Ruoka

Tiesitkö? Viinialan ammattilainen neuvoo: "Roseeviinit voisi jakaa kolmeen eri luokkaan"

Roseeviinien suosio on kasvussa ja tänä kesänä niitä ostetaan enemmän kuin koskaan ennen. Valikoima on myös laajentunut. Roseeviinejä on todella paljon erilaisia, ja kuluttajan onkin hyvä oppia millaisia viinejä on tarjolla.

”Yksi roseeviini, kiitos!” , on varmasti yksi tämän kesän suosikkilauseita kesäterassilla. Sama lause raikaa varmasti Alkossa, kun etsitään  kauniin pinkkiä juomaa kesäjuhliin.

Ei ole ihan sama mitä viiniä valitsee. ”Yksi roseeviini!” ei kerro vielä mitään asiakkaan toiveesta. Roseeviinejäkin on erilaisia.

Lue myös: Booli tehdään nyt roseeviinistä

Nyt roseeviinien yleistyessä ja valikoimien kasvaessa, onkin kiinnostavaa tutustua roseeviinin alakategoriohin.

”Varsinaisia virallisia kategorioita ei vielä roseeviineissä oikeastaan ole, mutta itse jakaisin ne intensiteetin ja makeuden perusteella kolmeen luokkaan”, Master of Wine Tuomas Meriluoto sanoo.

Tuomas Meriluoto on Master of Wine.
Master of Wine, Tuomas Meriluoto on viiniasiantuntija, joka kuuluu Suomen ja koko maailman huippuviiniosaajien joukkoon.

Kolme roseeviiniluokkaa

1. Kepeät ja kuivat roseeviinit

Tähän kategoriaan kuuluvat esimerkiksi Ranskan Provencen roseet ja viileiden ilmastojen esimerkiksi pinot noir -lajikkeesta valmistetut roseet.

Ne sopivat hyvin alkumaljaksi, äyriäisten tai kylmien leikkeleiden ja salaattien kanssa sekä seurusteluun kuivien ja hapokkaiden viinien ystäville.

2. Kuivat ja runsaan hedelmäiset roseeviinit

Tämän kategorian viinit ovat usein uuden maailman maista, lämpimämmistä ilmastoista, jolloin rypäleistä tulee tuhdimpaa ja hedelmäisempää viiniä ja värikin on voimakkaampi. Nämä roseet ovat hiukan enemmän punaviinimäisiä, mutta ilman punaviinille tuttua tanniinisuutta.

Ne ovat herkullisia kuumien päivien seurustelujuomia ja monikäyttöisiä kumppaneita erilaisten ruokien kera nautittavaksi.

3. Pyöreät ja lempeät roseeviinit

Nämä roseeviinit ovat usein uuden maailman maista, ja niissä on jo selkeää jäännössokerin tuomaa makeutta ja ne ovat aromeiltaan runsaita. Ehkä tunnetuin tämän tyylin edustaja on Kaliforniassa nimensä saanut niin sanottu ”blush-viini”,  joka on makeahko Zinfandel -rypäleesta valmistettu rosee.

Nämä sopivat edelleen erinomaisesti seurusteluun ja makeampien juomien ystäville. Ne toimivat myös erilaisten drinkkien pohjana hienosti. Ruokapöydässä ne viihtyvät grillattujen makujen sekä mausteisten ruokien kumppaneina.

Roseeviini ja grilliruoka sopivat hyvin yhteen.
Roseet sopivat hyvin myös grilliruoan kanssa. Kuva: iStock

Roseeviiniä juodaan yhä useammin ruoan kanssa

Ennen erityisesti seurusteluun mielletty roseeviini on nyt löytänyt tiensä myös suomalaisten ruokapöytään, Alkosta kerrotaan.

Samaa mieltä on myös Meriluoto:

”Roseeviineillä on valkoisia ja punaisia kollegoitaan rennompi leima. Roseeviinin käyttö on kehittynyt Suomessa kesän mahdollisten hellepäivien sesonkituotteesta ympärivuotiseksi ja ruokapöytäänkin kelpaavaksi juomaksi. Monipuolisuutensa takia ne sopivat erityyppisten ruokien kumppaniksi.”

Roseeviineistä löytyy makukirjoa, joka tekee tästä viiniryhmästä mielenkiintoisen ja persoonallisen.

”Roseeviini on ruoan kanssa erittäin trendikäs valinta, ja sen avulla voi myös yllättää. Rosee tuo mukavaa leikittelyä ja mielikuvitusta ruokien makuparina. Ja jos ei tiedä, valitako puna- vai valkoviini, roseeviini on kiva ratkaisu”, Alkon palvelu- ja tuotekouluttaja Selma Wennonen kertoo.

Jaa roseeviinihetkesi sosiaalisessa mediassa

Ranskassa roseeta nautitaan rennosti ja etenkin Ranskan Rivieran Côte d’Azurilla lomailevat ovat huomanneet rennon juoman näkyvän lasissa pitkin päivää sellaisenaan tai osana juomasekoituksia.

”Roseen käyttö on monipuolistunut. Roseet maistuvat juotavaksi sellaisenaan, mutta myös jäiden lisääminen tai roseeviinien käyttäminen erilaisten juomasekoitusten pohjana on tyypillistä. Roseeta käytetään myös raikkaiden jäähile- eli slush-drinkkien raaka-aineena”, Meriluoto kertoo.

”Rosee ei ole missään nimessä enää naisten seurusteluviini, vaan miehetkin ovat alkaneet suosia sitä”,  Alkosta kerrotaan.

”Suomalaiset miehet ovat hyvin kiinnostuneita pienpanimo-oluista, ja nyt he ovat ottamassa myös roseeviinit omakseen”, Wennonen iloitsee.

Sosiaalisessa mediasta voi poimia pinkkejä roseehetkiä ympäri maailman, missä etenkin miehet jakavat roseeviinihetkensä hästägillä #brosé tai tai #broséallday. Myös #roseallday on suosittu merkintä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tiesitkö? Viinialan ammattilainen neuvoo: "Roseeviinit voisi jakaa kolmeen eri luokkaan"

Sinun täytyy kommentoidaksesi.