kesäinen booli maljassa, boolin ohjeet

Ammattilainen neuvoo: ”Tällainen on boolin peruskaava”

Booli on kätevä juhlajuoma isoissa ja pienissä tilaisuuksissa. Mutta miten tehdään hyvä booli? Lue asiantuntijan vinkit!

Boolin ohjeet hakusessa? Älä huoli, boolin voi tehdä monella tavalla.

Lue myös: Ammattilaisen vinkit: näin teet kesän raikkaimman boolin!

Paras tapa pilata booli on tehdä siitä liian vahvaa. Mikä on hyvä vahvuus boolille ja minkä verran mitäkin ainesosaa booliin kuuluu laittaa? Kyselimme vinkkejä boolin tekoon Altian valmentajalta, Tatu Torikalta.

Lue myös: Kesän paras alkoholiton booli

”Vähemmän on enemmän myös boolin valmistuksessa. Viisiprosenttinen booli on mainio tarjottava. Viinan ei tarvitse maistua, eivätkä ihmiset juo boolia vähemmän, vain siksi, se on vahvaa”, kertoo Tatu.

Hänen mukaansa hyvä nyrkkisääntö boolimäärän arvioinnissa on yksi lasillinen per tunti per henkilö.

Boolin ohjeet – tarvitaanko niitä?

Tatu Torikan mielestä booli on periaatteessa yksinkertainen drinkki, joka on tehty isona määränä.

”Boolin peruskaava on ja ei ole. Boolin teossa vain mielikuvitus on rajana. Yksinkertaisimmillaan booli syntyy esimerkiksi mustikkalikööristä ja spritesta. Aikoinaan oli muotia kaataa boolimaljaan pullo väkevää, pullo likööriä, pullo valkoviiniä ja puolitoista litraa limua, mutta nykyään onneksi suositaan miedompia juomia. Boolin väkevyys on myös  kustannuskysymys. Mitä miedomman boolin teet, sitä edullisempi se on”, naurahtaa Torikka.

Jos välttämättä halutaan tehdä booli kaavan ohjaamana, Torikka paljastaa sen: peruskaavan mukaan booliin tarvitaan alkoholia, makuainetta ja pidentäjää.

Boolin peruskaava

  • yksi  osa (esim. 5 dl) alkoholia
  • 3–4 osaa (esim 1,5–2 l ) mietoa mehua
  • 3–4 osaa (esim 1,5–2 l) hiilihapollista juomaa

Hiilihappoiset juomat, kuten kuohuviinit, virvoitusjuomat ja siiderit lisätään booliin vasta juuri ennen tarjoilua. Boolin voi koristella marjoilla tai vaikkapa jääkuution sisään pakastetuilla syötävillä kukilla tai hedelmän paloilla.

Raikas booli on kesäjuhlien hitti

Yksinkertainen on kaunista myös boolissa. Rakenna booli esimerkiksi sesongin marjan tai hedelmän mukaan. Raikas marjaisa juoma on useimpien mieleen etenkin kesäkuumalla.

Booliin tarvittavaa  hapokkuutta saa viinistä, kuohuviinistä ja sitruksista. Makeuttajana ja hapokkuuden vastapainona voi käyttää sokerilientä, erilaisia siirappeja, likööriä, virvoitusjuomaa tai mehua. Soodavesi keventää ja tasapainottaa juoman.

Katso myös boolin ohjeita Anna.fi/Ruoka -sivuilta: 7 helppoa ja raikasta boolia kesän juhliin

 

 

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Ammattilainen neuvoo: ”Tällainen on boolin peruskaava”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X