Joululeipä maistuu makealta ja mausteiselta

Mausteinen ja makea joululeipä täydentää aattoillan perinteisen juhla-aterian ja maistuu joulukalojen tai kinkkusiivun kera jouluyön hiukopalana. Itse leivottu joululeipä on myös mainio vieminen kyläilemään mennessä.

Jouluista makua leipään tuovat makeus, maltaisuus ja mausteet, kuten anis, fenkoli, kumina, neilikka ja pomeranssin- tai appelsiininkuori. Joululeipään sopivat mainiosti myös rusinat, pähkinät, kuivatut hedelmät ja marjat.

Kartanon saaristolaisleipä on perinteinen, rukiinen joululimppu, joka sivellään siirappivedellä. Saaristolaisleivän ohjeella syntyy kerralla kolme vuokaleipää, joten siitä riittää hyvin myös lahjaksi.

Hasselpähkinä-viikunalimppu on makea ja maltainen joululeipä, jossa maistuvat pähkinät, siemenet ja kuivatut viikunat.

Joulunaikaan leipätaikinan nesteeksi sopii myös glögi, jota on käytetty esimerkiksi glögileivän reseptissä. Glögillä ja piparkakkumausteella maustettuun leipätaikinaan sopivat mukaan myös puolukat tai silputut taatelit.

Pähkinöillä, siemenillä ja kuivatuilla marjoilla maustettu gluteeniton joululeipä on niin herkullinen, nopea ja vaivaton vuokaleipä, että siihen ihastuvat muutkin kuin keliaakikot.

Lue myös:
Suklaaleipä sopii lahjaksi
Leivo jouluksi mustikkakranssi
Ruoka.fi: Nauvon limppu

Kuvat: Kristiina Kurronen ja Norman Ojanen

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Joululeipä maistuu makealta ja mausteiselta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X