Ruoka

Booli on suosittu juhlajuoma – baarimestari paljastaa boolin peruskaavan ja tarjoiluvinkit

Booli on kätevä juhlajuoma isoissa ja pienissä tilaisuuksissa. Mutta miten tehdään hyvä booli ja tarjotaan se viielänä? Lue asiantuntijan vinkit.

Booli ja sen perusohje hakusessa? Älä huoli, boolin voi tehdä monella tavalla.

Paras tapa pilata juhlajuoma on tehdä siitä liian vahvaa. Mikä on hyvä vahvuus boolille ja minkä verran mitäkin ainesosaa booliin kuuluu laittaa? Kyselimme vinkkejä boolin tekoon Altian valmentajalta, Tatu Torikalta.

”Vähemmän on enemmän myös boolin valmistuksessa. Viisiprosenttinen booli on mainio tarjottava. Viinan ei tarvitse maistua, eivätkä ihmiset juo boolia vähemmän, vain siksi, se on vahvaa”, kertoo Tatu.

Hänen mukaansa hyvä nyrkkisääntö boolimäärän arvioinnissa on yksi lasillinen per tunti per henkilö.

Lue myös: Kesän paras alkoholiton booli

Boolin ohje – tarvitaanko niitä?

Tatu Torikan mielestä booli on periaatteessa yksinkertainen drinkki, joka on tehty isona määränä.

”Boolin peruskaava on ja ei ole. Boolin teossa vain mielikuvitus on rajana. Yksinkertaisimmillaan booli syntyy esimerkiksi mustikkalikööristä ja spritesta. Aikoinaan oli muotia kaataa boolimaljaan pullo väkevää, pullo likööriä, pullo valkoviiniä ja puolitoista litraa limua, mutta nykyään onneksi suositaan miedompia juomia. Boolin väkevyys on myös  kustannuskysymys. Mitä miedomman boolin teet, sitä edullisempi se on”, naurahtaa Torikka.

Jos välttämättä halutaan tehdä booli kaavan ohjaamana, Torikka paljastaa sen: peruskaavan mukaan booliin tarvitaan alkoholia, makuainetta ja pidentäjää.

Boolin peruskaava

Hiilihappoiset juomat, kuten kuohuviinit, virvoitusjuomat ja siiderit lisätään booliin vasta juuri ennen tarjoilua. Boolin voi koristella marjoilla tai vaikkapa jääkuution sisään pakastetuilla syötävillä kukilla tai hedelmän paloilla.

Raikas booli on juhlien hitti

Yksinkertainen on kaunista myös boolissa. Rakenna booli esimerkiksi sesongin marjan tai hedelmän mukaan. Raikas marjaisa juoma on useimpien mieleen etenkin kesäkuumalla.

Booliin tarvittavaa  hapokkuutta saa viinistä, kuohuviinistä ja sitruksista. Makeuttajana ja hapokkuuden vastapainona voi käyttää sokerilientä, erilaisia siirappeja, likööriä, virvoitusjuomaa tai mehua. Soodavesi keventää ja tasapainottaa juoman.

Miten boolin saa pysymään kylmänä?

Boolin tekeminen alkaa juomien ja booliastian viilentämisellä. Booli kannattaa tehdä aina kylmistä juomista. Laita juomat hyvissä ajoin jääkaappiin ennen juhlia. Booliin lisätään juuri ennen tarjoilua runsaasti jäitä.

”Mitä isommat jääpalat, sitä hitaammin ne sulavat. Puhtaat, tyhjät korkilliset mehu-tai maitotölkit täytetään vedellä ja jäädytetään. Jään voi tehdä myös juomasta, esimerkiksi gini-pohjaisen booliin voi tehdä jääpalat tonicista. Myös mehusta voi tehdä booliin jään, vinkkaa Torikka.

Jos juhlapäivänä aika on kortilla, voi boolin kaikki hiilihapottomat ainekset sekoittaa jo etukäteen jääkaappiin odottamaan boolin kokoamista.

Millaisia koristeita booliin?

Boolissa kannattaa käyttää koristeina samoja hedelmiä ja marjoja kuin juomassa. Marjat ja hedelmät tuovat paitsi näköä myös makua juomaan. Eniten makua on juuri hedelmien kuorissa ja esimerkiksi sitruunan kuoresta erittyy eteerisiä öljyjä, jotka syventävät boolin makua.

Jääpalamuotin pohjalle voi lisätä marjoja ja syötäviä kukkia. Kun muotti täytetään ja sen annetaan rauhassa jäätyä, saadaan pienellä vaivalla koristeellisia jääpaloja. Yksityiskohdat, koristeet ja vahvat värit tekevät juomasta myös esteettisen ja houkuttelevan.

”Vastavärit toimivat myös mainiosti, punaiseen booliin limettiä tai sitruunaa, vihreään booliin appelsiiniä, keltaiseen vaikkapa kurkkua tai punaisia marjoja, boolin makumaailmasta riippuen. Syötävät kukat, hedelmien kuoresta leikatut spiraalit viimeistelevät juoman”, kertoo Torikka.

Boolin tarjoilu –  miten astia valitaan?

Boolit ovat viime aikoina nousseet uuteen suosioon ja samalla erilaisten astioidenkin tarjonta on kasvanut. Muoviset boolimaljat ovat vaihtuneet lasisiin kannuihin tai hanallisiin lasitonkkiin. Mutta millaista astiaa asiantuntija suosittelee?

”Astian valinnassakin vain mielikuvitus on rajana. Pienen seurueen boolin voi tehdä kahvalliseen kannuun ja tarjota siitä, isomman joukon boolin voi valmistaa useamman litran lasiseen hana-astiaan tai vaikkapa kylmälaukkuun. Kannattaa kuitenkin muistaa, että iso osa juomaa on sen estetiikka”, naurahtaa Torikka.

Lue myös Anna.fi: 7 helppoa ja raikasta boolia kesän juhliin

Juttua muokattu 11.7.2023: lisätty kappaleet boolin tarjoilusta.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Booli on suosittu juhlajuoma – baarimestari paljastaa boolin peruskaavan ja tarjoiluvinkit

Sinun täytyy kommentoidaksesi.