Juusto juhlistaa arkiruoan

Juusto antaa väriä, makua ja mehevyyttä moniin ruokiin. Myös jälkiruoat saavat pikantin maun juustosta.

Rapea ja murea kuorrutus kruunaa niin arki- kuin juhlaruoankin. Juusto kuorruttaa kauniisti paistokset, lämpimät voileivät ja piirakat. Myös klassinen sipulikeitto kuorrutetaan juustolla.

Kovien juustojen tähteet tai hieman kuivahtaneet palat voi raastaa ja käyttää esimerkiksi pizzaan, piirakkaan tai lämpimiin voileipiin. Pizzan päälle, lämpimiin voileipiin ja piirakoihin sopivat hyvin emmentaljuustot ja tankomozzarella.

Maustetut ja maustamattomat tuorejuustot ja sulatejuustot antavat kastikkeille ja keitoille täyteläistä makua ja sakeuttavat niitä. Lisämakua ruokaan saa voimakkaan makuisista juustoista kuten vuohenjuustosta, fetajuustosta ja sinihomejuustosta.

Juusto sopii myös raikkaan salaatin kumppaniksi. Salaattiin sopivia juustoja ovat esimerkiksi emmental, kermajuustot, leipäjuusto, mozzarella, fetajuusto, kotijuusto, vuohenjuusto, sinihome- ja valkohomejuustot, parmesaani ja pecorino.

Juusto maustaa myös munaruoat. Kuohkea juustokohokas on juhlava alkupala. Juustolla viimeistelty munakas puolestaan sopii arkena tarjottavaksi.

Pastaruoat viimeistellään joko parmesaanijuustolla tai pecorinojuustolla. Myös risotto maustetaan täyteläiseksi esimerkiksi parmesaanijuustolla, vuohenjuustolla tai sinihomejuustolla.

Juustoa jälkiruokaan

Juusto sopii myös jälkiruokiin. Tuorejuustosta valmistuvat erilaiset hyydytetyt tortut. Philadelphiajuustokuorrutus puolestaan viimeistelee porkkanakakun ja mascarponejuusto on oleellinen osa tiramisua. Munajuusto ja leipäjuusto sopivat hedelmä- ja marjajälkiruokiin.

Juusto on myös seurusteluruokaa parhaimmillaan. Kokoa ystävät yhteen gruyère–juustosta valmistetun fonduen ääreen tai raclettea nauttimaan. Pikkujoulujen aikaan loistavaa naposteluruokaa on myös jouluisilla lisäkkeillä höystetty juustotarjotin.

Kokeile Kotilieden herkullisia juustoruokia:

Kala-parsakaaligratiini
Kuorrutetut mustajuuret
Juustoinen herkkupiiras
Juustoinen sienikeitto
Homejuustoperunasalaatti
Viikunajuustosalaatti
Juustopallot
Paistettu yrttiricotta
Juustosarvet
Kolmen juuston kasvislasagne
Lämmin vuohenjuustosalaatti

Ja juustoisia jälkiruokia:

Juustokakku
Leipäjuusto
Uunijuusto
Vadelmia ja vuohenjuustoa
Pähkinäinen brie
Sveitsiläinen juustomousse
Tyrnikiisseliä ja vuohenjuustoa

Lue myös: Fondue ilta ystävien kesken

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Juusto juhlistaa arkiruoan

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X