Jääkahvi on hellepäivän varmin virkistäjä
Jääkahvi on kesähelteellä varmin virkistäjä ja kofeiininhimon selättäjä. Näillä neuvoilla loihdit kahvilatasoisen juoman myös kotioloissa.
Lue myös: Fluffy coffee – näin teet vaahdotetun Dalgona-kahvin pikakahvijauheesta
Jääkahvia ei kannata valmistaa edellisenä iltana jääkaappiin jäähtymään, sillä kahvin aromit heikkenevät odottaessa.
Sen sijaan jääkahvia tehdessä kuuma kahvi kannattaa kaataa suoraan kylmän maidon ja jäiden sekaan, jossa se jäähtyy nopeasti. Vaihtoehtoisesti jääkahvin voi valmistaa kylmäuutetusta eli cold brew -kahvista. Kylmäuutettu kahvi vaatii tekeytymisaikaa, mutta on helppo tehdä suodatinkahvista pressopannussa tai kannellisessa lasipurkissa.
Lue myös: Kylmäuutettu kahvi eli cold brew -kahvi on todella helppo tehdä
Jääkahvin voi toki valmistaa myös pikakahvijauheesta. Lusikallinen suklaa-hasselpähkinätahnaa eli nutellaa taittaa pikakahvin aavistuksen kitkerää makua. Nutella-jäälatte on ihana herkkujuoma, joka sopii jälkiruoaksikin.

Tahmea suklaa-hasselpähkinätahna antaa jäälatelle makeutta. Pikakahvijauheesta jäälatte valmistuu helposti. Kuva: Sampo Korhonen
Jäät pitävät jääkahvin kylmänä, kokeile myös termospulloa
Jääkahvi tarvitsee tietysti jäitä. Pienet jääpalat sulavat nopeasti, jolloin jääkahvista tulee herkästi vetinen. Paras jääkahvi syntyy, kun käytät hieman normaalia isompia jääpaloja tai teet jääpalatkin kahvista. Siten juoma pysyy kylmänä eikä pääse väljähtymään kuumanakaan päivänä.
Piknikille, eväsretkelle tai pihakahveille jäälatte kannattaa ottaa mukaan termospullossa, joka pitää juoman pitkään viileänä.
Jääkahvi leppyy maitotilkalla
Kahvin makua voi pehmentää maidolla. Erityisesti tummapaahtoisesta kahvista valmistettu jääkahvi leppyy lempeän makuiseksi maidon avulla. Vaaleapaahtoisesta kahvista valmistetun juoman joukkoon voi kokeilla myös kivennäisvettä.
Lehmänmaidon sijaan jääkahviin sopii loistavasti myös kasvipohjaiset juomat, kuten kaura-, soija- ja kookosjuomat. Jos pidät makeammasta, kokeile vietnamilaista jääkahvia eli lorauta kahvin sekaan kondensoitua maitoa, joka maistuu makealta ja hieman karamellimaiselta.

Vietnamilainen kahvi nautitaan raikkaan kylmänä jääpalojen kera. Sokeria ei tarvita, kondensoitu maito ajaa saman asian. Kuva: Vesa Tyni
Lue myös Anna.fi: Vietnamilainen jääkahvi
Jääkahvi maustetaan usein tummalla sokerilla. Erityisesti aromikas ruokosokeri sopii hyvin jääkahvin makeutukseen, mutta erilaisia makeutusvaihtoehtoja on useita. Kokeile esimerkiksi agave-siirappia. Makeutta ja makua voi lisätä myös erilaisilla makusiirapeilla.
Jääkahvista voi lohtia myös oikeita herkkuannoksia. Laita lasiin vaniljajäätelöä ja kaada päälle kylmää kahvia. Koristele kermavaahdolla. Päälle voit valuttaa vielä valmista suklaa- tai kinuskikastiketta, maustettua siirappia tai suklaalastuja.
Keskustelu
Kommentoi juttua: Jääkahvi on hellepäivän varmin virkistäjä