Joulukinkku

Joulun perinteinen menu

Jouluna maistuvat perinteiset herkut. Ruokalistan voikin koota tutuista ruoista, kuten erilaisista kaloista, laatikoista, rosollista ja kinkusta. Jälkiruoaksi maistuu riisipuuro luumu-rusinasopan kera.

On makuasia, miten jouluna ruokaillaan. Toiset syövät päivällä kaloja ja muita kylmiä ruokia, illalla lämpimiä. Jotkut taas tykkäävät kattaa kerralla kaiken pöytään, jolloin jokainen saa valita lautaselleen omat suosikkinsa.

Lasimestarin silli

Eri tavoin säilötyt kalat ovat keskeinen osa suomalaista jouluateriaa. Kata pöytään piparjuurisilakoita, vodka-roseepippurigraavattua lohta sekä perinteistä lasimestarin silliä.

Kartanoiden ja pappiloiden jouluaterialle kuului aikanaan kotona teuraslihoista keitetty kirkas lihaliemi, jonka kanssa syötiin keitetyllä lihalla täytettyjä pasteijoita. Hanki luista lihaa, keitä maukas liemi, lisää joukkoon juuressuikaleita ja silppua kypsä liha pasteijoihin. Liemen ja pasteijat voi tehdä myös kalasta. Kasvisliemen kanssa maistuvat muna-, riisi- tai sienipasteijat.

Lihaliemi lihapasteijoiden kera

Rosolli sekä sen kastike tuovat muuten varsin tukevalle aterialle mukavaa raikkautta. Saat kastikkeelle kauniin vaaleanpunaisen värin lisäämällä joukkoon hieman punajuurten lientä.

Monissa kodeissa joulupöytään kannetaan myös juhlavaa pateeta. Maksapatee mustaherukoiden kera on näyttävä alkupala ja sen seuraan sopii herukoiden asemesta myös esimerkiksi karpalot tai pihlajanmarjat.

Lanttulaatikko

Lämpimät tarjottavat kootaan klassikoista, kuten lanttulaatikosta, imelletystä perunalaatikosta sekä porkkanalaatikosta. Sinapilla hunnutettu perinteinen joulukinkku on juhlapöydän kruunu. Kinkun seurassa maistuu itse tehty joulusinappi. Jos kinkku ei maistu, voit kokeile vaikkapa joulukalkkunaa, joka täytetään muun muassa hedelmillä ja valkosipulilla.

Jouluaterian päätteeksi maistuu pehmeä riisipuuro sekä luumu-rusinakeitto. Raikkaan marjaisa puolukkamousse on hyvä vaihtoehto jälkiruoaksi. Kirpeät puolukat saavat oivan makuparin makeasta valkosuklaasta.

Puolukkamousse

Lisää jouluruokaideoita:

Nopeat jouluruoat kiireiselle kokille
Jouluruokaa perinteisillä ja uusilla mauilla
Kasvissyöjän jouluruoat
Ruoka.fi: Kevennetty joulumenu

Keskustelu

Kommentoi juttua: Joulun perinteinen menu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X