Aperol Spritz – näin teet hittijuoman oikeaoppisesti!

Aperol Spritz –juoma on italialainen cocktail. Raikas juoma on lyönyt läpi suomalaisten suosikkikesäjuomana.

Aperol Spritz tehdään Aperol-katkerosta, prosecco-kuohuviinistä, soodasta, jäistä ja appelsiinista.

Lue myös: Oletko jo maistanut? Valmista itse kylmäuutettu kahvi eli cold brew -kahvi!

Aperol-katkero täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Suomessa järjestettiin juoman kunniaksi suuret juhlat Italian suurlähettilään Gabriele Altanan resindenssissä Helsingin Tehtaankadulla.

Aperol Spritz juhlat Italian suurlähettilään kotona.

Aperolin 100-vuotisjuhlat Helsingissä pidettiin Italian suurlähettilään residenssissä. Kuva: Jarno Jussila

Oranssinpunainen Aperol Spritz on valloittanut maailmaa kesädrinkkisuosikkina, ja Suomessakin sitä on nähty terassijuomana jo muutaman kesän ajan.

Aperol Spritz juhlat Italian suurlähettilään kotona.

Italian suurlähettiläs Gabriele Altana otti vastaan vieraat juhlasalissa puheen kera. Kuva: Jarno Jussila

Miten Aperol Spritz valmistetaan oikeaoppisesti?

Drinkki on todella helppo tehdä, eikä sen valmistamiseen tarvita kuin oikeat ainekset ja tarpeeksi jäitä. Kokosimme 4 tärkeää kohtaa, jotka kannattaa muistaa drinkin teossa.

Aperol Spritz juhlat Italian suurlähettilään kotona.

Juhlissa syötiin herkullista Aperolilla maustettua kakkua. Kakun oli tehnyt helsinkiläinen leipomo Levain. Kuva: Jarno Jussila

  1. Muista varata tarpeeksi jäitä. Kotipakastimessa tehdyt jääpalat sulavat helposti liian nopeasti ja tekevät juomasta vetistä. Osta kaupasta esimerkiksi Karhu-jääpaloja pakastimeen. Pussillinen maksaa noin 2 euroa. Jääpalat ovat aivan eri luokkaa kuin kotijääpalat kraanavedestä tehtynä. Karhu-jääpalat eivät sula niin nopeasti, ja pitävät juoman viileänä pitkään.
  2. Jäiden tarkoitus on pitää juoma kylmänä, ei laimentaa sitä.
  3. Etsi täydellistä väriä. Aidossa Aperol Spritzissä on 2 osaa Aperolia ja 2 osaa proseccoa, ja vain vähän soodaa.
  4. Älä unohda appelsiinia. Appelsiinin siivu on oleellinen osa juomaa. Sitruuna- tai greippisiivu ei aja samaa asiaa. Juoman synnyinseudulla Veneton alueella juomaan saa appelsiinisiivun lisäksi joskus myös oliivin. Voit tarjoilla oliivit myös erikseen. Aperol Spritz maistuu erityisen hyvältä pienen suolapalan kera tarjottuna. Italiassa se onkin suosittu aperitivo. Aperitivo nautiaan ennen illallista hyvässä seurassa. Se sisältää juoman ja jotain pientä suolapalaa. Miksi et järjestäisi tänä kesänä aperitiivi-teemalla kesäjuhlat? Kokeile Aperol Spritzin lisäksi myös reseptiämme herkulliseen herukka-jäähilejuomaan, mihin on käytetty Aperolia.

Aperol Spritz

  • 2 osaa prosecco-kuohuviiniä
  • 2 osaa Aperolia
  • soodaa
  • appelsiinisiivuja
  • paljon jäitä (esim. Karhu-jääpaloja, jotka eivät sula liian nopeasti)
  1. Tarjoile juoma isosta jalallisesta lasista, esimerkiksi punaviinilasista.
  2. Kaada lasiin ensin Prosecco ja sen jälkeen vastaava määrä Aperolia.
  3. Lisää lasiin runsaasti jäitä ja vähän soodavettä. Lisää lasiin appelsiininsiivu. Lisää tarvittaessa vielä jäitä. Jäitä pitää olla paljon.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Aperol Spritz – näin teet hittijuoman oikeaoppisesti!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X