Rahkavanukas_tyrnimarjamarengit_ja_karamellikaura

Juhlitaan 100-vuotiasta Suomea – itsenäisyyspäivän juhla-ateria tehdään suomalaisia raaka-aineita kunnioittaen

Suomi on tuhansien järvien ja häikäisevän kauniin luonnon maa, joka tarjoaa asukkailleen puhtaita raaka-aineita: kalaa, riistaa, sieniä ja marjoja. Näistä raaka-aineista syntyy myös menu, jolla kelpaa juhlistaa 100-vuotiaan Suomen itsenäisyyttä.

Alkuun

kermainen tattikeitto

Itsenäisyyspäivän ateria alkaa täyteläisellä tattikeitolla. Se saa jalon aromin herkkutateista ja juhlavan vivahteen kuohukermasta sekä valkoviinistä. Voit ripotella kermaisen tattikeiton pinnalle kuivalla pannulla paahdettuja auringonkukansiemeniä ja viimeistellä annoksen vesikrassilla.

Resepti: Kermainen tattikeitto

stadilaien muikkukukko

Kermaisen tattikeiton kaveriksi tehdään moderni versio suomalaisesta perinneruoasta, kalakukosta. Kaupunkilainen muikkukukko kootaan ohuesta haapnkorppuviipaleesta, tillillä maustetusta voista sekä pekoniin kääräistystä ja hapankorppumuruissa pyöräytetystä uunipaahdetusta muikusta. Nämä persoonalliset suupalat keräävät epäilemättä juhlavieraiden kehut.

Resepti: Kaupunkilainen muikkukukko

Pääruoka

poronpaisti

Pääruoaksi tarjotaan poronpaistia. Kun liha on laadukasta, ei se kaipaa kummia kikka kolmosia onnistuakseen. Ruskista pinta pannulla voi-öljyseoksessa, mausta suolalla ja kypsennä liha loppuun 100-asteisessa uunissa. Lämpömittarin avulla kypsyys osuu taatusti kohdalleen. Liha on parhaimmillaan, kun mittari näyttä 54 astetta. Nosta paisti silloin uunista ja kääräise se folioon vetäytymään.

Resepti: Poronpaisti

kerroksellinen juurespaistos

Perinteinen poron kaveri on puikulaperunoista keitetty muusi, mutta itsenäisyyspäivän ateria kaipaa jotain astetta juhlavampaa. Kun kerrostat uunivuokaan vuorotellen ohueksi viipaloitua perunaa ja punajuurta, piparjuurella piristettyä kerma-munaseosta sekä emmentaljuustoraastetta ja nostat vuoan uuniin tunniksi, on edessäsi itsenäisyyspäivän elegantein juuresherkku. Kerroksellisen juurespaistoksen voi viimeistellä juhlakuosiin tuoreilla yrteillä tai vuonankaalin lehdillä.

Resepti: Kerroksellinen juurespaistos

Jälkiruoka

Rahkavanukas_tyrnimarjamarengit_ja_karamellikaura

Itsenäisyyspäiväaterian makea päätös on kokoelma suomalaisia makuja elegantissa muodossa: pehmeää rahkavanukasta, makeita tyrnimarjamarenkeja ja rapeaa karamellikauraa. Helpoimmalla pääset, kun valmistat kaikki komponentit jo edellisenä päivänä ja kokoat annokset vasta juuri ennen tarjoilua. Jälkiruoka on kuin karkki jo sellaisenaan, mutta teet siitä vielä vähän kauniimman kun koristelet sen syötävillä kukilla, kuten orvokeilla. Niitä löydät hyvin varusteltujen kauppojen hedelmäosastolta.

Resepti: Rahkavanukas, tyrnimarengit ja karamellikaura

Keskustelu

Kommentoi juttua: Juhlitaan 100-vuotiasta Suomea – itsenäisyyspäivän juhla-ateria tehdään suomalaisia raaka-aineita kunnioittaen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X