Jouluateria perinteiseen tapaan

Perinteinen jouluateria rakentuu kinkun ympärille. Ruokalajeja on runsaasti ja niitä nautitaan myös joulun välipäivinä.

Perinteinen joulupöytä tuo makumuistoja lapsuudesta ja on monelle se ainoa oikea joulupöytä. Aluksi nautitaan kaloja, sitten pöytään kannetaan pääruoaksi kinkku tai kalkkuna ja makeaksi hautuneet laatikot. Kokosimme yhteen Kotilieden perinteisiä jouluherkkuja, valitse näistä suosikkisi.

Kalapöydän perinneherkut

Monipuolinen kalapöytä kuuluu joulupöydän klassikoihin. Silli, mausteiset silakat, graavattu ja savustettu lohi ja hienoarominen siika kuuluvat joulun kalapöytään. Kalaruokien klassikot nautitaan hyvien keitettyjen perunoiden kanssa. Jouluhauen voi tarjota alkupalapöydässä, pääruokana tai vaikkapa joulun lounailla.

Lipeäkala jakaa mielipiteitä. Se on klassikko, joka monessa perheessä tarjotaan joululounaalla.

Katso myös: Joulun kalat – parhaat ideat joulun kalapöytään

Perinteisiä alkupaloja

Alkupalojen aatelia ovat myös erilaiset pateet ja terriinit, kuten esimerkiksi  maksapatee, maalaispatee ja  riista-sienipateeRosolli  ja sienisalaatti kuuluvat nekin joulupöydän klasikkoihin.

Joulun laatikot

Pehmeän makeiksi muhineet juureslaatikot maistuvat jouluaterialla.

Kinkkua, kalkkunaa vai jotain muuta

Perinteisin joulupöydän pääruoka on eittämättä kinkku. Sen vaihtoehtona on usein kokonainen täytetty kalkkuna tai riista. Jos väkeä on paljon koolla jouluna, iso kinkku tai kalkkuna onkin kätevin pääruoka. Pienemmälle joukolle sopii täytetty porsaanfile, kalkkunanrinta tai vaikkapa routapaisti.

Katso myös: Itse tehty sinappi maistuu jouluna – katso 6 erilaista ohjetta!

Joulupöydän klassikkolisukkeet

Joulupöydän lisukkeina tarjotaan usein keitettyjä perunoitaja erilaisia lämpimiä tai kylmiä salaatteja. Esimerkiksi haudutettua punakaalia, ruusukaaleja, Waldorfin salaattia tai yksinkertaista vihreää salaattia.

Katso myös: Joululeipä on parhaimmillaan itse leivottuna – Kotilieden parhaat joululeipäreseptit

 

Karpalojäädyke

Katso myös:  Joulun ihanimmat jälkiruoat – luumukiisseli, sekahelmäsoppa, karpalo- ja piparkakkujäädyke ja muut suosikit! 

 

Keskustelu

Viikunat ei taida olla kovin perinteistä, eka kerran näin joululistassa. Sen sijaan herneet ja kurpitsa uupuu.

Minä en ole koskaan laittanut herneitä joulupöytään….herneethän kuuluvat tuoreina kesään ja sitten laskiasen papusoppaan! Viikunoita oli kotona äidin sekametelisopassa, onkohan tämä portviinijuttu nyt sitten elintason tuomaa -tiedä häntä.
Aloittaneen Anonyymin kanssa olen samaa mieltä kinkun kuorrutuksesta ja jatkaisin, että älkää pilatko sinappiakaan kermalla. Sinappi on hyvää, kun se on sekä makeaa että väkevää ja kerma vain laimistaa sen hyvän väkevyyden pois. Kerma sitten kermana taikka muissa ruuissa!

Paras sinappiohje sinapille….
2 dl sinappijauhoa
2 dl kermaa n.15-20
2 dl sokeria
Kaikki aineet kiehautetaan,kun vähän kuplii,koko ajan hämmentäen,
muuten palaa pohjaan.
Lisätään ripaus suolaa,etikkaa ja konjakkia maun mukaan.Vatkataan
jäähtyneeksi. PARAS KINKKUSINAPPI…NAM…

Ajattelin tehdä bataattilaatikon korvaamaan lanttu-sellaista, kun
en itse voi syödä lanttua.
Tyttäreni tyrmäsi ajatuksen heti…kai saan kuitenkin tehdä sen…en kai
pilaa traditionaalista suomalaista jouluruokaa?

Tein viime vuonna baataatilaatikon joka maistui hyvälle.Ei kelvannut muille
syöjille ja nyt syksyllä heivasin pakasteena olleet roskiin.

Onko muilla erimielisyyksiä perinteisistä jouluruoista? Ja mitä ne ovat
näinä globalisoituneina aikoina. Onko pakko pitää kynsinhampain kiinni
”perinteistä”?

Kiitos reseptistä!!! Tein pilkulleen ohjeesi mukaan ja tuli järjettömän hyvää. Huomenna aattona 14 juhlapöydässä. Ei jää sinapista kiinni. Hyvää joulua reseptin ”äidille”.

Kommentoi juttua: Jouluateria perinteiseen tapaan

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X