Ruoka

Kakkutaitelija Emma Ivane vinkkaa: Kevään trendikkäimmät kakut koristellaan lehtikullalla

Kevään juhlien upeimmat kakut syntyvät kakkutaiteilija Emma Ivanen vinkeillä.

Pohditko, millainen olisi trendikäs kakku kevään juhliin tai vaikka kesän häihin? Kakkutaiteilija Emma Ivane paljastaa tämän hetken kuumimmat kakkutrendit.

”Kakkujen koristelu kasvattaa jatkuvasti suosiotaan Suomessa. Erilaiset kreemeillä tehtävät pursotukset ovat nyt pinnalla, ja erityisesti kukkapursotukset ovat suosittuja”, Emma Ivane kertoo.

”Myös kultaukset eli syötävän kullan käyttäminen kakuissa on nousussa, erityisesti siksi, että syötävä kulta on tullut meillä Suomessa vihdoin markkinoille ja sitä on saatavilla aiempaa paremmin.”

Lue myös: Hääkakku on nyt korkea ja kirpeä – trendikkäin käyttää makuna chiliä ja yuzy

Syötävä kulta on 24-karaatin lehtikultaa, joka tehdään elintarvikekäyttöön. Se on saman tyyppistä kultaa, jolla on kullattu muun muassa kirkkojen kupoleita. Se on erittäin ohutta ja leijailee ilmassa, jos ilmavirta nappaa sen mukaansa.

”Kulta levitetään siveltimen avulla kakun pintaan. Esimerkiksi sokerimassaan kiinnitän sen veden avulla. Myös kreemiä voi kullata, mutta siihen kultaa ei tarvitse kiinnittää vedellä, vaan kreemi jää kiinni kosteaan kreemiin.”

kreemikukka, kakunkoristelu, Emma Ivane
Pursotetut kreemikukat ovat nyt hittijuttu kakuissa.

Luonnollisia värejä ja ulkomaisia makuja

Kevään kakut koristellaan kreemikukin ja kultauksin, mutta millaisia muita muotivirtauksia kakuissa noudatellaan?

”Korkeus pitää pintansa, nyt halutaan tehdä näyttäviä kakkuja. Toisaalta tosi, tosi helpot reseptit ovat suosittuja. On ikään kuin kaksi aaltoa samanaikaisesti: vähäisistä raaka-aineista syntyvät helpot kakut kiinnostavat, mutta myös upeat ja monimutkaiset”, Emma summaa.

Värimaailmassa ollaan jättämässä selkeät päävärit ja siirtymässä luonnollisten sävyjen alueelle.

”Olen tänä keväänä vetänyt paljon kukkapursotuskursseja ja sävyjen murtaminen kiinnostaa ihmisiä todella paljon. On nähtävissä selkeä kehitys siihen suuntaan, että kirkkaat punaiset, siniset ja vihreät jäävät paitsioon ja murretut sävyt nostavat päätään. Se voi johtua siitäkin, että murrettuja värejä on nyt paremmin saatavilla.”

Makuja kakkuihin puolestaan etsitään nyt Suomen rajojen ulkopuolelta.

”Ennen tehtiin sokerikakkupohja, johon täytteeksi laitettiin banaania ja mansikkaa. Nyt kakkujen mauissa tähytään ulkomaille. Esimerkiksi suosittu Red Velvet -kakku on todella amerikkalainen. Myös juustokakkuihin etsitään makuja amerikkalaisesta ja ranskalaisesta keittiöstä.”

Lue myös: Tässä tulee maailman paras kakkupohja! – Gluteenittomasta kakkupohjasta syntyy 3 erilaista täytekakkua

Chevron-kakku, Emma Ivane
Emman suunnittelema Chevron-kakku on koristeltu lehtikullalla.

Emma Ivanen vinkit kevään kakkuihin

  1. ”Testaile kreemien kanssa erilaisia pursotustyylejä. Kreemillä saa helposti näyttäviä juttuja kakkuihin. Kreemin voi maustaa marjoilla, kaakaolla tai makutomusokereilla, joilla kreemistä saa helposti vaikka kinuskin tai limen makuista. Kinuskilla ja limellä voi toki maustaa ilman makutomusokereitakin. Itse suosin luonnollisia raaka-aineita. Yleensä maustan kreemin vaniljalla, sillä se sopii yhteen monien muiden makujen kanssa.”
  2. ”Kokeile rohkeasti uusia, kiinnostavia raaka-aineita, joita on tullut vihdoin Suomenkin markkinoille. Esimerkiksi lehtikullalla saa erikoisen ja näyttävän kakun vaikka ylioppilasjuhliin. Elintarvikelehtikultaa voi ostaa leivonnan erikoisliikkeistä tai verkkokaupoista.”

Sokerimassakakkujen suosio pysyy

Emma Ivane tietää mistä puhuu. Hän on yksi kahdestatoista kakkutaiteilijasta, jotka ovat päässeet suunnittelemaan kakkuja Squires Kitchenin Designer Cake Decorating -kirjaan. Kustantajan mukaan kirjassa töitään esittelevät maailman kaksitoista lahjakkainta kakkutaiteilijaa.

”Olen jo muutaman vuoden ajan suunnitellut kakkuja Squires Kitchenille. He kutsuivat julkaisuihinsa kirjoittaneista kakkutaiteilijoista kaksitoista mukaan kirjaprojektiin, ja syntyi Designer Cake Decorating”, Emma kertoo.

Kirja sisältää reseptejä ja tekniikoita maailman huippuihin kuuluvien kakkutaiteilijoiden keittiöistä. Emma paljastaa kirjassa kakkukultausten tekemisen salat. Kirjassa opastetaan myös muun muassa kerroskakun kokoaminen ja sokerimassakukkien taiteileminen.

”Kirjan kakuista näkee, että sokerimassakakut pitävät edelleen pintansa kakkutrendeissä. Kirjan kaikki kakut ovat sokerimassakakkuja.”

Designer Cake Decorating -kirja lanseerataan Cake International -messuilla Lontoossa 4.–6.4.2019.

Designer Cake Decorating, Emma Ivane
Geometrisin kultakoristuksin somistettu näyttävä kakku on yksi Emman Designer Cake Decorating -kirjaan suunnittelemista teoksista.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kakkutaitelija Emma Ivane vinkkaa: Kevään trendikkäimmät kakut koristellaan lehtikullalla

Mirja Rytkönen

Siis todella kauniita kakkuja. Ei pärjää se amerikkalainen Kakku kuningas yhtään. Emman kakut on herkän herkullisia. T Mirja

Sinun täytyy kommentoidaksesi.