Joulupöydän kylmät alkupalat

Mitä olisikaan jouluateria ilman rosollia tai erilaisia kaloja? Kylmiin alkupaloihin satsataan monissa kodeissa jopa enemmän kuin lämpimiin tarjottaviin. Poimi reseptit herkullisiin alkupaloihin, jotka takaavat maittavan alun jouluaterialle.

Perinteinen rosolli sopii niin kylmien alkupalojen kuin lämpimien laatikoidenkin seuraan. Rosollin kera tarjoiltava kermakastike saa tarvittavaa happamuutta etikasta. Kylmien alkupalojen seuraan sopivat myös monet muut salaatit, kuten sienisalaatti tai yksinkertainen vihreäsalaatti.

graavilohi

Erilaiset kalat ovat joulupöydän odotetuimpia herkkuja. Graavatut kalat ovat juhlallista tarjottavaa ja valmistuvat helposti omassa keittiössä. Graavilohen lisäksi esimerkiksi puolukkagraavattu siika sopii mainiosti jouluna tarjoiltavaksi. Kalan seurassa maistuu raikas kastike, joka syntyy ranskankermasta ja tillistä.

Jos haluat antaa graavilohelle uutta hohtoa, valmista siitä yhdessä tuorejuuston kanssa maukas graavilohirulla. Siivutettu rulla on kaunis tarjoiltava vaikkapa salaattipedillä.

Savulohipatee

Usein alkupalapöydässä nautitaan erilaisia maksapateita, mutta patee tai terriini valmistuu hyvin myös kalasta. Kokeile savukalaterriiniä tai savulohipateeta.

Erilaisiin liemiin säilötyt silakat ja sillit ovat varsin perinteinen osa suomalaista joulupöytää. Lasimestarinsilli on kestosuosikki vuodesta toiseen, mutta myös kauniin värinen puolukkasilli on hyvä valinta. Myös täyteläiset valkosipuli- ja sinappisilakat sopivat erinomaisesti joulupöytään.

Jouluruoat

Jos säilötyt sillit sellaisenaan eivät ole makuusi, voit loihtia sillistä muita alkupalaherkkuja. Nopeasti syntyvä sillijäädyke on helppo valmistaa, mutta se näyttää pöydässä juhlavalta. Myös vappubrunsseilta tuttu sillikaviaari istuu loistavasti jouluun.

Kalojen lisäksi joulupöydässä on monesti tarjolla erilaisia kylmiä liha-alkupaloja. Leikkeleet, kuten kylmäsavuporo ja savustettu kalkkuna ovat suosittuja. Myös lihahyytelö ja pateet löytävät tiensä useisiin pöytiin.

Maalaispatee jouluruoka

Pateen voi ostaa kaupasta valmiina, mutta sen tekeminen onnistuu hyvin myös kotona. Maalaispatee on rustiikkinen broilerin maksaa ja jauhelihaa sekä possun kylkeä sisältävä alkupala, joka saa hauskaa väriä ja rakennetta pistaasipähkinöistä. Riistan ystävä kokeilee hirvipateen valmistamista.

Lisää ideoita joulupöytään:

Näillä ohjeilla onnistut joulukinkun paistossa
Joulupöydän perinteiset laatikot
Video: Joulun paras graavilohi – näin sen teet!
Pähkinä kuuluu joulun leivonnaisiin
Ruoka.fi: Juuresterriini

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Joulupöydän kylmät alkupalat

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X