Jouluateria perinteiseen tapaan

Perinteinen jouluateria rakentuu kinkun ympärille. Ruokalajeja on runsaasti ja niitä nautitaan myös joulun välipäivinä.

Perinteinen joulupöytä tuo makumuistoja lapsuudesta ja on monelle se ainoa oikea joulupöytä. Pääruokana tarjotaan itseoikeutetusti kinkkua.

Alkupalojen aatelia ovat kala eri muodoissaan, maksapatee, rosolli ja sienisalaatti. Perinteiset laatikot täydentävät aterian.

Lisäkkeenä tarjotaan usein keitettyjä perunoita ja yksinkertaista vihreää salaattia.

Jälkiruoaksi sopii raikas jäädyke.

Perinteinen joulumenu

Maustettu silli
Sinappisilakat
Graavilohi ja piparjuurikastike
Maksapatee ja karpalohillo
Rosolli
Sienisalaatti
Vihreä salaatti
Joulukinkku
Viikunat portviinissä
Keitetyt perunat
Imelletty perunalaatikko
Lanttulaatikko
Porkkanalaatikko
Mustaherukkajäädyke

Keskustelu

Viikunat ei taida olla kovin perinteistä, eka kerran näin joululistassa. Sen sijaan herneet ja kurpitsa uupuu.

Minä en ole koskaan laittanut herneitä joulupöytään….herneethän kuuluvat tuoreina kesään ja sitten laskiasen papusoppaan! Viikunoita oli kotona äidin sekametelisopassa, onkohan tämä portviinijuttu nyt sitten elintason tuomaa -tiedä häntä.
Aloittaneen Anonyymin kanssa olen samaa mieltä kinkun kuorrutuksesta ja jatkaisin, että älkää pilatko sinappiakaan kermalla. Sinappi on hyvää, kun se on sekä makeaa että väkevää ja kerma vain laimistaa sen hyvän väkevyyden pois. Kerma sitten kermana taikka muissa ruuissa!

Paras sinappiohje sinapille….
2 dl sinappijauhoa
2 dl kermaa n.15-20
2 dl sokeria
Kaikki aineet kiehautetaan,kun vähän kuplii,koko ajan hämmentäen,
muuten palaa pohjaan.
Lisätään ripaus suolaa,etikkaa ja konjakkia maun mukaan.Vatkataan
jäähtyneeksi. PARAS KINKKUSINAPPI…NAM…

Ajattelin tehdä bataattilaatikon korvaamaan lanttu-sellaista, kun
en itse voi syödä lanttua.
Tyttäreni tyrmäsi ajatuksen heti…kai saan kuitenkin tehdä sen…en kai
pilaa traditionaalista suomalaista jouluruokaa?

Tein viime vuonna baataatilaatikon joka maistui hyvälle.Ei kelvannut muille
syöjille ja nyt syksyllä heivasin pakasteena olleet roskiin.

Onko muilla erimielisyyksiä perinteisistä jouluruoista? Ja mitä ne ovat
näinä globalisoituneina aikoina. Onko pakko pitää kynsinhampain kiinni
”perinteistä”?

Kiitos reseptistä!!! Tein pilkulleen ohjeesi mukaan ja tuli järjettömän hyvää. Huomenna aattona 14 juhlapöydässä. Ei jää sinapista kiinni. Hyvää joulua reseptin ”äidille”.

Kommentoi juttua: Jouluateria perinteiseen tapaan

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X