Kombucha, mikä on tämä uusi trendijuoma? Näin valmistat hapatettua terveysjuomaa kotona

Kombucha, eli kombutsa tai volgansienitee, on kiinalainen juoma, jonka ystävät vannovat sen lukuisten väitettyjen terveyshyötyjen nimeen. Maultaan hieman simaa muistuttavaa kombuchaa myös valmistaa itse kotona. Nappaa tästä ohjeet!

Kombucha tai kombutsa on Kiinasta lähtöisin oleva juoma, jonka väitetyt terveyshyödyt perustuvat hapatuksen aikana syntyviin probiootteihin, jotka tasapainottavat suolistoa. Kiinalaiset kutsuvatkin juomaa ”ikuisen elämän eliksiiriksi”.

Lue myös: Hapattaminen eli fermentointi – onnistu helposti ja herkullisesti näillä ohjeilla

Yli 2 000 vuotta vanha kombucha saapui Suomeen jo pari vuosikymmentä sitten, mutta on nyt jälleen noussut trendikartan huipulle. Kombuchaa voikin ostaa luonnonmukaisia tuotteita myyvien kauppojen lisäksi jo monien markettien hyllyiltä.

Kombuchan hyödyt

Säännöllisesti kombuchaa nauttivat vannovat juoman parantavan ruoansulatusta, kehon immuunipuolustusta ja unenlaatua, helpottavan painonpudotusta ja edistävän maksan toimintaa.

Tieteellistä tutkimusta väitteiden todistamiseksi ei juuri ole, vaan väitteet perustuvat käyttäjien kokemuksiin ja muutamaan eläinkokeeseen. Kombuchalla on kuitenkin takanaan hyvin pitkä suosio terveysjuomana Kiinassa, ja probioottien tiedetään tasapainottavan suoliston toimintaa.

Kombuchan terveyshyödyt eivät siis välttämättä ole aivan tuulesta temmattuja. Kokeile itse ja tee omat johtopäätöksesi!

Kombutsa on hapatettu kiinalainen juoma.

Näin valmistat kombuchaa kotona

Tarvitset:

  • 2 litraa vettä
  • 4 tl maustamatonta vihreää tai mustaa teetä
  • 200 g sokeria
  • Elävän kombutsaviljelmän eli volgansienen
  • Noin 2 dl volgansienen mukana tullutta nestettä
  • Halutessasi esimerkiksi hedelmiä tai mehua maustamiseen
  • Kaksi suurta lasipurkkia
  • Kaksi keittiöpyyhettä
  • Lasipulloja pullotusta varten
Kombutsa on hapatettu kiinalainen juoma.

Volgansieni huuhdellaan viileässä vedessä ennen käyttöä.

Tee kombucha näin:

  1. Keitä vesi ja lisää joukkoon tee. Anna hautua noin vartin ajan ja sekoita sitten sokeri juomaan.
  2. Anna juoman jäähtyä kädenlämpöiseksi ja kaada se sitten puhtaisiin lasipurkkeihin.
  3. Huuhtele volgansieni ja lisää kumpaankin purkkiin. Kaada purkkeihin lisäksi noin desi sienen mukana tullutta nestettä.
  4. Sido keittiöpyyhkeet purkkien suille tiiviisti. Laita sitten kombutsa vedottomaan paikkaan tekeytymään.
  5. Maistele juomaa noin viikon jälkeen. Poista sieni, kun juoma on mielestäsi tarpeeksi hapanta.
  6. Ota talteen volgansienen lisäksi muutama desilitra valmista kombutsaa, jos haluat valmistaa juomaa uudestaan.
  7. Voit halutessasi maustaa juomaa hedelmillä tai mehulla. Mehun voi lisäksi suoraan lasipulloihin, joita käytät juoman säilyttämiseen.
  8. Kun juoma on valmista, pullota se tiiviisti puhtaisiin lasipulloihin niin, että juoman ja pullon suun välille jaa vähintään pari senttiä tilaa.
  9. Anna kombutsan tekeytyä jääkaapissa vielä noin viisi päivää.
  10. Valmis juoma säilyy jääkaapissa avaamattomana useita viikkoja.

Lähteet: Food Renegade, WebMD

Keskustelu

Viipurista kotoisin olevalla mummillani oli kombutsasieni lasipurkissa jo 50-luvulla, saattoi olla aiemminkin mutta sitä en muista.

Äidilläni oli jo 70-luvulla volgansieni, josta teki juomaa. Luulin sitä pissapurkiksi, enkä koskaan maistanut.

Onko kukaan löytänyt kombutsaa jostain?
Itselläni oli srlkainen vielä 1996 , mutta muuttaessani heitin sen pois, kun oli tärkeämpääkin pakattavaa. Muistan, että se sieni teki viereensä toisen sienen, josta sitten taas valmistettiin uutta juomaa. Kyllä olisi mielenkiintoista taas läytää se sirni.😋

Kommentoi juttua: Kombucha, mikä on tämä uusi trendijuoma? Näin valmistat hapatettua terveysjuomaa kotona

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X