Ruoka

Kaijan superpehmeät kahvikehrät keräävät kehuja ja peukutuksia – mehevien pullien salaisuus piilee tietyllä tyylillä tehdyissä kierteissä

Kaijan kahvikehrät hurmaavat herkullisella vanilja-voitäytteellä ja uusilla makukokeiluilla. Alkuperäinen resepti on edesmenneeltä ystävältä saatu muisto 1970-luvulta.

Kehräpulla. Kahvikehrä. Kierrepulla. Pikaviineri.

”Näillä tuntuu olevan yhtä monta nimeä kuin on leipojiakin”, mikkeliläinen Kaija Lehmonen kirjoittaa Kotilieden ruokaryhmässä julkaisemansa leivonnaisen saatetekstiksi.

Kaijalle perinteinen paperivuoissa paistettu, vanilja-voitäytteinen kierrepulla on aina ollut kahvikehrä. Vaikka nimi viittaakin pullan muotoon, on se muutenkin osuva. Kaija nimittäin nauttii kahvikehrät aina vahvan mustan kahvin kanssa. Hän on tykästynyt mehevään leivonnaiseen niin, että leipoo niitä pakastimeen kahvihetkiä varten joka toinen viikko.

”Nämä ovat niin nopeita tehdä, sillä taikinaa ei tarvitse vaivata ja kertakohotus riittää. Maku on myös hienostunut tavalliseen pullaan nähden. Siinä sellainen ihana täyteläinen rasva”, Kaija sanoo.

Kaijan kahvikehrät ovat saaneet hyväksynnän myös kritiikkiä säästelemättömältä raadilta.

”Viimeksi leivoin näitä, kun minulla oli seitsemänvuotias lapsenlapsi kylässä. Hän haukkasi, vilkaisi minua ja nosti peukun pystyyn. Kun kysyin, että oliko ihan peukuttamisen arvoinen, hän nosti vielä toisen peukunkin pystyyn.”

Ei siis ole lainkaan liioiteltua sanoa, että kahvikehrät saavat sekä leipurin että vieraat kehräämään tyytyväisyydestä.

Lue myös: Erjan pehmeät pyöröt keräävät kehuja! Nyt hän kertoo, miten sai perinnepiirakat maistumaan yhtä hyviltä kuin oman äidin leipomat

Kaijan kahvikehrät – ohje on peräisin 1970-luvulta

Kaijan kahvikehräinnostus syttyi sattumalta kymmenien vuosien tauon jälkeen. Koko leivonnaisen olemassaolo oli jäänyt korvapuustien, voisilmäpullien ja piiraiden jalkoihin. Alkuvuodesta 2022 Kaija siivosi kotonaan kaappeja, kun käteen osui kulunut ruutuvihko 1970-luvulta. Sen sivuilta löytyi käsin kirjoitettu ohje, joka oli saatu edesmenneeltä parhaalta ystävältä parikymppisenä.

Vihko toi mieleen hetken, jolloin Kaija maistoi kahvikehriä ensimmäisen kerran vieraillessaan ystävänsä kanssa tämän talouskoulussa opiskelleen siskon luona.

”Tämä tyttö oli houkutellut poikakaverinsa kylään kertomalla, että hän leipoo kahvikehriä. Loppupeleissä siinä kävi niin, että kerkesimme syödä kaikki kahvikehrät ennen kuin poikakaveri ehti paikalle”, Kaija muistelee.

Kahvikehrien helppous ja herkullisuus hurmasivat Kaijan niin, että hän pyysi reseptin itselleen heti seuraavana päivänä. Nuoren perheettömän naisen kodissa tuoksuivat sen jälkeen kahvikehrät harva se päivä, sillä ainesosat olivat edullisia ja lähes aina kaapissa saatavilla: munia, voita, hiivaa, jauhoja, sokeria, vaniljasokeria ja maitoa.

”Kyllä ne olivat kova sana silloin.”

Täytettä on helppo varioida – Kaijan suosikki on sitruuna

Vaikka käytössä on yhä 1970-luvulla ystävältä saatu ohje, on Kaija tehnyt siihen muutamia muutoksia. Alkuperäisen ohjeen mukaan kahvikehrät tehdään kylmään maitoon, mutta sittemmin Kaija on alkanut lämmittää maitoa kädenlämpöiseksi ennen kuin hän liottaa hiivan siihen.

”Minun mielestäni kahvikehriin jäi vähän hiivan maku, eivätkä ne ehtineet kohota tarpeeksi”, Kaija perustelee jääkaappikylmästä maidosta luopumista.

Perinteisesti kahvikehrät täytetään tomusokerista, vaniljasokerista ja voista tehdyllä seoksella, mutta nykyään Kaija tekee mielellään myös muita makukokeiluja. Viimeksi hän lisäsi täytteeseen reilun ruokalusikallisen mantelijauhetta, yhtenä kertana kookoshiutaleita, toisena kardemummaa.

”Kardemumma muistutti enemmän peruspullaa. Sitruuna on paras kokeiluni. Kun täytteen joukkoon roiskaisee vähän sitruunamehua ja raastaa sitruunankuorta, siitä tulee äärettömän hyvää, todella raikas.”

Seuraavaksi testilinjastolle saattavat päästä piparmintturouheet. Yhdestä elementistä Kaija ei kuitenkaan luovu.

”Käytän aina voita, vaikka kahvikehrät voisi hyvin tehdä myös leivontamargariiniin. Siihen on ihan selkeä syy: maku.”

Lue myös Anna.fi: Täydellinen pullataikina vaatii kolme vaihetta – parhaat vinkit pullataikinan tekoon

Tiukaksi kääritty rulla takaa mehevän pullan

Mehevimmän kahvikehrän salaisuus on pullan kierteissä. Siksi on syytä pysähtyä pienen teknisen vinkin äärelle: taikinapötkö tulee kääriä niin tiukaksi, etteivät kierteet aukea uunissa, ja tomusokerista, vaniljasokerista ja voista sekoitettu täyte pääse kuivahtamaan, Kaija neuvoo.

Pullakierteistä ei Kaijan mukaan kannata tehdä liian isoja, jotta ne eivät leviä kohotessa paperivuoista pellille. Kun käärittyä rullaa leikkaa, tulee taikinaa muotoilla samalla pyöreäksi, jotta kahvikehrät säilyttävät kauniin ulkonäön ja paistuvat tasaisesti.

”Soikea taikinakehrä on helposti kohottuaan vähän toisella poskellaan vuoassa”, Kaija sanoo.

Myös pellillä pullien väliin on syytä jättää kohoamisvaraa. Sopiva määrä yhdelle keskivertokokoisen uunin pellille on 12 kahvikehrää. Kun nämä asiat huomioi, pullista pitäisi tulla näyttävän näköisiä. Hifistelijöille Kaijalta löytyy kuitenkin vielä yksi vinkki.

”Joskus olen viimeistellyt kahvikehrät tomusokerivedestä tehdyllä kuorrutteella ennen kuin olen laittanut ne tarjolle.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kaijan superpehmeät kahvikehrät keräävät kehuja ja peukutuksia – mehevien pullien salaisuus piilee tietyllä tyylillä tehdyissä kierteissä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.