Jouluruokaa perinteisillä ja uusilla mauilla

jouluruokaJoulun tutut tuoksut ja maut saavat mielen herkistymään. Vaikka joulupöydän antimissa ja esillepanossa olisi ripaus uutta, löytyvät ainoan suuren ruokajuhlamme perinteiset ainekset resepteistä.

Tuoreesta kalasta leikattu suolaton sashimilohi tarjotaan soijakastikkeen kanssa. Jos raaka kala ei maistu, voi alkupalan tehdä myös graavatusta, kylmäsavustetusta tai sitrusmarinoidusta lohesta. Koriste rullataan piparjuurijuustolla sipaistusta kurkkuviipaleesta.

Rosollin voi rakentaa annokseksi kauniiseen lasiin. Tarjoa kastikkeena sillillä maustettua ranskankermaa. Kateleipä muovataan joulupaketin muotoon makeasta glögileipätaikinasta.

Ruis- tai saaristolaisleivän kanssa maistuu graavisuolatusta siiasta, katkaravuista ja tuorejuustosta pyöräytetty tartar-tahna. Korista leipäset silputulla puna- tai ruohosipulilla, tillin oksalla ja katkaravuilla.

Miedonmakuinen kalaterriini saa makua pikaisesti paistetusta kampasimpukasta, basilikaöljystä ja mätikastikkeesta.

jouluruokaLempeän makuisen punajuuriterriinin voi tehdä pikkuisiin annosvuokiin tai pitkän omaiseen leipävuokaan. Tarjoa sen kanssa tulisella wasabi-tahnalla tai kirpakalla piparjuuritahnalla maustettua ranskankermaa.

Jouluisen maksapateen voi tehdä naudan- tai broilerinmaksasta. Sian maksakin käy, sen maku vain on voimakkaampi. Vuoassa tarjottavan pateen pinnan voi koristaa mustaherukoista tai kirpakasta mehusta valmistetulla hyytelöllä.

Jouluhauki on saaristolaisten jouluherkku. Mausta kala espanjalaisittain sitruunan kuorella ja mehulla, valkosipulilla ja timjamilla. Miedossa lämmössä pitkään hautunut peto kypsyy meheväksi.

jouluruokaSalvialla ja Dijon-sinapilla maustettu kinkku saa vierelleen makeita lisäkkeitä: viikunakastiketta, imelää juuresvuokaa ja karamellisoituja lanttuviipaleita. Mehevä ja maukas kinkku muhii miedossa lämmössä tuntikausia.

Lihapullat kuuluvat skandinaaviseen juhlapöytään myös jouluna. Lisää taikinaan joulun kunniaksi pekonia, piparkakkumaustetta ja suppilovahveroita. Uunissa pyörykät kypsyvät vaivatta ja rasvatta. Tarjoile pyöryköiden kanssa etikkasäilykkeitä, kuten jouluista punakaalisalaattia.

Jäädyke on helppo ja juhlava jälkiruoka, jonka voi valmistaa pakastimeen hyvissä ajoin ennen juhlapäivää. Piparkakkujäädyke maustetaan piparkakkumausteella ja tarjotaan kirpakan karpalokastikkeen kera.

hedelmäsalaatti

Runsaan joulupöydän suosituin jälkiruoka on raikas hedelmäsalaatti. Kokoa salaatti tuoreista, talvisista erikoishedelmistä. Lisää joukkoon vaaleaa siirappia ja punssia, mantelilikööriä tai limettimehua.

Mantelimassalla ja jauhetulla mantelilla maustettu jouluinen kahvikakku on mehevä ja tiivis. Kakun voi halutessa kostuttaa manteliliköörillä. Kuorrute sekoitetaan ruokotomusokerista ja vesitilkasta.

Keskustelu

Kommentoi juttua: Jouluruokaa perinteisillä ja uusilla mauilla

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X