Ruoka

Glögin lämmitys – 3 asiaa, jotka kannattaa muistaa

Miten glögi lämmitetään? Haihtuuko alkoholi glögistä, jos se kiehahtaa? Kauanko korkattu glögi säilyy? Kysyimme vastaukset Altia Akatemian kouluttajalta ja baarimestarilta, Mikael Karttuselta.

Glögin lämmitys on helppoa, kunhan tarkkailee glögin lämpötilaa. Se onnistuu helposti kattilaan katsomalla, neuvoo Altia Akatemian kouluttaja ja baarimestari Mikael Karttunen.

Lue myös: Glögi lämmittää – nappaa Kotilieden glögireseptit

1. Millaisessa astiassa glögin lämmitys kannattaa tehdä?

Mikael Karttusen mukaan lämmitysastialla ei oikeastaan ole väliä. Paras tulos tulee, kun glögin lämmittää liedellä teräskattilassa. Glögi on valmista,  kun glögistä nousee höyryä. Katso kattilaan ja tarkkaile  nesteen pintaa: kun se alkaa väreillä, on aika ottaa kattila pois levyltä.

”Glögi on lämmennyt kattilassa liedellä sopivan kuumaksi, kun se höyryää. Mielestäni glögin optimaalinen tarjoilulämpötila on 55–60 astetta. Usein se kannattaa lämmittää hieman kuumemmaksi, sillä heti, kun glögi kaadetaan lasiin tai mukiin se alkaa jäähtyä.

Jos glögiä ei tarjoa heti, sen voi pitää lämpimänä lieden pienimmällä lämmöllä. Jos kattilassa on runsaasti glögiä se ei ykkösellä kiehu. Induktioliesi jäähtyy välittömästi, mutta perinteisellä liedeltä on hyvä siirtää kattila hetkeksi pois, jotta levy jäähtyy ja laittaa vasta sitten kattila takaisin liedelle ja säätää lämpö ykköselle”, vinkkaa Karttunen.

Lämmintä glögiä kattilassa ja lasissa, glögin lämmitys

2. Glögi kiehahti, haihtuiko alkoholi?

Mikael Karttunen kumoaa väitteen, jonka mukaan glögi on täysin pilalla, jos se pääsee kiehahtamaan.

”Glögin lämpötilaa  kannattaa seurata tarkasti, sillä 78,3 astetta on etanolin kiehumispiste. Alkoholi alkaa haihtua glögin lämmetessä 80 asteeseen. Siis jo ennen sen kiehumista.  Mutta, alkoholin saa totaalisesti katoamaan glögistä vasta, kun sitä on keitetty noin 10–15 minuuttia, joten pieni lipsahdus ja glögin kiehahtamien, ei pilaa täysin koko juomaa”, lohduttaa Mikael Karttunen.

3. Voiko glögin kuumentaa vedenkeittimessä?

Glögin lämmitys voidaan tehdä periaatteessa vedenkeittimessä, mutta se ei ole suositeltavaa.

”Jos glögin kuumentaa vedenkeittimessä, on vaarana, että glögin mausteet palavat kiinni kuumaan vastukseen ja näin keitin on pilalla.”

4. Glögin lämmitys mikrossa?

Mikro ei kuumenna glögiä tasaisesti, mutta kerta-annoksen voi lämmittää mikrossakin.  Mukin voi ottaa pois  lämmityksen aikana ja sekoittaa glögiä lusikalla. Kannattaa valita mieto teho lämmitykseen, sillä täydellä teholla lämmitetty glögi saattaa polttaa suun.

”Jos haluaa kuumentaa esimeriksi yhden glögimukillisen mikrossa, se onnistuu, kunhan on tarkkana, ettei glögistä tule liian kuumaa.”

5. Voiko glögin lämmittää uudelleen?

Jos lämmität kerralla liian suuren annoksen glögiä, ei hätää. Glögin voi säilyttää jääkaapissa ja lämmittää uudestaan.

”Mikäli taas haluat lämmittää vain yhden kupin glögiä esimerkiksi mikrossa ja säästää loput myöhemmäksi, säilytä avattu glögipullo jääkaapissa. Alkoholipitoinen glögi säilyy avattuna jääkaapissa noin kaksi viikkoa, alkoholiton hieman lyhyemmän aikaa. Säilyvyyteen vaikuttaa myös se, kuinka paljon pullossa on glögiä jäljellä. Mitä vähemmän, sitä lyhyemmän aikaa glögi säilyy hyvänä.”

6. Kauanko glögi säilyy?

Jos kaapista löytyy vielä viimevuotista glögiä avaamattomasta pullosta, se kannattaa nauttia nyt.

”Vuotta pidemmässä säilytyksessä glögin maut vaimenevat ja lopulta glögi maistuu vain väkevöidyltä viiniltä”, kertoo Karttunen.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Glögin lämmitys – 3 asiaa, jotka kannattaa muistaa

Juuso K.

Vedenkeittimellä ei saa missään tapauksessa valmistaa glögiä, keittimestä irtoava kupari voi olla hengenvaarallinen. Alumiinikattilasta voi myös irrota alumiinia. Karttunen ei tiedä mistä puhuu, vaan jakaa jopa vaarallisia ohjeita.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.