Amaretto – italialainen likööri antaa hienon karvasmantelisen aromin juomiin ja leivonnaisiin
Amaretto tuo kahvikakkuihin herkullisen säväyksen ja sopii jälkiruokiin kuin nakutettu. Jos olet jäätelön ystävä, lisää tilkka amarettoa vaniljajäätelön joukkoon tai kermavaahdon mausteeksi.
Amaretto on makea italialainen likööri, joka valmistetaan perinteisesti karvasmanteista. Teollisessa tuotannossa valmistukseen saatetaan käyttää myös aprikoosin siemeniä, jotka sisältävät samaa mantelimaista makua.
Amaretto-nimi juontuu italian sanasta amaro eli karvas, joka viittaa manteleiden makuun. Loppupääte ”etto” puolestaan tarkoittaa ”hieman”, joten amaretto voidaankin kääntää karkeasti ”hieman karvas”.
Itse likööri ei kuitenkaan ole karvaan makuista, vaan usein melko voimakkaastikin makeutettua. Makeutukseen käytetään tummaa tai paahdettua sokeria, joka antaa juomalle sille tyypillisen tumman värisävyn. Amaretton maku ja makeus voivat kuitenkin vaihdella suurestikin valmistajasta riippuen ja osa juomista voi olla yllättävänkin karvaita.
Myös amaretton alkoholipitoisuus vaihtelee hieman merkistä ja valmistajasta riippuen 21– 28 % välillä.
Amaretto on mainio mauste leivontaan, ihanaa myös drinkkien pohjana
Amaretto sopii juotavaksi sellaisenaan tai drinkkien pohjaksi sekä ruoanvalmistukseen ja leivontaan. Suosituimia amarettopohjaisia drinkkejä ovat Godfather, French collection ja Amaretto sour. Amarettosta saadaan maistuvia juomia myös kahviin sekoitettuna. Sellaisenaan amarettoa voi tarjota joko jäillä tai ilman.
Erityisesti jälkiruokien maustamisessa amaretto on todellinen ässä. Kokeile amarettoa jäätelön tai kermavaahdon maustamiseen, suklaan makuparina tai lisää tilkka amarettoa pannukakkutaikinaan. Tiramisu on perinteinen italialainen jälkiruoka, johon amaretto sopii vähintään yhtä hyvin kuin kahviliköörikin.
Leivonnassa amarettoa käytetään erityisesti keksien maustamiseen ja kahvikakkujen säväyttämiseen.
Suolaisissa ruoissa amarettoa puolestaan käytetään erityisesti liha- ja broileriruokien maustamiseen sekä toisinaan myös kala- ja kasvisruokiin.
Poimi alta lisää ohjeita ja vinkkejä, joille tilkka amarettoa tekee terää.
1. Marjaisa pavlova – joka hetken herkku
Marenkipohjainen pavlova on klassikkojälkiruokien kuningatar ja suussa sulava leivonnainen, jota kaikki rakastavat. Yhtä aikaa makea ja raikas, rapea ja pumpulin pehmeä pavlova katoaa kahvi- tai jälkiruokapöydästä nopeasti viimeistä marenkimurua ja kermapisaraa myöten. Täytteitä tuunaamalla pavlova muuntuu joka tilanteeseen ja vuodenaikaan sopivaksi.
Tätä marjaisaa pavlovaa piristävät tuoreet marjat sekä amarettolla maustettu pumpulin pehmeä kermavaahto.
Ohje: Marjaisa pavlova
2. Pistaasi-amarettominimuffinit – pikkumakeannälkään
Pistaasi-amarettominimuffinit sopivat aikuiseen makuun. Leivo taikinasta minimuffinipellillä somia suupaloja tai tavallisella muffinipellillä herkkuja isompaan makeannälkään.
Ohje: Pistaasi-amarettomuffinit
3. Amarettokakku – mehevä kahvikakku
Amarettokakku on helppo ja nopea leivottava. Tärkeää on lisätä munat yksitellen voi-sokerivaahtoon huolellisesti vatkaten. Amaretto lisätään taikinaan viimeiseksi nopeasti sekoittaen.
Amarettokakku on mainio tarjottava kuumien juomien, kuten glögin, teen tai kahvin kanssa. Mehevä kakku säilyy hyvin, joten sen voi leipoa valmiiksi jo hyvissä ajoin ennen tarjoilupäivää. Kakku sopii mainiosti myös pakastettavaksi huolellisesti folioon käärittynä.
Ohje: Amarettokakku
4. Mummin kakku – Amaretto tekee kahvikakullekin terää
Tämä kahvikakku tuo makumuiston mummolan keittiöstä. Amarettolikööri antaa säväyksen helppotekoiselle ja mehevälle kahvikakulle.
Valele kypsä kakku liköörillä, ja pane vuoka muovipussissa jääkaappiin. Kumoa kakku vuokineen ylösalaisin seuraavana päivänä. Jos maltat, kääntele kakkua vielä neljänä päivänä ja saat täydellisesti maustuneen ja marinoituneen, mehevän kahvipöydän tarjottavan, joka kerää kehut ja suosionosoitukset.
Ohje: Mummin kakku
5. Amaretto terästää tiramisun – kokeile fiininä jälkiruokana tai hurmaavana drinkkinä
Tiramisu on italialainen klassikkojälkiruoka, josta on versioita yhtä monta kuin on italialaista kokkia tai nonnaakin. Toisissa alkoholina käytetään kahvilikööriä, mutta amaretto on vähintään yhtä hyvä jälkiruoan terästäjä. Tämä tiramisu kootaan näyttävästi annosmaljoihin ja koristellaan suklaalastuin.
Ohje: Tiramisu-malja
Jos nautit tiramisusi mieluummin nestemäisessä muodossa, lorauta lasiin amaretton lisäksi kermalikööriä, kahvia sekä pieni tilkka kuohukermaa. Kahvi-sokerireuna lasiin syntyy, kun kostutat reunan vaaleassa siirapissa ja pyöräytät lasin lautasella, jossa on pikakahvijauhe-kaakao-sokeriseosta.
Ohje: Juotava tiramisu
6. Joulutortun uudet maut: Viikuna-mantelitäytteessä maistuu Amaretto
Kokeile joulutorttujen täyteeksi vaihteeksi jotain vähän erilaista. Mantelimassa, viikunahillo ja tilkka amarettoa ovat ihania yhdessä ja sopivat täydellisesti torttuihin.
Ohje: Viikuna-mantelitäyte joulutortuille
7. Westerbyn omenainen glögi
Tämä omenainen glögiresepti on peräisin Westerby Gårdin tilalta. Se sekoitetaan oman puutarhan omenamehusta, johon makua antavat kaneli ja tähtianis. Omenaisen glögin terästykseksi voi lisätä amarettoa, calvadosta tai koskenkorvaa.
Ohje: Westerbyn omenainen glögi
Lue myös Anna.fi: Tätä konjakkimurokakkua Annan lukijat rakastavat
Kommentoi
Kommentoi juttua: Amaretto – italialainen likööri antaa hienon karvasmantelisen aromin juomiin ja leivonnaisiin