Kalaliemen keittäminen

Kalaliemen keittäminen

Maukkaan kalakeiton ydin on liemessä, siksi kalaliemen keittäminen kannattaa. Näillä ohjeilla saat puolessa tunnissa edullisen ja maistuvan liemen kalakeiton pohjaksi.

Kalaliemen keittäminen on kohtuullisen nopeaa ja helppoa puuhaa. Jos pyydät kaupan väkeä fileoimaan kalan tai fieloit kalan itse, ota talteen  myös perkeet, sillä itsekeitetty kalaliemi vie kalakeittosi aivan uudelle tasolle.

Kalaliemen keittäminen

Kun  kalasta käytetään vain fileet, kannattaa päästä, ruodoista ja nahasta keittää liemi. Nyrkkisääntö perkeiden määrästä: kalaa tai kalanperkeitä käytetään yleensä noin 1/2 kiloa vesilitraa kohti.

Ennen liemen keittämistä perkeet huuhdellaan kylmällä vedellä ja vasta sitten keitetään.

Liemeen voi lisätä juureksia ja mausteita oman maun mukaan. Lisää keitinveteen esimerkiksi suolaa, sipulia, pippureita, sitruunaa ja laakerinlehtiä ja  keitä. Keitettäessä liemen pintaan kertyy vaahtoa, se kuoritaan keiton aikana pois.

Liemen voi keittää kokoon ja pakastaa kastikkeeksi tai keitonpohjaksi. Sen mausteeksi sopivat myös fenkoli, tilli, persilja, valkosipuli  ja timjami.

Valmista kalakeitto keittämällä ensin päästä, ruodoista ja nahasta liemi. Kypsennä siivilöidyssä liemessä perunakuutiot ja kasvikset.

Lisää lopuksi ruodottomat kalapalat ja hauduta niitä viitisen minuuttia. Keitto voi olla kirkaslieminen tai maitopohjainen. Perinteiseen, suomalaiseen kalakeittoon kuuluu lisätä muutama kokonainen maustepippuri ja laakerinlehti.

Artikkelia on muokattu ja siihen on lisätty reseptilinkkejä 23.6.2022

Katso myös Anna.fi/Ruoka: Aasialaiset keitot hyväilevät makuhermoja – 4 x kevyt keitto

 

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kalaliemen keittäminen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X