Joulukinkku

Joulukinkun kuorrutus – sinappikuorrutus ja muut maut

Kuorrutus viimeistelee kinkun. Näillä Kotilieden vinkeillä kinkun kuorrutus onnistuu perinteisesti ja uusin tavoin.

Joulukinkun kuorrutus viimeistelee joulupöydän odotetuimman herkun ja antaa sille houkuttelevan ulkonäön. Kinkku ei ruskistu kypsennettäessä, joten kaunis pinta syntyy vasta kuorrutuksessa. Jäähtynyt kypsä kinkku kuorrutetaan ja ruskistetaan nopeasti uunissa, jotta siihen saadaan ruskea ja rapea pinta.

Ennen kuorruttamista jäähtyneestä kinkusta poistetaan mahdollinen verkko ja kamara sekä ainakin osa rasvasta.

Lue myös: Joulukinkun paisto-ohjeet

Kinkun kuorrutus sinapilla

Joulukinkun kuorrutus sinapilla on yksi perinteisimpiä tapoja kuorruttaa kinkku. Sinappikuorrutus valmistetaan siten, että kinkun pinta voidellaan sinapilla ja sen jälkeen pinnalle ripotellaan korppujauhoja ja painellaan kokonaisia neilikoita. Sinapiksi kannattaa valita voimakkaan makuinen sinappi, kuten esimerkiksi Dijon-sinappi.

Vaihtoehtoisesti kinkun voi voidella myös erilaisilla sinappisekoituksilla, kuten sinappi-keltuaisseoksella (1 keltuainen/0,5 dl sinappia). Jos kaipaat kuorrutukseen makeutta, kokeile kinkun kuorrutukseen hunaja-sinappiseosta tai käytä valmista hunaja-sinappia.

joulukinkku hedelmäkuorrutuksella - joulukinkun kuorrutus

Joulukinkun kuorrutus – katso lisää vinkkejä

Sinapin sijaan makean lopputuloksen ystävä kuorruttaa kinkun siirappi-hunajaseoksella, omena- tai appelsiinimarmeladilla tai pelkällä hunajalla.

Vaihtelua perinteiseen kuorrutukseen voi hakea viimeistelemällä kinkun esimerkiksi punaisella tai vihreällä pestolla.

Korppujauhojen sijaan pinnalle voi ripotella myös ruiskorppujauhoja, hienonnettuja hapankorppuja, murskattuja maissihiutaleita, mantelijauhetta, seesaminsiemeniä, hienonnettua mysliä tai silputtuja yrttejä.

Kinkun kuorrutus kuumassa uunissa

Lopuksi kinkku ruskistetaan unissa 225-250 asteessa noin 10-15 minuuttia, kunnes kinkun pinta on kauniin ruskea.

Maistuisiko sittenkin kinkku taikinakuoressa? Jos haluat yllättävää makua, viimeistele joulukinkku tahmeantulisella kuorrutteella.

Lue lisää joulukinkun valmistuksesta:

Joulukinkku uusin maustein – katso video!
Näin sulatat joulukinkun
Joulukinkun paisto-ohjeet

Katso myös Anna.fi/Ruoka: Joulupöytään – kinkku, kalkkuna vai jotain muuta? Nappaa reseptit joulupöydän herkullisiin liharuokiin

Avainsanat

Keskustelu

Itse kuorrutan kinkun aina fariinisokerin ja tulisen sinapin seoksella, päälle hieman korppujauhetta.
Kaikki lapsetkin tykkäävät kovasti. Perinne on kiertänyt sukupolvelta toiselle ja hyväksi koettu.

Fariinisokerin ja sinapin kanssa olen kuorruttanut kinkun aina jo 54v, opin sen mummulta aikoinaan <3

Eiköhän noilla ohjeilla kuorrutus onnistu. Hyvää Joulumieltä kaikille. Kokkipoika Ave Turusta.

Vaimoni on aina ollut sitä mieltä että hän kuorruttaa kinkun oikein. Yllätän tänään ja kuorrutan hunaja/sinappi/keltuaisseoksella. Ilmoitan mahdollisesta katastrofista. Hyvää Joulua, tv Jema Hgistä

Mies vetelee juuri sinappia sian pintaan ja heittelee ruiskorppujauhoja päälle;) eikun uuniin! Taustalla ehdoton kinkunpaistokipale ”Juice-Sika”. Rauhallista Joulua kaikille!

Hyviä vinkkejä kaikki. Varokaa kuitenkin innostumasta neilikkakoristelun kanssa. Toissa vuonna noviisina laitoin niitä oikein runsaasti ja monin osin kinkku meni parin sentin syvyydeltä syömäkelvottomaksi liian voimakkaan neilikan maun vuoksi.

Kinkku kuorutusta vaila valmis, 31.12.210
Kinkku oli joulun jälkeen niin halpaa, että en voinut vastustaa.
Hyvää uutta vuotta.

Terävällä veitsellä voi vetää kauniit ruudut pintaan kun on tehnyt kuorrutuksen!*kevyesti ettei tee viilloista liian syviä*

Laitoin 7.5-kiloisen kinkun uuniin eilen klo 22.00 ja otin pois tänään klo 14, eli se muhi pikkuhiljaa 16 tuntia vähän yli 100-asteisessa uunissa folioveneessä – ja tietenkin kamarapuoli alaspäin. Lopussa sisälämpötila 80 astetta, tykkäämme kunnolla kypsästä siasta. Pintasilaus voimakkaalla pippurisinapilla ja korppujauholla ja ruskistus 250-asteisessa uunissa. Todella hyvää. Maistuis varmaan sullekin!

Kinkku on jo nyt uunissa!
En malttanut odottaa, vaan aloitan kinkunsyönnin jo huomenna 19. päivä.
Päädyn luultavasti sinappi ruiskorppujauhohuntuun…

Miten kuorruttaa valmis kalkkuna- ja kinkkurulla? Vai onko ihan mahdoton noihin valmiisiin paistaa kuorrutusta ja miten on niiden paiston laita? Hyviä neuvoja kaivataan please!!

no ihan samalla tavalla, uskoisin. kuorrutuksellahan otetaan vaan se ”houkuttelevampi” väri siihen pintaan. itse luotan mustaan turun sinappiin

Ei kyllä Suomi sinaappi eli Turun , tai onko sen nimi nyt Auran sinaappi on MAALILMAN PARAS sinappi!!
ei sitä mikään muu maku voita!

Kommentoi juttua: Joulukinkun kuorrutus – sinappikuorrutus ja muut maut

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X