Ruoka

Nokipannukahvi – näin keität elämäsi parhaat nuotiokahvit aidolla nokipannulla

Nokipannukahvi on retken paras osa. Kahvin keittäminen ulkona nuotion ääressä ei ole vaikeaa. Kun mukanasi on nokipannu, kahvinporoja ja vettä sekä aimo annos hyvää fiilistä, käy kahvin keitto nuotiopaikalla näillä ohjeilla leikiten.

Nokipannukahvi nautitaan ulkona kiireettä. Onko jotain parempaa kuin nuotiolla nokipannulla keitetty kahvi hyvin nukutun yön tai reippaan patikointireissun jälkeen?

Lue myös: Näin keität hyvää suodatinkahvia – kahvinmaistelun Suomen mestari kertoo parhaat vinkit

Retkeilijät juovat kahvinsa perinteisesti nokipannulla keitettyinä. Se herättelee mukavasti antaen energiaa tulevaan päivään ja tuo myös patikointimatkaan kaivatun tauon ja hengähdyshetken. 

Nokipannukahvi ei kuitenkaan ole vain reippailijoiden luksusjuttu. Kahvittelu luonnon keskellä on fiilistelyä sekä luonnosta nauttimista yhdessä tai yksinään – siis asioita, joita jokainen voi harrastaa. Nokipannukahvit voi keittää, kunhan varusteet ovat kunnossa. Tarvitset nokipannun, kahvinporoja ja vettä sekä tietysti nuotiopaikan

Nokipannu – retkeilijän luottovaruste

Nokipannu on avotulelle tarkoitettu kahvipannu. Sen pinta nokeentuu tulilla ja on siksi muutaman käyttökerran jälkeen noen musta. Nokipannu pestään käytön jälkeen sisältä, mutta ulkopintaa ei juuri jynssätä tai kiilloteta. Siksi pannun väri muuttuu käytössä yhä mustemmaksi ja mustemmaksi.

Perinteinen nokipannu on iso ja painava. Nykyretkeilijät kantavat kuitenkin usein käytännön syistä mukanaan nokipannun pientä ja keveää versiota, jollaisia löytää esimerkiksi retkeilykaupoista. Vanhoja nokipannuja kannattaa metsästää esimerkiksi kirpputoreilta.

nokipannu
Nokipannu on uutena kiiltävä, mutta mustuu ja nokeentuu muutaman käyttökerran jälkeen. Kuva: Seppo Saarentola

Nokipannukahvi – miten se keitetään?

Nokipannukahvi maistuu aina vähän erilaiselta keittäjästä riippuen. Kahvin makuun vaikuttavat muun muassa se, miten kahvinpurut kaadetaan kahviin ja mitä kahvia käytetään.  

Toisille kahvin keitto on hyvin suurpiirteistä, joku toinen taas mittaa kaiken tarkasti. Yksi kiehauttaa kahviveden kertaalleen, toinen kolmesti. Joku sekoittaa kahvinporot kahviin, toinen välttää sitä viimeiseen asti, kolmas kopsauttelee pannun kylkeen oksalla tai puukon hamaralla.

On siis ihan yhtä monta tapaa keittää nokipannukahvia kuin on keittäjiäkin ja tietysti jokaisen keittotapa on se ainoa oikea. Todellisuudessa yhtä ainoaa oikeaa kahvinkeittotapaa ei ole olemassa, sillä nokipannukahvi keitetään aina oman maun ja fiiliksen mukaan. Ja juuri siinä piilee yksi nokipannukahvin viehätykestä: itselle voi keittää juuri sellaista kahvia, mistä itse tykkää tai millaista juuri sillä hetkellä sattuu tekemään mieli.

Useimmiten nokipannukahvin keitossa keskustelua herättää erityisesti se, miten kahviporot laskeutuvat pinnalta pannun pohjaan ja imeytyvät kahviveteen parhaiten: Annetaanko niiden laskeutua pannun pohjalle hitaasti hautuen, sekoitetaanko porot tikulla kahviveden sekaan vai ”säikäytetäänkö” ne tavalla tai toisella laskeutumaan pannun pohjalle. 

Kahvinporojen säikäytystapoja on monenlaisia. Kahviin voi kaataa tilkan kylmää vettä, kahvipannun kylkeen voi kopauttaa vaikkapa puukolla tai koko kahvipannun voi iskeä kevyesti pöytään tai kannon nokkaan.

Usein ensimmäinen kahvikuksallinen kaadetaan takaisin pannuun, jotta pinnalle jääneet kahvinporot laskeutuvat. Jotkut antavat kuitenkin purujen olla iloisesti sekaisin ja antavat kahvin rauhoittua vasta kuksassa.

Niin tai näin, nokipannukahvi keitetään kuitenkin samaa pääperiaatetta noudattaen.

nokipannukahvi
Nokipannukahvi nautitaan perinteisesti mustana kuksasta hörppien. Makua voi piristää sokerilla, maidolla tai nokareella voita. Kuva: Norman Ojanen

Mustana, maidolla, kylmänä, kuumana?

Perinteinen nokipannukahvi nautitaan mustana, mutta toki kahvin voi maun mukaan nauttia myös maidolla ja sokerilla. Maitojen ja sokereiden lisäksi voi kahviin lisätä vaikka voinokareen makua pehmentämään. 

Rohkeammat sekoittavat kahvin joukkoon kookosöljyä tai kookosmaitojauhetta eksoottisemman makuelämyksen saamiseksi.

Lue myös Anna.fi: Täydellinen kahvi – kahvitrendeissä vaalea paahto on nyt pop ja maitotilkka kruunaa tumman paahdon

Kommentoi

Kommentoi juttua: Nokipannukahvi – näin keität elämäsi parhaat nuotiokahvit aidolla nokipannulla

Sinun täytyy kommentoidaksesi.