Kalakeittoja kansainvälisiltä vesiltä

Kalakeitto leivän kanssa on aina maistuva yhdistelmä. Thaikalakeitto ja lohikeitto hurmaavat makunystyrät. Entä oletko jo maistanut unkarilaista halászléa?

 

Venäläisen keittiön klassikko, seljanka, maistuu pehmeän smetananokareen ja lempeän perunarieskan kera.

Unkarissa halászlé valmistetaan karpista, suomalaiseen versioon sopii hyvin siika. Hivenen hapan letitetty vuokaleipä maistuu unkarilaisen kalakeiton kanssa.

Paahdetut ruisleipätikut ja tillipesto tuovat uutta näköä ja makua perinteiseen suomalaiseen lohikeittoon.

Aasian matkaajille tutun thai-kalakeiton kanssa maistuvat korianteri-kookossämpylät.

Pakastekalasta valmistuu nopeasti välimerellinen keitto koko perheelle. Paahtoleivälle sivelty vuohenjuustotahna täydentää ateriaa.

Kalakeiton liemi on kaiken perusta

Hyvän kalakeiton perusta on maukas liemi. Perkuujätteitä, vettä, suolaa ja mausteita keittämällä saat puolessa tunnissa edullisen ja maistuvan liemen kalakeiton pohjaksi. Kiireinen kotikokki turvautuu erilaisiin liemivalmisteisiin.

Liemifondissa eli liemipohjassa makuaineet ovat tiivistyneet pitkän keittämisen ansiosta tiiviiseen muotoon. Fondit ovat riittoisia ja maukkaita. Liemikuutiot ovat edullisia ja hyvin säilyviä. Ne ovat käytännöllisiä esimerkiksi mökillä. Maku on usein hieman teollinen ja tylsä.

Aasialaisiin kalaruokiin on tarjolla omat mausteliemet ja kastikkeet. Kokeile kaakkois-aasialaista kalakastiketta tai kiinalaista osterikastiketta. Makua kalakeittoon antavat myös erilaiset kalamausteseokset ja kuivatut keittokasvisainekset.

Vian kirkkaassa Fish stock -kalaliemessä on aito maku. Se on keitetty lohesta ja kasviksista ja on lisä- sekä säilöntäaineeton.

Avainsanat

Keskustelu

Kalakeitto on lempiruokaa! Talvella, kun ei muuta juuri meidän kaupan kalatiskistä saa kuin lohta ja merilohta, niin käytetään sitten vaikka merilohta. Kattilanpohjassa tilkka öljyä ja teelusikallinen voita, siihen curry- jauhetta, valkopippuria, valkosipulia ja pieneksi silputtua porkkanaa ja jauhoisen lajikkeen perunaa ja näitä pyöritetään hetki. Nesteeksi esim. paseerattua tomaattia, valkoviiniä (tai vettä). Annetaan porista, ja maustetaan lisää: laakerinlehtiä, kokonaisia muste- tai maustepippureita, kalaliemikuutiota, ja makumieltymysten mukaan vielä vaikka sitruunapippuria, fenkolinsiemeniä ja ripaus sokeria. Annetaan hautua, kunnes perunat ovat lähes kypsiä, ja lisätään kalapalat (nahka ja ruodot poistettuina), lopuksi pakastesimpukoita ja katkarapuja. Jos on oikein törsäystuulella, ripaus sahramia kruunaa keiton arjen yläpuolelle. Lautaselle kalakeittoannoksen päälle vielä lopsaus valkosipulimajoneesia ja bon appetit! Kesäaikaan kotimaisista kaloista tehty liemi on paras, ja liemessä kypsennetyistä kaloista ruodot lähteekin leikiten.

Kommentoi juttua: Kalakeittoja kansainvälisiltä vesiltä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X