
Joulukinkun kuorrutus – näin teet sinappihunnun ja modernit vaihtoehdot persimonista pestoon
Kuorrutus viimeistelee kinkun. Näillä Kotilieden vinkeillä kinkun kuorrutus onnistuu perinteisesti ja uusin tavoin.
Kinkun kuorrutus viimeistelee joulupöydän odotetuimman herkun ja antaa sille houkuttelevan ulkonäön. Kinkku ei ruskistu kypsennettäessä, joten kaunis pinta syntyy vasta kuorrutuksessa. Jäähtynyt kypsä kinkku kuorrutetaan ja ruskistetaan nopeasti uunissa, jotta siihen saadaan ruskea ja rapea pinta.
Lue myös: Kinkun paistaminen paistopussissa – katso 7 vinkkiä ja onnistut!
Ennen kuorruttamista jäähtyneestä kinkusta poistetaan mahdollinen verkko ja kamara sekä ainakin osa rasvasta.
Lue myös: Joulukinkun paisto-ohjeet
Kinkun kuorrutus sinapilla
Joulukinkun kuorrutus sinapilla on yksi perinteisimpiä tapoja kuorruttaa kinkku. Sinappikuorrutus valmistetaan siten, että kinkun pinta voidellaan sinapilla ja sen jälkeen pinnalle ripotellaan korppujauhoja ja painellaan kokonaisia neilikoita. Sinapiksi kannattaa valita voimakkaan makuinen sinappi, kuten esimerkiksi dijoninsinappi.
Vaihtoehtoisesti kinkun voi voidella myös erilaisilla sinappisekoituksilla, kuten sinappi-keltuaisseoksella (1 keltuainen/0,5 dl sinappia). Jos kaipaat kuorrutukseen makeutta, kokeile kinkun kuorrutukseen hunaja-sinappiseosta tai käytä valmista hunaja-sinappia.
Lue myös Anna.fi: Joulupöytään – kinkku, kalkkuna vai jotain muuta? Nappaa reseptit joulupöydän herkullisiin liharuokiin
Kinkun kuorrutus kuumassa uunissa
Lopuksi kinkku ruskistetaan unissa 225-250 asteessa 10-15 minuuttia, kunnes kinkun pinta on kauniin ruskea.
Joulukinkun kuorrutus – katso modernit maut
Sinapin sijaan makean lopputuloksen ystävä kuorruttaa kinkun siirappi-hunajaseoksella, omena- tai appelsiinimarmeladilla tai pelkällä hunajalla.
Vaihtelua perinteiseen kuorrutukseen voi hakea viimeistelemällä kinkun esimerkiksi punaisella tai vihreällä pestolla.
Korppujauhojen sijaan pinnalle voi ripotella myös ruiskorppujauhoja, hienonnettuja hapankorppuja, murskattuja maissihiutaleita, mantelijauhetta, seesaminsiemeniä, hienonnettua mysliä tai silputtuja yrttejä.
-
Persimonikinkku
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 30 annosta
-
Joulukinkku tahmeantulisella kuorrutteella
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 0 annosta
-
Appelsiini-vaahterasiirappiglaseerattu joulukinkku
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 16 annosta
-
Kinkku taikinakuoressa
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 20 annosta
-
Tofukinkku
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
-
Kinkku
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 20 annosta
Joulunajan sesonkihedelmä persimoni on kuin luotu kinkun viimeistelyyn. Persimonikinkku on paitsi joulupöydän trendikäs katseenvangitsija myös täydellinen herkku. Kinkku glaseerataan omenaisella kastikkeella, johon luumusose, hunaja ja fariinisokeri tuovat porsaanlihan kaveriksi niin hyvin sopivaa hedelmäistä makeutta.
Appelsiini-vaahterasiirappi glaseeraus tuo joulukinkkuun myös raikkaan, uudenlaisen maun.
Maistuisiko sittenkin kinkku taikinakuoressa? Jos haluat yllättävää makua, viimeistele joulukinkku tahmeantulisella kuorrutteella.
Artikkelia on päivitetty 14.12.2021 ja 19.12.2022: Reseptilinkkejä lisätty.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Joulukinkun kuorrutus – näin teet sinappihunnun ja modernit vaihtoehdot persimonista pestoon
Itse kuorrutan kinkun aina fariinisokerin ja tulisen sinapin seoksella, päälle hieman korppujauhetta.
Kaikki lapsetkin tykkäävät kovasti. Perinne on kiertänyt sukupolvelta toiselle ja hyväksi koettu.
Fariinisokerin ja sinapin kanssa olen kuorruttanut kinkun aina jo 54v, opin sen mummulta aikoinaan <3
Eiköhän noilla ohjeilla kuorrutus onnistu. Hyvää Joulumieltä kaikille. Kokkipoika Ave Turusta.
Vaimoni on aina ollut sitä mieltä että hän kuorruttaa kinkun oikein. Yllätän tänään ja kuorrutan hunaja/sinappi/keltuaisseoksella. Ilmoitan mahdollisesta katastrofista. Hyvää Joulua, tv Jema Hgistä
Mies vetelee juuri sinappia sian pintaan ja heittelee ruiskorppujauhoja päälle;) eikun uuniin! Taustalla ehdoton kinkunpaistokipale ”Juice-Sika”. Rauhallista Joulua kaikille!
Hyviä vinkkejä kaikki. Varokaa kuitenkin innostumasta neilikkakoristelun kanssa. Toissa vuonna noviisina laitoin niitä oikein runsaasti ja monin osin kinkku meni parin sentin syvyydeltä syömäkelvottomaksi liian voimakkaan neilikan maun vuoksi.
Kuorrutus ruskistuu kauniisti uunissa ja vesi kielellä odotan maistiaisia.
justiinsa laitettiin kinkku uuniin
kaikkihan sitä kinkkua vesikielellä odottelee
Me ainakin kokeillaan!!! 🙂
Me ainakin kokeillaan!!! 🙂
Kinkku kuorutusta vaila valmis, 31.12.210
Kinkku oli joulun jälkeen niin halpaa, että en voinut vastustaa.
Hyvää uutta vuotta.
Terävällä veitsellä voi vetää kauniit ruudut pintaan kun on tehnyt kuorrutuksen!*kevyesti ettei tee viilloista liian syviä*
Laitoin 7.5-kiloisen kinkun uuniin eilen klo 22.00 ja otin pois tänään klo 14, eli se muhi pikkuhiljaa 16 tuntia vähän yli 100-asteisessa uunissa folioveneessä – ja tietenkin kamarapuoli alaspäin. Lopussa sisälämpötila 80 astetta, tykkäämme kunnolla kypsästä siasta. Pintasilaus voimakkaalla pippurisinapilla ja korppujauholla ja ruskistus 250-asteisessa uunissa. Todella hyvää. Maistuis varmaan sullekin!
Kinkku on jo nyt uunissa!
En malttanut odottaa, vaan aloitan kinkunsyönnin jo huomenna 19. päivä.
Päädyn luultavasti sinappi ruiskorppujauhohuntuun…
Miten kuorruttaa valmis kalkkuna- ja kinkkurulla? Vai onko ihan mahdoton noihin valmiisiin paistaa kuorrutusta ja miten on niiden paiston laita? Hyviä neuvoja kaivataan please!!
no ihan samalla tavalla, uskoisin. kuorrutuksellahan otetaan vaan se ”houkuttelevampi” väri siihen pintaan. itse luotan mustaan turun sinappiin
Ei kyllä Suomi sinaappi eli Turun , tai onko sen nimi nyt Auran sinaappi on MAALILMAN PARAS sinappi!!
ei sitä mikään muu maku voita!
vielä muutama aste ja valmista .