Pikakahvi on mainettaan monikäyttöisempi – nämä ihanuudet valmistuvat murukahvista

Pikakahvi jakaa mielipiteitä, mutta sillä on kiistatta paikkansa herkuttelijan keittiössä. Pikakahvi sopii erinomaisesti leivontaan ja jälkiruokien valmistukseen ja yllättää myös suolaisten ruokien mausteena. Kokosimme ohjeet, joihin jäät koukkuun.

Pikakahvi on kahvia, joka valmistetaan lisäämällä pikakahvijauheen joukkoon kuumaa vettä. Nimensä mukaan se valmistuu nopeasti vaikka alkeellisissakin olosuhteissa, mökillä tai telttaretkellä.

Lue myös: Kahvi viettelee leivonnaisissa – 3 ihanaa ohjetta

Pikakahvi valmistetaan pakastekuivaamalla

Pikakahvijauhe tehään kahvipavuista, eikä tuotteeseen lisätä mitään muita aineita. Pikakahvijauheen valmistus alkaa samalla tavoin kuin muunkin kahvin. Raakakahvipapuja paahdetaan kuumassa, kunnes niiden väri alkaa muuttua ruskeaksi ja ne saavat kahville ominaisen aromin. 

Paahdetuista kahvipavuista uutetaan nestemäinen kahvitiiviste kuuman veden avulla. Pikakahvijauhe valmistetaan kuivaamalla kahvitiiviste yleensä sumutus- joskus myös pakastekuivausmenetelmällä. 

Sumutuskuivauksessa kahvitiiviste sumutetaan kuumaan ilmavirtaan, mikä poistaa tiivisteestä nesteen. Lopputuloksena on hienoa kahvijauhetta. 

Pakastekuivauksessa kahvitiiviste jäädytetään ohuena kerroksena noin -40 asteeseen. Ilmanpainetta alentamalla tuotteessa oleva vesi haihtuu ja saadaan veteen uudestaan helposti liukenevaa kahvijauhetta.

Pikakahvijauhe sisältää yhtä paljon kofeiinia kuin muukin kahvi, mutta yleensä kupillisessa pikakahvia on hieman vähemmän kofeiinia kuin kupillisesta suodatinkahvia. Tämä johtuu siitä, että kahvinpuruja tulee käytettyä suodatinkahvin valmistukseen suhteessa enemmän.

Pikakahvi ei maineellaan keimaile, mutta on hyvä muistaa, että pikakahvituotteiden valikoima on laaja ja tarjonta monipuolinen. Tarjolla on esimerkiksi sekä yhden että useamman kahvilaadun sekoituksia, arkeen sopivia, espressovahvuisia ja premium-laatuisia kahveja sekä erilaisia maitokahveja. Cappuccinon ystäville löytyy monia pikaversioita.

Pikakahvi maustaa jälkiruoat

Pikakahvi sopii erinomaisesti kermaisten makujen ja suklaan pariksi, kuten oheisista ohjeita huomaat.

Affogato on italialainen jälkiruoka, joka syntyy yksinkertaisimmillaan kaatamalla vaniljajäätelöpallon päälle annos kuumaa espressokahvia. Kruunaamalla annoksen itse tehdyllä espresso-kinuskikastikkeella, nostat suosikkijälkiruoan hetkessä luksusluokkaan.

Jos haluat nähdä enemmän vaivaa, valmista jäätelö itse. Kondensoidusta maidosta valmistettu jäätelömassa onnistuu myös ilman jäätelökonetta. Tarvitset vain pakastimen.

Ihana idea on myös kruunata jäätelöannos itse tehdyllä granolalla, johon pikakahvi tuo hurmaavan säväyksen. Käytä makeutukseen aromikasta muscovadosokeria, niin maku syvenee entisestään.

Vähintään yhtä hyvä ajatus on parittaa pikakahvi suklaan kanssa. Suklaa-mokkabrûlée valmistuu suosittua crème brûléeta mukaillen. Paahteinen karamellipinta kätkee sisäänsä suussa sulavan herkun.

Jos kaipaat jälkiruoaksi vain pienen suupalan makeaa, nauti syntisen hyvä, itse tehty espressotryffeli. Tumma suklaa, kuohukerma ja pikakahvi muodostavat hurmaavan makuelämyksen. Tämän suklaan kanssa ei tarvita edes kahvia.

Murukahvi on leipojan kaveri

Pikakahvi sopii erinomaisesti myös leivontaan, sillä pikakahvia on helppo valmistaa kerralla vain pieni määrä, ja jauhetta voi lisätä vaikka sellaisenaan taikinoihin ja jälkiruokiin makua tuomaan. 

Pikakahvi tuo kahvin maun muun muassa erilaisiin kahvikakkuihin, leivoksiin sekä jälkiruokiin. Myös trendijuoma, Dalgona-kahvi valmistetaan pikakahvijauheesta. Kokosimme parhaat ohjeet kahvinystävälle. Näitä herkkuja kahvikissa ei voi vastustaa.

pikakahvi

Pikakahvillakin on paikkansa herkuttelijan keittiössä. Se tuo syvyyttä ja makua niin jälkiruokiin, leivonnaisiin kuin suolaisiin ruokiinkin. Kuva: Sampo Korhonen

Pikakahvi säväyttää leivonnaisissa

Kahvi ei kuulu ainoastaan leivonnaisten rinnalle, vaan se antaa makua myös itse leivonnaisiin. Pikakahvijauheella loihdit pehmeän mokkaisen maun niin suklaamuffinsseihin kuin suosittuihin Bebe-leivoksiin. 

Irish Coffee -kahvileivokset toistavat suositun jälkiruokakahvin makumaailman täydellisesti. Pikakahvi yhdessä kaakaojauheen kanssa tuo syvää täyteläisyyttä leivospohjaan. Pumpulin pehmeä kuorrute sekoitetaan kahvista, viskistä ja vaahtokarkeista sekä kuohukermasta.  

Suloiset mokkasuklaasuukot vievät kielen mennessään. Marie-keksien päälle pursotaan reilu keko vaahtokarkkimassaa, joka on valmistettu valkuaisvaahdosta, pikakahvijauheesta ja sokeriliemestä. Jähmettyneen vaahdon pinta hunnutetaan ohuella suklaakerroksella, joka tekee herkusta vastustamattoman.

Kahvipöydän klassikkopulla saa mokkaisen maun, kun kotileipuri taikoo espressobostonin kahvikekkereiden komistukseksi. Bostonkakku kätkee sisäänsä voista ja tomusokerista valmistetun kreemin, joka viimeistellään pikakahvijauheella. Kun valmis pulla valellaan lopuksi espressokinuskilla, katoaa leivonnainen tarjoiluvadilta pikavauhtia parempiin suihin.

Tiramisukääretorttu on mehevä ja vastustamaton. Tuttu makumaailma syntyy kahvin, suklaan ja amarettoiköörin yhdistelmästä, jota mascarponejuusto ihanasti pehmentää.

Kahvikakku on ikisuosikki

Kahvin kanssa maistuu pala kakkua – etenkin, kun siinä maistuu vivahde kahvia.

Kahvin makuinen lattekakku on herkku aikuiseen makuun, sillä leivonnainen kuorrutetaan konjakkisokerilla ja koristellaan lumi- ja kanelimanteleilla. 

Myös pähkinä-espressokakku ja tuhti pikakahvilla maustettu suklaakakku kruunatan suussa sulavalla kuorrutteella. Muistathan, että kahvikakut ovat parhaimmillaan muutaman päivän kuluttua. Leivo herkku siis ajoissa, kääräise tiiviisti folioon ja nosta jääkaappiin tekeytymään. Komea kuorrute kannattaa tehdä vasta tarjoilupäivänä. 

Juustokakku on klassikko, johon pikakahvi tuo aikuismaisen makuvivahteen. Cappuccino-juustokakun pohja jauhetaan gluteenittomista kaurakekseistä ja päälle valutetaan kahvilta maistuva juustotäyte. Herkku hyytyy jääkaapissa itsekseen liivatteen voimin. Saat kakusta helposti näyttävän näköisen, kun hunnutat pinnan kermavaahtopilvellä ja vuolet päälle suklaalastuja.

Kun kaipaat kesä marjakakkuihin uutta jujua, tartu tähän ohjeeseen. Marja-mokkakakussa on suklainen täytekakkupohja, pikakahvilla maustettu tuorejuustokuorrute ja -täyte sekä roppakaupalla kesän makeuttamia marjoja. 

Kahvijuomat pikakahvista

Ja tokihan pikakavi sopii myös juomien valmistukseen. Dalgona-kahvi eli Fluffy coffee on trendikäs kahvijuoma, joka sai sosiaalisen median sekaisin. Aasian maissa vaahdotettu fluffy coffee -kahvi tunnetaan myös nimellä whipped coffee ja beaten coffee. Dalgona-kahvin valmistuksen oleellisin raaka-aine on pikakahvijauhe, muunlainen kahvi ei toimi ohjeessa. Kahvijauhe vaahdotetaan sokerin ja kuuman veden kanssa pehmeäksi kahvipilveksi ja tarjotaan jääkylmän maidon tai kasvijuoman kera. Kokeile Dalgona-vaahtoa myös leivonnaisten ja jälkiruokien koristelussa.

Juotava tiramisu mukailee suosikkijälkiruoan makumaailmaa. Tiramisun makuinen jälkiruokadrinkki sekoitetaan Amaretto- ja kermalikööristä, vahvasta kahvista ja tilkasta kuohukermaa. Kahvi-sokerireuna lasiin syntyy, kun kostutat reunan vaaleassa siirapissa ja pyöräytät lasin lautasella, jossa on pikakahvi-kaakao-sokeriseosta.

Nutella-jäälatte on ihana hellepäivän herkkujuoma, joka sopii jälkiruoaksikin. Suklaa-pähkinätahna ja pikakahvi ovat ihania yhdessä.

Murukahvi maustaa myös suolaiset ruoat

Uskoisitko, että pikakahvi sopii myös suolaisten ruokien maustamiseen? Lisää pikakahvia uunissa pehmeäksi paahtuvan porsaanlihan pintaan hierottavaan kuivamausteseokseen, tee siitä karitsalle muhkea mokkakastike tai piilota kahvi broileriburriton täytteeseen.

Lue myös Anna.fi: Kahvi maustaa sekä leivonnaiset että ihanat drinkit: mokkachurrot, jauhoton suklaa-espressokakku ja kolme muuta helppoa ohjetta

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Pikakahvi on mainettaan monikäyttöisempi – nämä ihanuudet valmistuvat murukahvista

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X