Suolaiset juustokakut ovat juhlien kestosuosikkeja – näillä ohjeilla onnistut!

Korvaa perinteinen voileipäkakku suolaisella juustokakulla ja valmistaudu ihastuneisiin huokauksiin.

Hyviä uutisia kaikille juustokakun ystäville. Juustokakun voi nimittäin helposti valmistaa myös suolaisena versiona. Mädillä viimeistelty lohi-juustokakku, viikunasalaatilla höystetty tuhti juustopiirakka sekä kreikkalainen voileipätorttu keräävät taatusti vieraiden kehut ja suosionosoitukset.

Lue myös: 7 herkullista reseptiä: leivo juhlapöytään vaivaton suolainen piirakka

lohi-juustokakku

Lohi-juustotorttu on ylellinen herkku. Suolainen lohi-juustokakku sopii astetta juhlavampaankin kahvipöytään. Kuva: Kristiina Kurronen

Keksipohja vai vuokaleipä?

Suolaisen juustokakun pohjan voi tehdä joko hapankorpuista, tummasta Real-tyyppisestä vuokaleivästä tai vaikkapa Digestive-, Tuc- tai voileipäkekseistä. Gluteeniton kakkupohja puolestaan valmistuu helposti gluteenittomista kekseistä tai vuokaleivästä. 

Hienonna leipä, hapankorput tai keksit voisulan kanssa tasaiseksi muruseokseksi esimerkiksi monitoimikoneessa ja painele seos sitten leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle. 

Jos paistat juustokakun uunissa, nosta vuoka jääkaappiin noin tunniksi. Voin jähmettyessä keksimurska tiivistyy, jolloin se ei murene reunoilta täytteen päälle paistamisen aikana. Pienimmällä sotkulla ja käryllä pääset, kun vuoraat vuoan ulkopinnan esimerkiksi alumiinifoliolla, sillä paistamisen aikana rasvaa voi tihkua vuoan raoista.

Halutessasi voit tuunata pohjaa esimerkiksi erilaisilla mausteilla tai vaikkapa siemensekoituksella. Vai valmistaisitko juustokakun vaihteeksi kokonaan ilman pohjaa?  

Ohje: Fetapiirakka ilman pohjaa 

Täyte muuntuu moneksi 

Juustokakku tehdään nimensä mukaan yleisimmin tuorejuustosta sekä kermasta ja kananmunista, mutta tuhti täyte raikastuu korvaamalla osa rasvaisesta tuorejuustosta paksulla kreikkalais- tai turkkilaistyyppisellä jogurtilla ja raastamalla joukkoon myös sitruunan kuorta.

Suolaiseen juustokakkuun sopivat tuorejuuston lisäksi hyvin myös muut juustot, kuten aromikas feta- tai vuohenjuusto, parmesaani, mustaleimaemmentaljuusto sekä lempeän makuiset raejuusto ja ricotta. 

Täytteen joukkoon voi lisätä lähes mitä tahansa makuaineita. Kokeile erilaisia valmiiksi maustettuja tuorejuustoja tai höystä täytemassa esimerkiksi tuoreilla yrteillä tai savulohella.

gluteeniton vuojenjuusto-basilikapiiras

Kvinoajauhoista valmistuu herkullinen, gluteeniton piirakkapohja. Mehukkaan juusto-basilikatäytteen kanssa sopii marinoitu tomaattisalaatti. Kuva: Roope Permanto

Ohje: Gluteeniton vuohenjuusto-basilikapiiras 

Alhaisessa lämpötilassa paistaminen takaa samettisen koostumuksen

Suolainen juustokakku paistetaan aivan kuten makeakin eli melko matalassa lämpötilassa, jotta kananmuna ei kokkaroidu ja rakenne säilyy sileänä. Noin 180 astetta on sopiva paistolämpötila.

Kakku saa uunista otettaessa olla vielä hieman pehmeä, sillä se tiivistyy jäähtyessään. Irrota reunat varovasti terävän veitsen avulla, mutta jätä kakku vuokaan jäähtymään seuraavaan päivään, jottei pinta repeytyisi. Juustokakku maistuu parhaalle, kun se on rauhassa tekeytynyt ja kunnolla jähmettynyt.

juustopiirakka ilman pohjaa

Vihreä salaatti viikunoilla raikastaa tuhdin juustopiirakan. Kuva: Pekka Holmström

Ohje: Juustopiirakka ilman pohjaa 

Hyydytetty juustokakku valmistuu ilman uunia 

Hyydytetty juustokakku valmistuu ilman uunia, sillä nimensä mukaan se hyydytetään liivatteella. Liivatteen kanssa kikkailua ei kannata arastella, kunhan muistat muutaman perussäännön: Pehmitä liivatelehdet ensin kylmässä vedessä, puristele ne sitten kuiviksi ja sulata vasta sitten tilkkaan kuumaa nestettä. Liivateliemi sekoitetaan tasaiseksi ja sen annetaan jäähtyä hieman ennen tuorejuustomassaan lisäämistä, jottei täyte juoksettuisi. 

kreikkalainen voileipätorttu

Liivatteella hyydytetty suolainen juustokakku kokoaa yhteen kreikkalaisen salaatin parhaat maut. Kuva: Suvi Laine

Myös hyydytetyn juustokakun voi maustaa mieleisekseen tai viimeistellä pinnan mieleisillään koristeilla. Esimerkiksi raikas salaatti tuhdin juustokakun pinnalla on varsin verraton ja taatusti näyttävä juhlapöydän tarjottava. 

Ohjeet:

Lohi-juustokakku

Kreikkalainen voileipätorttu

Juttu on päivitetty 3.10.2019

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Suolaiset juustokakut ovat juhlien kestosuosikkeja – näillä ohjeilla onnistut!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X