Ruoka

Kaalikääryleet kätevästi – näin teet elämäsi parhaat kääryleet kaalista

Mehevät kaalikääryleet ovat kotiruokien aatelia. Katso vaihe vaiheelta Kotilieden neuvot kaalikääryleiden tekoon.

Kaalikääryleet ovat hieman vaivalloisesti valmistettavan ruoan maineessa. Se ei pidä paikkansa, mutta hiukan aikaa ja sorminäppäryyttä teko vaatii. Katso kuvalliset ohjeet ja tee elämäsi parhaat kaalikääryleet!

Lue myös: Kaalilaatikko on suomalaisten rakastama lohturuoka – teetkö suosikkiruoan mieluiten jauhelihasta, soijarouheesta vai Härkiksestä?

Näin teet kaalikääryleet

kaalikääryleet

Koverra kaalista kanta. Keitä kaalia suuressa kattilassa ja nosta irtoavat lehdet lävikköön valumaan.

kaalikääryleet

Poista lehtiruodin paksu osa. Isot kaalinlehdet voi käyttää puolikkaina. Silppua pienet sisälehdet kaalikääryleiden täytteeseen.

kaalikääryleet

Valmista täyte ja täytä kaalinlehti ja käännä kolmelta sivulta täytteen päälle, kiedo kääryleeksi, lado voidellulle uunipannulle, lisää jokaiseen kääryleeseen nokare voita ja kypsennä  pari tuntia 150-asteisessa uunissa.

Vaikeaa ja vaivaloista? Näillä vinkeillä pääset helpolla!

Kaalikääryleiden yksi työläimmistä vaiheista on kaalin esikypsyttäminen. Suurikokoinen kaali ei välttämättä mahdu kattilaan, joten monella käärylehimo on jäänyt täyttämättä. Kaalia ei kuitenkaan tarvitse välttämättä keittää. Tässä kaksi nerokasta vinkkiä

  1. Kaali pehmenee kuin itsekseen, kun nostat sen pakastimeen ja sulatat. Pakastuksen jälkeen jätä se jääkaappiin sulamaan esimerkiksi lautaselle, lehdet pehmenevät ja ne ovat helppo käyttää sen jälkeen käärimiseen. 
  2. Mikro tulee yllättäväksi avuksi kaalin pehmentämisessä. Nosta kaali mikroon ja kypsennä sitä pikku hiljaa. Lehdet irtoilevat helposti. Voit vielä kypsentää lehtiä erikseen mikrossa, jolloin ne pehmenevät vielä lisää.

Lue myös Anna.fi: Kaalit ovat edullista superruokaa – 7 loistavaa syytä syödä enemmän kaalia

Kaalikääryleet – perinteiset vai tuunatut?

Kaalikääryleet ovat perinneruokaa parhaimmillaan: mehevää, maukasta ja muuntelukelpoista. Täytteitä vaihtamalla kaalikääryleistä syntyy erilaisia liha- ja kasvisversioita. Kaalikääryleiden täytteeksi sopii hyvin esimerkiksi karitsanliha, sienet tai soijarouhe. Riisin sijasta kaalikääryleet voi valmistaa myös ohrasuurimoista. 

Parhaat kaalikääryleet tulevat litteästä keräkaalista. Sen littanoiden ja leveiden lehtien sisään on helppo kääriä täytteitä ja maku on vähän makeampi kuin tavallisen keräkaalin. Syksyllä kaaleja löytyy myös monia muita lajikkeita. Yhtä hyvin kaalikääryleiden valmistukseen voikin käyttää myös kaunista savoijinkaalia tai vihervoimaista lehtikaalia.

Herkulliset kaalikääryleet tehdään keräkaalista ja täytetään perinteiseen tapaan keitetyllä ohralla ja jauhelihalla. Lisukkeeksi sopii perunamuusi ja puolukkahillo.  

Possutäytteiset kaalikääryleet täytetään jauhelihan sijaan ihanan mureaksi haudutetulla porsaan niskalla. Lihan kypsyminen vaatii tuntikaupalla aikaa, joten se kannattaa tehdä jo edellisenä päivänä. 

Myös maukas karitsan jauheliha sopii hyvin kaalin kumppaniksi erinomaisesti, sillä karitsanliha on juuri sopivan rasvaista ja todella maukasta. Lammas-kaalikääryleiden täytteessä on lampaan jauhelihaa ja sieniä. Kaalikääryleiden täytteeseen voi käyttää riisin sijasta ohrasuurimoita. 

Vaihteluksi pikkukääröille voit tehdä aineksista vuokaan leviteltyihin kaalinlehtiin kietaistun murekerullan. Valkosipuli tuo lammakaalikääryleisiin upean maun. Voitele uunipannu valkosipulivoilla ja lado kaalikääryleet pannulle. Pistele kaalikääryleiden pinnalle muutama valkosipulivoinokare ja kaada päälle siirappi ja kanaliemi.

Kaalikääryleiden kasvisversiossa jauheliha korvataan soijarouheella ja täyte kääräistään vaihteeksi savoijinkaaliin. 

Jos ei ole soijan ystävä, voi kasvis-kaalikääryleiden sisään sujauttaa vaikkapa porkkanaraastetta ja keitettyä ohraa tai riisiä. 

Myös sienet sopivat kaalikääryleiden täytteeksi. Sienitäytteisiin kaalikääryleisiin voi silputa erilaisia metsäsieniä, kuten rouskuja. Tarjoa mehevät  sienitäytteiset kaalikääryleet keitettyjen perunoiden ja puolukoiden kanssa.

Kaalikääryleet muffinivuoassa

Jos kaalikääryleiden valmistus vinkeistä huolimatta tuntuu vaivalloiselta ja aikaa vievältä, ota avuksi Perinneruokaa prkl -blogia kirjoittavan Mika Rampan vinkki ja ota avuksi monissa keittiöissä nurkkiin pyörimään jäänyt muffinivuoka.

Voitele muffinivuoka ja laita jokaiseen koloon kurttukaalin lehti. Lusikoi täytettä jokaiselle kaalinlehdelle ja nosta reunat päälle. Peitä kääryleet foliolla ja paista 175 asteisessa uunissa pellin päällä noin tunti. Voitele voi-siirappiseoksella ja paista vielä 200-asteessa puolisen tuntia.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kaalikääryleet kätevästi – näin teet elämäsi parhaat kääryleet kaalista

Sinun täytyy kommentoidaksesi.