Ruoka

Miksi kakku lässähti, pinta paloi? Näin paistat täydellisen kakun

Tuskastuttaako kakun leipominen? Keskeltä lässähtänyt, sisältä raaka tai pinnalta ikävästi tummunut kakku saa monet luopumaan leivonnasta. Näillä ohjeilla tunnistat kypsän kakun varmasti ja leivot elämäsi parhaat kakut.

Mietitkö aina kuinka kakkusi käy uunissa? Piippaako palovaroitin vai jääkö kakku sisältä raa’aksi? Pelkkä älä tule paha kakku, tule hyvä kakku -mantran hokeminen ei leipoessa juuri auta. Kakun paistaminen on taitolaji, joka vaatii usein muutaman harjoituskerran. 

Lue myös: Vältä 3 yleisintä virhettä  ja valmista täydellinen täytekakku: ”Me emme ole koskaan epäonnistuneet tällä ohjeella!”

Kakun paistoaikaan vaikuttaa moni asia

Ohjeissa annetut paistoajat ovat aina arvioita, sillä kakun kypsymiseen vaikuttaa moni asia. Ensinnäkin kotiuuneissa voi olla suuriakin eroja. Vaikka lämpötila olisi asetettu 200 asteeseen, voi todellinen lämpötila vaihdella suuntaan tai toiseen paljonkin. Siksi myös paistoaika voi olla ohjeistettua pidempi tai lyhyempi. Mikäli käytät paistokelloa, ajasta se aina hieman ohjeistettua aikaa lyhyemmäksi ja tarkkaile kakun kypsymistä erityisesti paistoajan loppupuolella.

Ei ole aivan sama mille uunintasolle nostat kakun kypsymään. Onnistuneen leivonnaisen taustalla on nimittäin juuri oikea paistotaso. Mitä raskaampi leivonnainen, sitä alemmalle uunintasolle se kannattaa sijoittaa paistumaan. Siten leivonnainen ennättää kypsyä myös pohjasta ennen kuin sen pinta tummuu liiaksi. 

Sekä raskaat kahvikakut että keveät muna-sokerivaahtoon perustuvat kakkupohjat kannattaa kypsentää uunin alimmalla tasolla, jotta ne ehtivät kypsyä ennen pinnan tummumista.

Myös vuoan materiaali vaikuttaa kakun kypsymiseen. Metallivuoka johtaa lasi- ja  silikonivuokaa tehokkaammin lämpöä ja siksi metallivuokaan tehty kakku myös kypsyy nopeammin. Metallivuoka on siis paras valinta huolimatta siitä kuinka kaunis lasivuoka tai kätevä silikonivuoka ikinä onkaan.

Parhaiten onnistut leivonnassa, kun opit tuntemaan uunisi ja luotat aisteihisi. Uskalla nostaa kakku uunista ajoissa tai jättää se uuniin paistumaan, mikäli se vaikuttaa raa’alta.

suklaa-kirsikkakakku
Kakku pitää paistaa tarpeeksi kypsäksi eikä uuninluukkua kannata avata kesken paistamisen. Näin kakku ei jäähtyessään lässähdä. Kuva: Kristiina Kurronen

Milloin kakku on kypsä?

Kypsän kakun tunnistaa usein siitä, että se irtoaa hieman vuoan reunoilta. Myös perinteinen tikkutesti on hyvä keino kypsyyden varmistamiseen. Kun kakun keskelle tökättyyn tikkuun ei tartu kosteaa taikinaa, kakku on valmis. Tikun on kuitenkin oltava riittävän pitkä, jotta se yltää kakun keskelle. Pienestä hammastikusta ei siis välttämättä ole apua.

Toisaalta esimerkiksi juustokakkua ei edes kannata paistaa aivan kovaksi, koska se tiivistyy ja jähmettyy jäähtyessään. Samoin mutakakku saa jäädä keskeltä reilusti taikinaiseksi, sillä läpikypsänä se on usein kuivaa. Mutakakku kannattaa nostaa uunista, kun sen reunat ovat pari senttiä kypsyneet. Taikinainen sisus kyllä jähmettyy jäähtyessään.

Harva kakku on parasta heti uunista tultuaan. Anna kakun jäähtyä ja vetäytyä rauhassa vaikka jääkaapissa huolellisesti peitettynä mielellään seuraavaan päivään.

valuva mustikka-valkosuklaakakku
Taikinaisuus ei aina ole pahasta, vaan joskus kakku kannattaa jättää tarkoituksella vähän raa’aksi. Valuvan mustikka-valkosuklaakakkun jekku piilee pehmeäksi jätetyssä valkosuklaasydämessä. Kuva: Niclas Mäkelä

Käytä leivinpaperia apuna

Jos kakku vaikuttaa taikinaiselta, mutta pinta on tummuu uhkaavasti, paistoaikaa voi ostaa leivinpaperin avulla. Laita kakun päälle varovasti folio tai leivinpaperipala ja jatka kypsennystä. Näin pinta tummuu hitaammin, mutta sisus saa kypsyä rauhassa loppuun.

Leivinpaperin avulla voit myös suojata paitsi kakkuvuokasi, myös uunisi. Jos pelkäät, että irtopohjavuokasi vuotaa tai kakkutaikina tulvii vuoastaan uunin pohjalle, suojaa paistoritilä uuninpellin sijaan leivinpaperilla. Ohut leivinpaperi pysäyttää taikinaroiskeet yhtä tehokkaasti, mutta ei hidasta kakun kypsymistä, kuten paksu uuninpelti tekee.

Lue myös: Voiko leivinpaperin käyttää uudestaan? Vaarallinen riski olemassa: ”Tätä monet eivät tiedä”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Miksi kakku lässähti, pinta paloi? Näin paistat täydellisen kakun

Sinun täytyy kommentoidaksesi.