Kakku ja leivokset kruunaavat kahvipöydän

Perinteisissä pidoissa vadit notkuvat sen seitsemää sorttia leivoksia, kakkuja ja piiraita. Nykyään riittää yksikin muhkea juhlakakku tai ylellinen leivoslautanen tyydyttämään makean nälkää.

Suklaan ystävän juhlakakku on makea ja tuhti. Suklaamoussella reilusti kuorrutettu kakku sisältää raikkaan täytteen. Täytteen voi myös korvata suklaakuorrutuksella.

Pehmeä mantelikakku täytetään raparperinvarsista kiehautetulla soseella. Sose saa lempeyttä banaanista. Mansikat ja kerma sopivat raparperin kumppaneiksi.

Ihanan ylellisiä leivoksia

Mureat lemmenleivät ja lasten makuun sopivat pumpernikkelit tekevät kahvipöydässä kauppansa. Madeleine-kakkuset ovat teepöydän klassikoita, joita sopii maistella Marcel Proustin kirjan uuden käännöksen kunniaksi.

Amerikan herkku Rocky road on makeisista, pähkinöistä ja muista herkkupaloista koottu, suklaalla kiinnitetty herkku, joka voi huonolla onnella olla kivinen tie hammaslääkärin vastaanotolle.

Mureat leivospohjat voi täyttää mielensä mukaan kermalla, vanukkaalla, suklaalla, kinuskilla tai raikkaalla tuorejuustotäytteellä. Marjaisat leivokset koristellaan runsaasti marjoilla ja hedelmillä.

Suussa sulavan herkulliset kookosleivät eivät ole kaikkein komeimpia ja koristeellisimpia leivonnaisia, mutta maku saa pään pyörälle. Leivoksia tulee helposti koko pellillinen.

Piiraita suolaisen nälkään

Pehmoiseen perunataikinaan leivotut feta-pinaattipiiraat maistuvat kahvi- tai teepöydässä. Aasialaisittain maustetut broilerinyytit käyvät salaatin kanssa koko ateriasta.

Voileipä maistuu aina. Pienet voileivät ovat sopivaa seisaaltaan syötävää pikkusuolaista. Tonnikalatahna valmistuu nopeasti ja helposti. Herkkusuun maksapateeleivät koristellaan puolikuivatuilla tomaateilla.

Paljonko varataan?

Kahvia:

10 vieraalle noin 28 kupillista kahvijuomaa: 3,85 l vettä ja 250 g eli 5,5 dl kahvijauhetta. 50 vieraalle noin 160 kupillista kahvijuomaa: 23 l vettä ja 1,5 kg eli 33 dl kahvijauhetta. 100 vieraalle 320 kupillista kahvijuomaa: 46 l vettä ja 3 kg eli 66 dl kahvijauhetta

Kermaa tai maitoa:

10 vieraalle 3–4 dl, 50 vieraalle 1,5–2 l, 100 vieraalle 3–4 l

Kuohuviiniä:

Varaa vierasta kohden lasillinen, 12 cl, kuohuviiniä. Kuohuviinipullosta ( 75 cl) tulee 6–7 lasillista. 10 vieraalle: 2 pulloa, 50 vieraalle: 9 pulloa, 100 vieraalle: 18 pulloa

Kuvat: Jorma Marstio

Avainsanat

Keskustelu

Eiko hammas peiko nauti samalla tavalla juhlakakun syomisesta samoin kuin
amerikan herkun Rocky Roadin? Tai onko vain amerikkalaiset herkut suora tie hammaslaakariin?

Tässä varmaan tarkoitetaan sitä, että Rocky Road on tahmeaa ja voi irroittaa paikan hampaasta.

Kommentoi juttua: Kakku ja leivokset kruunaavat kahvipöydän

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X