Kääretorttu on rakastettu klassikko, joka sopii arkeen ja juhlaan

Kääretorttu on leivonnaisten klassikko. Täydellinen kääretorttu on kuohkea ja helposti käärittävä.

Kääretorttu on maistuva ja moneksi muuntautuva leivonnainen. Suussasulava kääretorttu on helppo tehdä ja täytteitä vaihtamalla se sopii niin arkiseen kahvipöytään kuin juhlatarjottavaksikin. Kääretortun voi tarjota rennosti suoraan leikkuulaudalta, kauniisti koristeltuna tai somina annospaloina.

Lue myös: 5 kohtaa: Valmista täydellinen täytekakku – nämä neuvot haluat lukea!

Kääretorttua erehdytään usein pitämään vanhanaikaisena, tylsänä tai vaikeasti leivottavana. Kääretorttu on yksinkertaisesti nerokas alusta, jonka voi täyttää erilaisin makuyhdistelmin. Kuohkea ja helposti käärittävä pohja onnistuu näillä ohjeilla leikiten. 

Kuohkea muna-sokerivaahto luo kääretortun perustan

Kääretortun perustan muodostaa kuohkea muna-sokerivaahto. Paras vaahto valmistuu huoneenlämpöisistä kananmunista, jotka eivät ole aivan tuoreita. Vatkaa vaahto yleiskoneen suurella pallovatkaimella tai käsin sähkövatkaimella kuohkeaksi. 

Vaahtoa kannattaa vatkata useampi minuutti, sillä lyhyt vatkaus ei tee siitä kestävää. Valmiissa vaahdossa ilmakuplat ovat pieniä ja saman kokoisia ja vaahdosta on tullut notkeaa. Vatkaimia nostaessa vaahdon pintaan piirtyy kuivio, joka pysyy pinnalla tovin.

Kuivat aineet kannattaa lisätä taikinaan siivilän läpi sihdaten, jottei taikinaan jää jauhopaakkuja. Jauhoseoksen lisäämisen jälkeen taikinaa on käsiteltävä varoen. Kääntele jauhot sekaisin esimerkiksi taikinalastalla tai puuhaarukalla. Vältä turhaa sekoittamista, jotta taikina säilyy kuohkeana. Samasta syystä myös uuninluukku tulee sulkea varovasti, eikä uunia saa avata kypsennyksen aikana.

Kääretorttu on helppo tehdä myös gluteenittomana ja paras taikina valmistuukin ilman vehnäjauhoja pelkästä perunajauhosta. Perunajauhojen sisältämä tärkkelys pitää huolen taikinan kuohkeudesta ja tekee tortusta pumpulin pehmeän ja helposti käärittävän.

Kääretorttu: täyttäminen

Valmis torttupohja kumotaan sokeroidulle voipaperille. Poista paistopaperi varovasti vielä lämpimästä kakkupohjasta, mutta jätä paperi levyn päälle jäähtymisen ajaksi ja peitä vielä puhtaalla leivinliinalla. Näin kääretorttupohja ei haihduta kosteuttaan jäähtyessään ja murene käärittäessä. Leivinpaperin irrottamista helpottaa, kun sipaiset kuuman paperin pintaan hiukan kylmää vettä. 

Kääretorttu kannatta täyttää vasta, kun pohja on täysin jäähtynyt. Täytä kääretorttu kohtuudella, koska liika täyte pursuaa reunoilta ulos. Kääri torttu rullalle voipaperia apuna käyttäen ja anna valmiin kääretortun mehevöityä jääkaapissa leivinpaperiin käärittynä pari tuntia ennen koristelua ja tarjoamista. Kääretortun voi myös pakastaa. 

Kääretorttu: koristelu 

Kääretortun täyttämisessä vain mielikuvitus on rajana. Raikkautta tuovat esimerkiksi erilaiset marjat tuoreina, hilloina, survoksina tai soseina. Myös monet hedelmät sopivat kääräistäväksi joko tuoreina ja säilykkeinä. Väliin sopii myös raikas sitruunatahna eli lemon curdi ja sen punainen sisar, vadelma curd.

Täyttämiseen ja kuorruttamiseen voi käyttää kermavaahdon lisäksi myös vaahtoutuvaa vaniljakastiketta ja maustettuja rahkoja. Kokeile myös jogurtin, tuorejuuston ja ranskankerman yhdistämistä kermavaahtoon.

Kääretortun voi pukea juhlaan kuorruttamalla sen kermavaahdolla, kaulitulla marsipaanilla tai sokerimassalla. Pinnalle voi ripotella esimerkiksi karkkirakeita tai kookoslastuja. Suklaisen kääretortun pinnan viimeistelee tomusokeri ja lastenkekkereiden leivonnaisen hauskat kinuskikastikeraidat.

Lue myös: Porkkanakääretorttu

Raikkaan marjaisat ja sitruksiset kääretortut

Paras kääretorttupohja leivotaan perunajauhoista ja se sopii myös gluteenittomaan ruokavalioon. Erilaisilla täytteillä siihen saa loputtomasti vaihtelua. Unikonsiemenet tuovat paksulla jogurtilla ja raikkaalla sitruunatahnalla täytetyn sitruunakääretortun pohjaan ihanan rasahtelevan suutuntuman. Kääretorttupaloista koottu mansikkakääretorttukakku on hauskaa vaihtelua perinteiselle mansikkakakulle. 

Suklainen kääretorttu ja unelmatorttu

Suklainen unelmatorttu on oikea kääretorttujen klassikko. Perinteisessä unelmatortussa on kaakaopohjan täytteenä voikreemi, mutta astetta kevyempään versioon sopii perinteisestä kääretortusta tuttu kermavaahto sekä vaikkapa säilykepersikan tai -aprikoosin puolikkaat. Myös vadelmat tai kirpsakka passionhedelmä ovat ihania makupareja suklaiselle kääretorttupohjalle.

Jouluiset kääretortut

Kääretorttu on helppo pukea jouluasuun ripauttamalla taikinaan piparkakkumaustetta. Maustekakunmakuisen puolukkakääretortun sisään ja päälle levitetään makeaa voikreemiä ja puolukoita. Kirpeän makea karpalohillo sekä vaniljainen tuorejuusto puolestaan luovat manteliseen kääretorttuun täydellisen makukombon. Brandylla terästetty kääretorttu saa yllensä lumivalkoisen sokerimassapinnan sekä marenkikreemikuorrutteen.

Ranskalaiset jouluhalot

Jouluhalko on alkujaan ranskalainen, puuhalon muotoon koristeltu kääretorttuleivonnainen, jota tarjotaan perinteisesti joulunaikaan. Kuorrutuksessa ja täytteessä käytetään usein kahvin tai suklaan avulla värjättyä voikreemiä, mutta leivonnaisen voi päällystää vaikka ohuella marsipaanilerroksella. Suklaan makupariksi sopii luumu- tai aprikoosimarmeladi, pähkinät tai tilkka rommia.

Kakut ja leivokset

Kääretorttu taipuu myös somiksi leivoksiksi ja komeiksi kakuiksi. Charotte russe on ranskalaisen kokein Marie-Antoinette Carêmen kehittämä jälkiruokaherkku, joka on nimetty hänen työnantajansa Venäjän tsaarin Aleksanteri I:n mukaan. Charlotte russe kootaan kääretorttuviipaleista sekä kermahyytelötäyttestä, jonka voi maustaa monin eri tavoin. Aprikoosilla ja mangolla täytetty pääsiäislotta ihastuttaa pääsiäisen juhlapöydässä, marjoilla täytetty versio kesäjuhlissa.

Hempeät vadelmaleivokset tehdään vaaleanpunaisella voikreemillä kruunatuista kääretorttuviipaleista.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kääretorttu on rakastettu klassikko, joka sopii arkeen ja juhlaan

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X