: ”Tästä tulee leipäjuusto mieleen”

Mustaksi korventunut juustokakku saattaa arveluttaa arempaa kotikokkia. Baskilainen poltettu juustokakku kuitenkin muistuttaa yhtä suomalaisten kestosuosikkia – leipäjuustoa. 

Mitä ihmettä, mustaksi korventunut, poltettu juustokakku ruokablogissa? Sitä saattoi kummastella lukija jos toinenkin, kun ruokatoimittaja Janica Brander julkaisi Savusuolaa-blogissaan pinnalta hiillostetun juustokakun ohjeen. Hurjalta näyttävä kakku säilöö kuitenkin sisälleen mitä samettisimman ja mehevimmän sisuksen, johon tummaksi paahdettu, karamellisoitunut pinta tuo särmää.

Lue myös: Juustokakku on juhlapöydän varma hitti – näillä Kotilieden parhailla kakuilla hurmaat taatusti!

”Rakastan kaikkea kärähtänyttä ruokaa! Otan makkaroistakin aina sen mustimman”, Janica sanoo ja nauraa.

Janica muistelee nähneensä kuvia hiillostetusta juustokakusta Facebookin suosittelemissa postauksissa jo jonkin aikaa sitten. Sama ohje ilmestyi uutisvirtaan kerta toisensa jälkeen.

”Mietin, että tämä ohje piinaa minua. Kakku selkeästi haluaa tulla tehdyksi.”

Ja niin hiillostettu juustokakku pääsi kokeiluun Janican keittiössä. Lopputulos on mitä herkullisin!

Poltettu juustokakku tuo tuulahduksen Espanjasta

Poltettu juustokakku on alun perin baskilainen ohje. Alkuperäisessä reseptissä on vain viisi ainesosaa: kananmunia, sokeria, tuorejuustoa, kermaa ja jauhoja. Janican versioon lisätään vaniljasokeria, ripaus suolaa ja häivähdys appelsiinia tuomaan raikkautta.

Muutama vuosi sitten pinnalta kärähtäneestä kakusta tuli hitti myös rapakon tuolla puolen, kun muun muassa Bloomberg tituleerasi sitä vuoden kuumimmaksi jälkiruoaksi. Suomessa poltettu juustokakku ei ole kuitenkaan vielä saanut hurjaa suosiota.

”Kakku vaikuttaa varmaankin niin erikoiselta, että moni miettii, uskaltaako tuollaista tehdä. Olen ollut ihan ihmeissäni siitä, että suomalaiset eivät ole vielä tajunneet, että tästähän tulee ihan leipäjuusto mieleen! Leipäjuustossahan on samanlainen hiillostettu pinta”, Janica sanoo.

Juustokakun pinnan voi jättää kauniin ruskeaksi. Rohkeimmat korventavat sen Janican tapaan kokonaan pikimustaksi. Myös alkuperäinen baskilainen ohje uskoo hiillostamisen voimaan.

”Eräs autenttista versiota Baskimaassa syönyt tuttavani on kertonut, että siellä kakku oli ihan kärähtäneen mustaa. Sitä nautiskeltiin makean jälkiruokaviinin kanssa.”

Lue myös Anna.fi: Täydellinen mansikka-juustokakku syntyy kahdesta täytteestä

Poltettu juustokakku raikastetaan häivähdyksellä appelsiinia.
Poltettu juustokakku raikastetaan häivähdyksellä appelsiinia.

Näin onnistut baskilaisessa herkussa – muista nämä 2 kikkaa

Hiillostetussa juustokakussa onnistuu kokemattomampikin leipuri, sillä kakun ainekset vain sekoitetaan keskenään. Pari vinkkiä kannattaa kuitenkin muistaa.

”Tässä voi mokata, jos käyttää liian löysää tai matalaa irtopohjavuokaa tai unohtaa laittaa pohjalle leivinpaperin. Taikina on paljon vetelämpää kuin tavallinen juustokakkutaikina, joten se helposti valuu raoista ulos”, Janica kertoo.

Valumisen estämiseksi irtopohjavuokaan asetettua leivinpaperia ei kannata leikata lainkaan. Se saa myös jäädä ruttuiseksi – kakun tarkoitus ei ole olla sliipattu, vaan rustiikkinen. Taikina kannattaa myös kaataa vuokaan uunin lähettyvillä, josta se on helppo nostaa uuniin paahtumaan. Kypsänäkään kakusta ei tule kuivaa tai tiivistä, vaan se jää hyllyväksi.

”Kun kakun ottaa uunista, sen kannattaa antaa kunnolla jäähtyä ensin. Sen jälkeen kakku kannattaa laittaa jääkaappiin mehustumaan. Ennen kuin avaat irtopohjavuoan, leikkaa veitsellä reunat irti vanteesta, jotta sisus ei repeä”, Janica vinkkaa.

Valmis hiillostettu juustokakku maistuu sellaisenaan tai sen kanssa voi tarjota oman maun mukaan esimerkiksi lakkahilloa, tuoreita mansikoita tai sherryä.

”Meillä kotona kakku on jakanut mielipiteitä. Mies ei ollut ihan varma ajatuksesta, mutta minä ja koira olimme kyllä hiillostetun kakun perään. Myös 8-vuotias tytär söi useamman palan ja taisi tarjota kaverillekin. Eli vaikka ulkokuori vähän pelottaisikin, niin kyllä tämä houkuttelee ihan alakoululaistakin”, Janica sanoo ja naurahtaa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sehän on ihan palanut! Janican juustokakun pinta käräytetään tarkoituksella: ”Tästä tulee leipäjuusto mieleen”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.