Juustokakku on juhlien kestosuosikki – näillä ohjeilla onnistut myös suolaisessa versiossa!

Pohjalla rapeaa keksimurua, päällä tuhti kerros pehmeää täytettä. Tätä on täydellinen juustokakku, monen lempileivonnainen ja kahvipöydän varma katseenvangitsija. Se muuntuu koristeiden ja mausteiden avulla niin jouluaterian suloiseksi jälkiruoaksi kuin kevätjuhlien kuningattareksikin ja on siksi varma valinta tilanteeseen kuin tilanteeseen. Kokosimme parhaat vinkit ja pökerryttävän hyvät reseptit, jotka vievät vierailtasi jalat alta.

Keksipohja vai murotaikina?

Juustokakun pohjan voi tehdä joko murotaikinasta tai keksi-voisulaseoksesta. Perinteisten Digestive-keksien lisäksi pohjassa toimivat  myös kaura- sekä suklaakeksit ja joulunaikaan maistuvat piparkakut.

Gluteeniton kakkupohja puolestaan valmistuu helposti gluteenittomista kekseistä. Hienonna keksit joko monitoimikoneessa tai suljetussa muovipussissa kaulimen avulla. Murustele keksejä ensin hieman ja sekoita voisula joukkoon vasta sitten.

Halutessasi voit tuunata pohjaa pähkinärouheella, myslillä tai rapealla granolalla, kaurahiutaleilla, kaakaojauheella tai ripauksella kanelia tai kardemummaa. Vai valmistaisitko vaihteeksi pohjattoman juustokakun ja ripottelisit keksimurut koristeeksi vasta valmiin leivonnaisen päälle?

Täyte muuntuu moneksi

nutella-juustokakku

Juustokakku tehdään nimensä mukaan yleisimmin tuorejuustosta sekä kermasta ja kananmunista, mutta tuhti täyte raikastuu korvaamalla osa rasvaisesta tuorejuustosta rahkalla tai jogurtilla ja raastamalla joukkoon myös sitruunan kuorta.

Perinteisesti juustokakun kanssa tarjotaan tuoreista marjoista surautettua marjakastiketta eli melbaa, mutta marjat voi lisätä myös suoraan täytteeseen tai koristeeksi valmiin kakun päälle.

Täytteen joukkoon voikin lisätä lähes mitä tahansa makuaineita suklaasta marjoihin ja mausteisiin sekä hedelmäsoseesta Nutellaan ja sitruunalikööriin.

Reseptit: 

Vadelma-juustokakku

Italialainen Nutella-juustokakku

Suklainen juustokakku

Limoncello-valkosuklaajuustoakakku

Alhaisessa lämpötilassa paistaminen takaa samettisen koostumuksen

Amerikkalainen juustokakku vadelmilla

Juustokakku paistetaan melko matalassa lämpötilassa, jotta kananmuna ei kokkaroidu ja rakenne säilyy sileänä. Paras lopputulos syntyy, kun paistat leivonnaista ensin 150 asteessa vajaan tunnin verran. Tämän jälkeen uuni sammutetaan ja luukku avataan hetkeksi, jotta kosteus pääsee haihtumaan. Sitten leivonnaista kypsennetään jälkilämmössä vielä tunnin verran.

Kakku saa uunista otettaessa olla vielä hieman pehmeä, sillä se tiivistyy jäähtyessään. Irrota reunat varovasti terävän veitsen avulla, mutta jätä kakku vuokaan jäähtymään seuraavaan päivään, jottei pinta repeytyisi.

Resepti: Juustokakku uunissa

Hyydytetty juustokakku valmistuu ilman uunia

cappuccino-juustokakku

Hyydytetty juustokakku valmistuu ilman uunia, sillä nimensä mukaan se hyydytetään liivatteella. Liivatteen kanssa kikkailua ei kannata arastella, kunhan muistat muutaman perussäännön: Pehmitä liivatelehdet ensin kylmässä vedessä, puristele ne sitten kuiviksi ja sulata vasta sitten tilkkaan kuumaa nestettä. Liivateliemi sekoitetaan tasaiseksi ja sen annetaan jäähtyä hieman ennen tuorejuustomassaan lisäämistä, jottei täyte juoksettuisi.

Myös hyydytetyn juustokakun voi maustaa ja koristella mieleisekseen tai viimeistellä pinnan raikkaalla hyydykekerroksella.

Reseptit:

Hyydytetty cappuccino-juustokakku

Tyrni-hyytelökakku

Jäädytetty juustokakku on kätevän emännän valinta

nina lincolnin jäädytetty suklaakakku

Jäädytetty juustokakku on yhtä aikaa pehmeän täyteläinen ja ihanan raikas. Se on myös siitä kätevä, että sen voi tehdä valmiiksi pakastimeen hyvissä ajoin ennen juhlia maun ja rakenteen lainkaan kärsimättä. Muista vain nostaa kakku huoneenlämpöön sulamaan noin vartti ennen tarjoilua, jolloin se on parhaimmillaan.

Resepti: Nina Lincolnin jäädytetty juustotorttu

Purkkiin pakattu

vadelma-juustokakku purkissa

Jos haluat välttää liivatteen ja paistoaikojen kanssa kikkailun, kerrosta keksimurut, tuorejuusto-kermavaahto sekä makuaineet rennosti jälkiruokamaljaan. Kannellisiin lasipurkkeihin pakattuna purkitettu juustokakku taipuu myös astetta fiinimmäksi piknik-evääksi.

Resepti: Vadelma-juustokakku purkissa

Voileipäkakun haastaja

lohi-juustokakku

Ei makeaa mahan täydeltä, sillä juustokakun voi valmistaa myös suolaisena versiona. Korvaa sillä perinteinen voileipäkakku ja valmistaudu ihastuneisiin huokauksiin. Mädillä viimeistelty lohi-juustokakku sekä kreikkalainen voileipätorttu keräävät taatusti vieraiden kehut.

Reseptit: 

Lohi-juustokakku

Kreikkalainen voileipätorttu

Tilaa uutiskirjeemme niin saat sähköpostiisi säännöllisesti tietoa uusimmista jutuistamme ja kilpailuistamme.


Teksti: hannakuusisalo
Kuvat: Otavamedia

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti