Ruoka

Joulusuklaa 2020 – testasimme markettien suklaarasiat ja löysimme konvehtien kuninkaan

Joulusuklaa maistuu pikkumakeana ja on haluttu herkkulahja. Testasimme ruokakaupoissa myytävät suklaarasiat. Voittaja ihastutti raadin mestarillisella taidokkuudella ja herkullisella maulla. Löysimme myös täydellisen suklaarasian isoäidille ja toisen lasten makuun. 

Joulusuklaa on kauden odotettu herkku. Suklaarasia on herkullinen lahja ja helppo pikkumakea joulun ajan juhlatarjoiluissa. Kotilieden toimituksen raati maistoi kahdeksan erilaista suklaarasiaa ja antoi niille kouluarvosanat ja sanalliset arviot.

Lue myös: Paras glögi 2020: Testasimme uudet glögimaut – voittaja on kotimainen klassikko

Suomalaiset rakastavat suklaata ja päivittäistavarakauppojen karkkitiskit notkuvat erilaisia konvehteja.  Minkälainen joulusuklaa sopii tyttöjen glögi-iltaan tai mikä olisi mummin mieleen? Löysimme jokaiselle konvehdille sopivat tarjoiluehdotukset. Huutia saivat valmistajat, jotka painavat konvehtien kuvat laatikon pohjaan.

Vinkki valmistajille: esitelkää suklaamaut sisäkannessa, sillä pohjasta niitä on mahdoton kurkkia!

1. Joulusuklaa 2020 voittaja ja toimituksen suosikki: konvehtien kuningas

Mikä: Lindtin suklaat kuuluvat suklaiden yläluokkaan. Masterpieces on kokoelma parhaita ja kauneimpia juhlakauden herkkuja.

Millainen: Yksinkertainen valkoinen rasia, jossa hopeinen naru suorastaan säkenöi laatua. Tekee mieli pukea korkokengät ja juhlamekko tämän avaamista varten! Sisältö viimeisteltyä ja loistokasta, jokainen konvehti näyttää käsintehdyltä ja on kuin ­pieni ­taideteos. Laatu näkyy ja maistuu, nyt on huippua! Ei ylimakeaa, vaan täydellisiä nautintoja. Tämä toimii jälkiruokana.

Milloin: Lahjaksi laatua ja tyyliä arvostavalle – tai oikeastaan söisin itse! Tätä nautiskelisin aikuisseurassa, vaikka samppanjan kanssa.

Lindt masterpieces finest collection 350 g, 19,95 €

Pisteet 10

Joulusuklaa 2020: Taidokasta ja maistuvaa. Lindtin rasia häikäisi kauneudellaan ja laadukkaan makuisella suklaallaan. Suklaissa on on todellakin eroja! 
Joulusuklaa 2020: Taidokasta ja maistuvaa. Lindtin rasia häikäisi kauneudellaan ja laadukkaan makuisella suklaallaan. Suklaissa on on todellakin eroja!  Kuva: Anni Reenpää

2. Joulusuklaa 2020: tuttua laatua

Mikä: Suomalaisten rakastama klassikkosuklaa suuressa jouluisessa juhlapakkauksessa.

Millainen: Tyylikäs, tunnistettava, nostalginen sininen rasia. Näyttää laadukkaalta. Rinnassa läikähtää nähdä rakastettuja klassikoita: kissankieliä ja Fazer-nappeja ja suklaapatukoistakin tuttuja makuja, kuten Geisha ja Fazermint. Näistä tietää heti mitä saa ja miltä maistuu – laadukasta suklaata, joissa myös raikkaita täytteitä. Kaikille tuttu, siksi turvallinen valinta. Tosin yllätykset puuttuvat. Ainoa miinus tässä, kuten monessa muussakin rasiassa, on se, että makujen selitykset ovat vain rasian pohjassa, josta niitä on vaikea kuikuilla.

Milloin: Voisi antaa lahjaksi kenelle tahansa, kelpaa lähettää myös ulkomaille. Tehty jaettavaksi sukujuhlissa. Joulusuklaa sinisen rakastajalle.

Karl Fazer Collection suklaa- konvehteja 825 g, 42,90 €

Pisteet 9,5

Joulusuklaa 2020: Tämä sopisi sukujoulun herkkupöytään. Jos tänä vuonna suuret sukujuhlat jäävät väliin, niin sinisen ystävä popsii tämän lähes puolen kilon pakkauksen helposti myös yksin. 
Joulusuklaa 2020: Tämä sopisi sukujoulun herkkupöytään. Jos tänä vuonna suuret sukujuhlat jäävät väliin, niin sinisen ystävä popsii tämän lähes puolen kilon pakkauksen helposti myös yksin.  Kuva: Anni Reenpää 

3. Nautiskelijan valinta

Mikä: Belgialainen suklaa tunnetaan laadustaan. Näyttävät suklaat hurmaavat maullaan.

Millainen: Näyttää kauniilta kuin korurasia! Hieno pakkaus on jouluinen, jopa kuninkaallinen. Ylellinen fiilis jatkuu sisällä: konvehdit on aseteltu kauniisti rasiaansa. Paketissa on vain 15 konvehtia, mutta ne ovat suuria ja tyylikkäitä. Suklaa on laadukasta: samettista, sopivan makeaa ja herkullisen makuista. Konvehdit ovat myös riittävän erilaisia maultaan.

Milloin: Tämän suklaarasian kehtaa antaa lahjaksi tai laittaa tarjolle sellaisenaan vaikka joulun kahvipöytään. Tämän joulusuklaan voisin antaa myös itselleni lahjaksi ja nautiskella viinilasillisen kera. Hitaan nautiskelijan valinta.

Cachet Octagon 195 g, 12,95 €

Pisteet 9,5

Joulusuklaa 2020: Kaunis kuin mikä! Ihastuttava pakkaus täynnä herkullista makua. 
Joulusuklaa 2020: Kaunis kuin mikä! Ihastuttava pakkaus täynnä herkullista makua.  Kuva: Anni Reenpää

4. Joulusuklaa 2020: liköörimakujen ystävälle

Mikä: Lidlin Deluxe -merkin täytekonvehti on selkeästi aikuiseen makuun, sillä suklaakonvehdit sisältävät hieman alkoholia.

Millainen: Pieni pahvirasia on vaatimattoman näköinen. Sisältö yllättää kuitenkin positiivisesti. Kuppimaiset konvehdit näyttävät houkuttelevilta ja niiden sampanjaan ja likööreihin viittaavat nimet kutsuvat. Täytteenä maukasta, vahvasti alkoholinmakuista, kuohkeaa tahnaa. Itse suklaakuori on vaaleaa ja mietoa, mutta mukavan rapsakkaa. Ovat kuin pieniä leivonnaisia! Reilun kaupan suklaasta plussaa.

Milloin: Tämä joulusuklaa olisi mummin makuun, paljon ”viinaisia” konvehteja. Sopii tyttöjen iltaan. Pikkurasian voi napata omaksi iloksi tai viedä tuomisena, lahjaksi liian arkisen näköinen.

Deluxe Ganache pralines (Lidl) 130 g, 3,49 €

Pisteet 8,5

Joulusuklaa 2020: Lidlin Deluxe konvehdit yllättivät hinta-laatusuhteellaan. Alkoholitäytteet olivat laadukkaita ja suklaa rapeaa. 
Joulusuklaa 2020: Lidlin Deluxe konvehdit yllättivät hinta-laatusuhteellaan. Alkoholitäytteet olivat laadukkaita ja suklaa rapeaa.  Kuva: Anni Reenpää

5. Retrohenkinen uutuus

Mikä: Pandan 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi tehty suklaarasia. Uusi koristelutekniikka raidoituksineen, ripotteluineen ja marmorointeineen antaa konvehdeille viimeisen ­silauksen.

Millainen: Riemunkirjava kansi, olisi kaivannut juhlavuodeksi kunnianhimoisempaa suunnittelua. Värikäs ja erottuva. Konvehdeissa on herkullisia yksityiskohtia ja näyttävyyttä. Paljon makuja, marjaa, pähkinää ja kahvia, tummaa ja vaaleaa, trendikästä rubysuklaata ainakin yhdessä. Rakeita. Täytteet ovatkin tässä parasta, itse suklaa ei valitettavasti ole kovin laadukasta, vaan halvan oloista. Konvehdit ovat älyttömän sokerisia, liian makeita. Kokoelma on turhan sekava.

Milloin: Lahjaksi nuorille, kokeilunhaluisille ja retrohenkisille sokerihiirille.

Vaajakoski Panda 41 primus, 375 g, 9,95 €

Pisteet 8

Joulusuklaa 2020: Pandan juhlapakkaus henkii retroa. Värimaailma ei ollut tarpeeksi juhlava Kotilieden konvehtiraatilaisille.
Joulusuklaa 2020: Pandan juhlapakkaus henkii retroa. Värimaailma ei ollut tarpeeksi juhlava Kotilieden konvehtiraatilaisille. Kuva: Anni Reenpää

6. Joulusuklaa 2020: italialainen klassikko

Mikä: Italiassa Sorini on instituutio. Sorinin suklaat tunnetaan etenkin Pohjois-Italiassa, mistä Sorini on lähtöisin.

Millainen: Sympaattinen peltirasia on vanhanaikaisella tavalla tyylikäs. Kun kannen avaa, yllättyy: kultakimmeltävällä pohjalla makaa 16 samanlaista punaiseen käärittyä pyöreää palloa, kuin pieniä joulukuusenpalloja. Kaikissa on sama maku, joka ei kyllä säväytä. Sisällä rapisee hauska vohvelinmuru, mutta itse suklaa maistuu lähinnä halpojen joulukalenterien yllätyksiltä, eli maitojauheelta. Saisi maistua enemmän suklaalta, nyt maistuu ­liian makealta.

Milloin: Lahjaksi koko perheelle. Ällistyttäjäksi kahvitarjoiluun.

Sorini Christmas time 185 g, 10,95 €

Pisteet 7,5

Joulusuklaa 2020: Italialainen ei säväyttänyt. Kauniit pallerot eivät kuitenkaan maistuneet tarpeeksi suklaisilta. Keksimäinen sisus on varmasti lasten mieleen. 
Joulusuklaa 2020: Italialainen ei säväyttänyt. Kauniit pallerot eivät kuitenkaan maistuneet tarpeeksi suklaisilta. Keksimäinen sisus on varmasti lasten mieleen.  Kuva: Anni Reenpää

7. Joulusuklaa 2020: pinkistä pitävälle

Mikä: Tanskalaisen suklaatalon historia ulottuu 1800-luvulle. Tanskalaisten rakastama joulusuklaa.

Millainen: Ulkokuori on miellyttävän juhlava, kullan kimallusta ja ihanuutta. Avattuna ihastus laimenee, sillä suklaat ovat ihmeen kiiltäviä, mikä saa ne näyttämään muovisilta. Mukana on myös pinkkiin paperiin käärittyjä minisuklaalevyjä, joiden kääreissä on romanttisia viestejä. Suklaan koostumus on sileä, mutta maku teollinen, hieman tunkkainenkin. Ei yllä edes keskinkertaisen tasolle. Pettymys, koska ulkokuori lupasi enemmän.

Milloin: Sopisi ehkä lahjaksi rakkaalle, nautittavaksi yhdessä sylikkäin sohvalla. Pinkistä, modernimmasta joulusta pitävälle.

Anthon Berg Signature Selection 460 g, 14,95 €

Pisteet 6,5

Joulusuklaa 2020: Ulkonäkö pettää. Kaunis pakkaus antoi ymmärtää laadukkaasta sisällöstä, mutta suklaan maku petti raatilaiset. Tanskalaisten suosikki ei vakuuttanut. 
Ulkonäkö pettää. Kaunis pakkaus antoi ymmärtää laadukkaasta sisällöstä, mutta suklaan maku petti raatilaiset. Tanskalaisten suosikki ei vakuuttanut.  Kuva: Anni Reenpää

8. Perushyvä ei yllätä

Mikä: Tutun suomalaisen karamellivalmistajan joulusuklaa, joka on kuitenkin valmistettu ulkomailla.

Millainen: Peltirasia on pelkistetty ja kivan näköinen, mutta sitä ympäröivä pahvikääre on kuin 1970-luvulta. Sisällä kaunis asetelma ja kiva, että osa konvehdeista kauniissa kääreissä. Konvehdit perinteisen näköisiä, kutsuvia kyllä. Suklaa perushyvää, mutta mikään ei yllätä, sillä maut ovat tuttuja. Jo ulkonäöstä tunnistaa omat suosikit. Keskitason suklaata, ei pyri tarjoamaan ylellisyttä tai wau-hetkiä. Hyvä, että on paljon vaihtoehtoja. Makeita.

Milloin: Lahjaksi mummolle. Tädin kanssa kahvitteluun. Osaksi herkkukoria, jonka antaisin hyväntekeväisyyteen.

Halva herkkukonvehti 240 g, 10,95 €

Pisteet 6

Joulusuklaa 2020: Kiva rasia, mutta sisältö ei vakuuttanut raatia.  Perushyvää makeaa suklaata.
Kiva suklaarasia, mutta sisältö ei vakuuttanut raatia.  Perushyvää makeaa suklaata. Kuva: Anni Reenpää

Kommentoi

Kommentoi juttua: Joulusuklaa 2020 – testasimme markettien suklaarasiat ja löysimme konvehtien kuninkaan

Saltandpepper

Omat suosikkini ovat Pandan ja Fazerin perinteiset konvehtirasiat. Ulkomaiset suklaat eivät istu omaan suuhuni, kotimainen suklaa on parasta!

Nooli

Lindt ehdottomasti parasta suklaata, mun suosikki on se sininen Lindtin rasia, oisko Elysee nimeltään. Fazer hyvä kakkonen. Makeaa pikkujouluaikaa!

Suklis

Itse en niin näistä tällaisista konvehdeista välitä mutta ai että se hieman reilu 300g rasia ihan niitä fazerin perinteisiä kääreellisiä suklaa namuja, ne ovat herkkua! 🙂

Sinun täytyy kommentoidaksesi.