Joululeivissä on runsaasti makua ja mausteita – 7 ohjetta

Jouluna leivotaan maittavia leipiä, joiden tuoksussa erottuvat joulumausteiden, siirapin ja maltaiden kiehtovat aromit. Leivo jouluisia leipiä itselle tai lahjaksi!

Jouluinen mallasleipä on takuuvarma hitti ruokapäydässä. Joulukaljan mallasmäski takaa leivälle intensiivisen maun, jota täydennetään piparkakkumausteella ja pomeranssinkuorella. Hienonnetut viikunat, taatelit ja pähkinät tuovat lopputulokseen kaivattua suutuntumaa. Ihanan makeassa leivässä on siirappia niin taikinassa kuin valmiin lämpimäisen pinnalla.

191364-hedelmaleipa.jpg

Helppo hedelmäleipä onnistuu aloittelevaltakin leipurilta, sillä taikinassa hyödynnetään valmista saaristolaisleipäainesta. Maun mukaan nesteenä voi käyttää joko täyteläistä piimää tai makeahkoa omenamehua. Reilunkokoiset aprikoosin- tai viikunanpalat tekevät leivästä ihanan hedelmäisen.

196063-hiivaton.jpg

Joulupöydässä on syytä huomioida erikoisruokavaliot, jotta juhlapyhä sujuu kaikkien osalta maistuvissa merkeissä. Maidoton ja hiivaton joululeipä on vegaaninen lämpimäinen, jonka nesteenä käytetään kaurajuomaa. Hiivaleipäjauhojen ja kaurahiutaleiden joukkoon lisätään ripaus ruokasoodaa, jonka ansiosta leipä kohoaa kauniisti ja lopputuloksesta tulee ihanan kuohkea.

249767-glogileipa.jpg

Herkullisessa glögileivässä yhdistyvät joulun tutut maut: glögitiiviste, siirappi ja piparkakkumauste. Ruisjauhot ja maltaat tekevät leivästä tumman täyteläisen makunautinnon, joka viimeistellään puolukoiden tai taatelinpalojen avulla. Kartonkiseen leipävuokaan valmistettu leipä on mainio tuliainen joulun aikaan.

178184-jouuleipa2.jpg

Keski-Euroopasta tuttu kastanja on meillä suhteellisen harvinainen raaka-aine, jonka ainutlaatuinen maku hurmaa elegantissa kastanja-viikunaleivässä. Kastanja- ja ruisjauhot pöllyävät keittiössä, kun taikinakulhoon kaadetaan jauhojen lisäksi leipäsiirappia, oliiviöljyä ja paloiteltuja viikunoita. Huolella kohotettu leipä paistetaan uunissa rapeapintaiseksi lämpimäiseksi, jonka sisus ihastuttaa pehmeydellään.

Joulun ruokalahjat

Aikuiseen makuun sopivassa portterilimpussa on runsaasti tummanpuhuvaa portteri-olutta, jonka hienostunut maku luo oivan pohjan leivälle. Jouluinen limppu maustetaan pomeranssinkuorella, kuminalla, aniksella ja fenkolilla. Taikina vaivataan huolella, kohotetaan ajan kanssa ja paistetaan joko vuoassa tai uunipellin päällä.

saaristolaisleipä Nauvosta

Joulun kalapöytä kaipaa ehdottomasti rinnalleen saaristolaisleipää Nauvosta. Piimän, siirapin, kaljamaltaiden ja jauhojen liitto takaa saaristolaisleivälle tyypillisen makeahkon maun. Mehevät leivät säilyvät hyvin, joten niitä ei tarvitse syödä heti tuoreeltaan. Päinvastoin, maku vain paranee päivä päivältä.

Lisää leivontaohjeita jouluun:
Leivo lahjaksi leipä!
Pähkinä kuuluu joulun leivonnaisiin
Joululeipä maistuu makealta ja mausteiselta
Karpalo ja puolukka maustavat joulun leivonnaiset
Ruoka.fi: Vaalea joululeipä

Keskustelu

Kommentoi juttua: Joululeivissä on runsaasti makua ja mausteita – 7 ohjetta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X