Juhannusruokaa rennosti

Rennolla juhannuksen juhla-aterialla nautitaan grillattuja kesäherkkuja kauniissa maisemassa. Rantahietikolle levitetään piknikpeite ja nautitaan kauniista ilmasta ja yhdessäolosta.

Juhannuksen herkullisin menu kootaan raikkaista hedelmistä, rapeista kasviksista sekä mehevistä grillilihoista. Varhaisperunat pestään puhtaiksi rantavedessä ja huuhdellaan sen jälkeen vielä vedellä. Juhlajuomat jäähdytetään vatiin tai ämpäriin ladottuina viileässä rantavedessä. Valitse maukkaista resepteistä suosikkisi ja juhannusruokaa ei tarvitse murehtia enää.

Lue myös Anna.fi: Juhannuksen rento menu – poimi helpot vinkit!

Naposteltavaa juhannusruokaa

Grillissä paahdetut crostinileivät syntyvät helposti valmispatongista. Valitse patonkisiivujen päälle kinkkutäyte vihreällä pestolla, mozzarellatäyte tapenade-tahnalla, mansikkatäyte vuohenjuustolla tai kokeile kaikkia kolmea.

Raikkaat vesimelonitikut täydennetään maukkaalla fetalla. Tuoreet mintunlehdet luovat tikkuihin upean makuyhdistelmän, joka vie kielen mennessään.

Letuista saa ihania suupaloja paistamalla ne pieniksi. Pienet letut saavat täytteekseen kylmäsavulohta, tuoretta rucolaa sekä maukasta kapris-ranskankermaa.

Minikokoiset munakkaat eli frittatat sopivat kasvisruokavalioon. Pienet naposteltavat saavat herkullisen makunsa lehtikaalesta, kirsikkatomaateista sekä salaattijuustosta.

Alkukesän sesongissa ovat parsa ja varhaiskaali, joista syntyy upea pestolevite bruschettoihin. Näistä suupaloista saat erityisen ihania käyttämällä itse leivottua leipää.

Parmesaani-valkosipulipretzelit sopivat mainiosti naposteluun sekä erityisesti salaatin kaveriksi. Pretzelit hurmaavat maullaan ja pehmeydellään.

Mehevät grillilihat

Broilerin koipipalat marinoidaan appelsiinimarinadissa ja tarjotaan makean tulisen mango-chilidipin.

Kalavartaat marinoidaan nopeasti pirskottamalla sitruunamehua ja ripottelemalla mausteita niiden päälle ennen kypsennystä.  Täyteläinen yrttimajoneesi ja uudet perunat täydentävät aterian.

Aasialainen grillipossu kypsyy upean meheväksi, kun sen keittää ennen grillausta. Makumaailma saa aasialaishenkisyyttä makeasta soijakastikkeesta, tuoreesta inkivääristä sekä pehmeästä kookosmaidosta.

Mitä olisikaan grillaaminen ilman barbeque-marinoitua lohta. Itse tehdyn marinadin makea mausteisuus yhdistyy ihanasti lempeään kurkkukastikkeeseen. Parempaa kaveria uusille perunoille saa etsiä.

Murea flank steak on lihanystävän valinta grilliin. Mausteisella marinadilla valeltu flank steak grillataan miedolla lämmöllä ja jätetään tarkoituksella sisältä punertavaksi mehevyyden takaamiseksi.

Halstrattu broileri on mehevä kypsytystapansa ansiosta. Kokonainen broileri kruunataan makealla marinadilla.

Grillin värikkäät kasvikset

Feta-kasvisnyytit syntyvät helposti sekoittamalla feta ja kasvikset ja annostelemalla ne folionyyteiksi. Grillatessa kasvikset mehevöityvät ja feta pehmenee, taaten upean makuyhdistelmän.

Kasvikset kypsyvät vartaissa helposti ja nopeasti. Värikkäissä kasvistikuissa yhdistyvät makea punainen paprika ja kesäkurpitsaan käärityt halloumikuutiot.

Ruokaisan kasvisvaihtoehdon tarjoavat grillatut munakoiso-sandwichit. Meheväksi paistuva munakoisokäärö täytetään tomaatilla, paksoilla ja pinjansiemenillä. Sandwichien päälle valellaan yrttiöljyä.

Kukkakaali grillataan kokonaisena ja maustetaan valkosipuliruohosta tehdyllä voilla.

Uuniperunoiden vaihtoehto on grillibataatit, jotka täytetään kreikkalaisvaikutteisesti tomaatilla, punasipulilla, fetajuustolla sekä oliiveilla.

Tomaatista saa maukasta grilliruokaa täyttämällä sen mozzarella tai vuohenjuustolla sekä pestolla ja rucolalla. Tomaateiksi kannattaa valita muhkeita pihvitomaatteja.

Lisukkeet täydentävät juhannusaterian

Raikkaassa melonisalaatissa yhdistyvät suolaiset ja makeat maut.

Couscous eli kuskus tuo salaattiin ruokaisuutta ja sitä voi käyttää riisin tapaan. Itämaista vivahdetta salaattiin tuovat valkosipuli, aurinkokuivatut tomaatit sekä sitruuna. Kastikkeeksi sopii täydellisesti pehmeä jogurttikastike.

Perunasalaatti uusista perunoista on juhannusruokaa parhaimmillaan. Yhdistämällä perunoiden kaveriksi sinihomejuustoa sekä kikherneitä syntyy tuhti lisukesalaatti, joka sopii ateriaksi myös sellaisenaan.

Perinteisempi perunasalaatti syntyy perunasta, omenasta sekä suolakurkusta. Kesäisyyttä salaattiin tuo tuore parsa.

Coleslaw- eli kaali-porkkanaraastesalaatti on yleistyvä lisukesalaatti suomalaisissa ruokapöydissä. Salaatin maukkauden salaisuus piilee majoneesin tuomassa pehmeydessä.

Paistetut BBQ-perunat ovat helppo lisukevaihtoehto juhannukseen. Perunoiden paistaminen on myös oiva keino uudistaa ylijääneet keitetyt perunat.

Kesäiset jälkiruoat marjoilla

Rapean marenkitortun täytteenä on inkiväärillä ja vaniljalla maustettua moussea ja mansikoita. Kakku viimeistellään kinuskikastikkeella.

Letut mansikkahillolla ja kermavaahdolla ovat juhannusaterian makea kohokohta. Rapea reunus lettuihin syntyy, kun korvaat osan taikinan nesteestä kivennäisvedellä.

Köyhät ritarit ovat oiva jälkiruoka etenkin mökkijuhannukseen. Hyödynnä köyhiin ritareihin hieman kuivahtanutta leipää tai pullaa ja kruunaa omenahillolla.

Mainio vaihtoehto letuille ovat vohvelit, jos vohvelirauta löytyy kaapista. Paksut vohvelit maistuvat koko perheelle. Voit valita täytteeksi makean tai myös mainiosti suolaisen vaihtoehdon.

Helppo ja kevyt juhannusherkku syntyy tuoreista mansikoista sekä raparperista ja mascarponejuustosta tehdystä kastikkeesta.

Jäätelö kuuluu kesään ja niin myös juhannukseen. Vaniljainen jäätelö valmistetaan itse tuorejuustosta.

Avainsanat

Keskustelu

Olen vuosia laittanut juhannukseksi paistoa vaille valmista lasagnea noin viikon etukäteen pakastimeen. Sitten vaan tarpeen tullen sapuska uuniin. Lisäksi miesväki saa grillata ja itse keitän kesän ekat uudet perunat.

Omaan juhannukseeni kuuluu ehdottomasti grillaaminen ja illan istuminen hyvässä seurassa nauttien maittavista syömisistä ja juomisista. Erilaiset kasvispitoiset vartaat ja punaviini kokoavat suosikkimenuni 🙂 Jälkiruoaksi sopii parhaiten kevyet marjaiset tai hedelmäiset herkut, jotka vievät makeannälän mennessään.

raikkaan melonisalaatin ohje oli huippu, hieman erilainen, tavallisesta salaatista poikkeava koostumus ja todella maukas salaatinkastike!

Kommentoi juttua: Juhannusruokaa rennosti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X